AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gelir vergisi ne zamandan beri var?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.267
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gelir vergisi ne zamandan beri var?​

1946 yılından sonra başlanan vergi sistemindeki düzenlemeler kapsamında 1949 yılında yapılan Vergi Reformu ile Kazanç Vergisi yerine Gelir ve Kurumlar Vergisi kabul edilmiştir.

Gelir Vergisi Genel Tebliği nedir?​

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda, 22/12/2021 tarihli ve 7349 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapılan değişikliklere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Nihai vergi ne demek?​
Dar mükellef gerçek kişiler için ödenen stopaj nihai vergidir.

Gelir vergisi Nedir 2022?​

Gelir vergisi Nedir 2022?
Gelir vergisi, hükümetin yıl boyunca gerçek kişiler tarafından kazanılan gelirlerden topladığı bir vergidir. Vergi olarak ne kadar ödeyeceğiniz, bir yılda ne kadar gelir elde ettiğinize bağlıdır. Daha yüksek gelir elde edenler daha yüksek oranlarda vergilendirilir.

Türkiye’de vergi ne zaman başladı?​

Türkiye’de vergi ne zaman başladı?
23 Nisan 1920’de açılan birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ilk kanun bir vergi kanunu olmuştur.

Vergi mükellefinin beyanı üzerine hesaplanan vergilerde tebliğ ne ile gerçekleşir?​

Bu beyanlar üzerinde hesaplanan vergi tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilmekte, tahakkuk fişinin bir örneği mükellefe veya beyannameyi mükellef adına vergi dairesine tevdi edene verilmektedir. Gerekli görüldüğünde beyana dayanan vergi tahakkuk fişi yerine ihbarname ile de tebliğ edilebilmektedir.

Nihai kullanım süresi ne kadar?​

Gümrük idareleri tarafından eşyanın nihai kullanıma tahsis sürecinde en az bir defa denetim yapılır. İznin sona ermesinden itibaren otuz gün içerisinde izni veren gümrük idaresine firmanın müracaatı üzerine veya bu süreden önce müracaat edilmesi halinde müracaat tarihinde yerinde nihai denetim yapılır.
MSI vergi türü nedir?​
Gelir Vergisi Kanunu’nun 75. maddesinde menkul sermaye iradı; “Sahibinin ticari, zirai ve mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilebilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.”

Gelir vergisi dilimleri 2022 de ne kadar olacak?​

Gelir vergisi dilimleri 2022 de ne kadar olacak?
2022 takvim yılı (G.V.K. madde:103) Gelir Vergisi Tarifesi
32.000 TL’ye kadar | 15%
170.000 TL’nin 70.000 TL’si için 12.400 TL (ücret gelirlerinde 250.000 TL’nin 70.000 TL’si için 12.400 TL), fazlası | 27%
880.000 TL’nin 170.000 TL’si için 39.400 TL (ücret gelirlerinde 880.000 TL’nin 250.000 TL’si için 61.000 TL), fazlası | 35%

Vergi nasıl ortaya çıktı?​

Vergi nasıl ortaya çıktı?
İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe dayanan, para sistemi ortaya çıkmadan önce gönüllü olarak toplanan vergiler, ilerleyen zamanlarda devlet yönetimlerinin değişmesiyle zorunlu ödemeler halini almıştır. Vergi, toplu halde yaşamanın sonucu olarak artan finansal ihtiyaçları karşılamak için ortaya çıkmıştır.
 
Gelir vergisi konusunda genel bir bilgi vermek gerekirse, Türkiye'de Gelir Vergisi, 1949 yılında Vergi Reformu ile kabul edilmiştir. Bu reformla Kazanç Vergisi yerine Gelir ve Kurumlar Vergisi uygulamasına geçilmiştir.

Gelir Vergisi Kanunu'na ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla oluşturulan Gelir Vergisi Genel Tebliği ise 31/12/1960 tarihli Gelir Vergisi Kanunu'ndaki değişikliklere ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.

Nihai vergi ise dar mükellef gerçek kişiler için ödenen stopaj vergisidir. Bu vergi, gerçek kişilerin elde ettikleri gelirler üzerinden ödenir ve nihai vergi olarak kabul edilir.

Ayrıca, Gelir Vergisi 2022'de de geçerli olan bir vergi türüdür. Gelir vergisi, gerçek kişilerin yıl boyunca kazandıkları gelirlerden hükümetin topladığı vergidir. Gelir seviyenize bağlı olarak ödenecek vergi miktarı da değişiklik gösterebilir.

Türkiye'de vergilendirme uygulamaları ise ilk defa 23 Nisan 1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen bir vergi kanunu ile başlamıştır.

Vergi mükelleflerinin beyanları üzerine hesaplanan vergilerde ise tebliğ, vergi tahakkuk fişi veya ihbarname ile gerçekleşir. Tahakkuk fişi mükellefe verilir veya vergi dairesine tevdi edilir.

Gelir Vergisi Kanunu'nun 75. maddesinde tanımlanan MSI (Menkul Sermaye İradı) vergisi ise sahibinin ticari, zirai ve mesleki faaliyeti dışında elde ettiği kar payı, faiz, kira gibi iratlar üzerinden alınır.

Son olarak, Gelir Vergisi dilimleri 2022 yılında belirlenen oranlarla uygulanmaktadır. Örneğin, 32.000 TL'ye kadar olan gelirler için %15 oranında vergi alınırken, bu miktarı aşan gelirler için farklı oranlarda vergilendirme yapılır.
 
Geri
Üst