AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gelir vergisi stopaji hangi tutar uzerinden uygulanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gelir vergisi stopajı hangi tutar üzerinden uygulanır?​

Ücret stopajı ise, ilgili brüt ücret tutarından SGK kesintisi yapıldıktan sonra kalan tutar üzerinden tahsil edilir. 2021 yılı gelir vergisi tarifesine göre; 24.000 ₺’ye kadar olan (en düşük dilim) gelirler için oranında vergi oranı geçerliyken, 650.000 ₺’den fazla olan (en yüksek dilim) gelirler için @ oranında …

Kurum stopajı ne zaman verilir?​

Yıllık gelir vergisi beyannamesi yapılarak belirlenen stopaj vergisi, her yılın mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki taksit olarak ödenir.

Kar dağıtım stopajı ne zaman beyan edilir?​

Kar dağıtım stopajı ne zaman beyan edilir?
Kâr dağıtımının defaten veya taksitler halinde yapılması mümkündür. Stopaj yapma yükümlülüğünün doğumu, kârın nakden veya hesaben dağıtım anıdır. Dolayısıyla burada tarh zamanaşımı süreside dağıtımı izleyen yıl başından itibaren beş yıldır. (Vergi Usul Kanunu md.114).

Stopaj vergisi yılda kaç kez ödenir?​

Stopaj vergisi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nca her yılın başında belirtilen vergi takvimine göre iki eşit taksit olarak ödenebiliyor. Gelir kapsamında bulunan kira stopaj hesaplamaları her sene mart ayında beyan ediliyor. Gelir vergisi kapsamındaki kira stopaj vergisi her yılın Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.

Kamu kurumları vergiden muaf mı?​

Yaptıkları iş veya hizmet karşılığında resim ve harç alan kamu kuruluşları Kurumlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında kurumlar vergisinden muaf tutulmuşlardır.

Dükkan stopaj vergisini kim öder?​

Dükkan stopaj vergisini kim öder?
Bir işyeri kiralaması yapan tüm kiracılar kira stopaj vergisini ödemekle yükümlüdür. Mülk sahibinin kira stopaj vergisi için hiçbir sorumluluğu yoktur. Net kira bedeli 1.000 TL olan kiracının brüt kira bedeli 1.250 TL’dir. Bu tutarın yüzde 20’si olan 250 TL ise stopaj vergisi olarak devlete ödenmelidir.
Avukatlık ücretinde stopajı kim öder?​
Stopaj brüt tutar üzerinden %20 ve KDV %18’dir. Stopajı müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine öder (muhtasar beyanname ile).
 
Gelir vergisi stopajı, işveren tarafından çalışanların ücretlerinden kesilerek devlete ödenen bir vergi türüdür. Ücret stopajının uygulanacağı tutar, ilgili brüt ücret tutarından SGK kesintisi yapıldıktan sonra kalan tutar üzerinden hesaplanır. Örneğin, 2021 yılı gelir vergisi tarifesine göre; gelirin en düşük dilimi olan 24.000 TL'ye kadar olan gelirler için %20 oranında vergi uygulanırken, en yüksek dilimi olan 650.000 TL üzerindeki gelirler için farklı bir oranı ifade eden bir sembol (@) oranında vergi uygulanmaktadır.

Kurum stopajı ise, işletmelerin hizmet alımları veya iş birlikleri sonucu ödedikleri tutarların belirli oranlarda kesilerek vergi olarak devlete ödenmesidir. Yıllık gelir vergisi beyannamesi yapılarak belirlenen kurum stopajı, her yılın mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki taksit olarak ödenir.

Kar dağıtım stopajı ise, bir şirketin elde ettiği kardan pay sahiplerine dağıttığı tutarlar üzerinden kesilerek ödenen vergidir. Kâr dağıtımı defaten veya taksitler halinde yapılabilir ve stopaj yapma yükümlülüğü, kârın nakden veya hesaben dağıtımı anında doğar.

Dükkan stopaj vergisi ise, bir işyeri kiralaması yapan kiracıların ödemekle yükümlü olduğu bir vergidir. Mülk sahibinin bu vergi için herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Net kira bedeli üzerinden hesaplanan dükkan stopaj vergisi, devlete ödenmelidir.

Avukatlık ücretinde ise stopaj brüt tutar üzerinden %20 oranında uygulanmaktadır. Ayrıca KDV %18 olarak hesaplanmaktadır. Avukatlık ücretinde stopajı, müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine ödeyerek muhtasar beyanname ile beyan etmektedir.
 
Geri
Üst