AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gelir vergisi ne zaman geldi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
129.618
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gelir vergisi ne zaman geldi?​

1949 yılında kabul edilip 1950 yılından itibaren yürürlüğe giren 5421 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile oluşturulan vergi reformu ile gelir vergisi üniter bir esas üzerine oturtulmuş, tüm kazanç ve iratlar tek bir vergi düzeni içinde gelir kavranarak, vergilendirme yoluna gidilmiştir.
1946 yılından sonra başlanan vergi sistemindeki düzenlemeler kapsamında 1949 yılında yapılan Vergi Reformu ile Kazanç Vergisi yerine Gelir ve Kurumlar Vergisi kabul edilmiştir.

Gelir Vergisi Kanunu Nedir?​

Gelir Vergisi Kanunu Nedir?
Gelir vergisi; gerçek kişilerin yani hukukta hak edinebilen ve yetki kullanabilen kurumlaşmamış kişilerin gelirleri üzerinden alınan vergi türüdür. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.

GVK 33 madde nedir?​

GVK 33 madde nedir?
Madde 33): -Hesaplanan Gelir Vergisi” sütunu “Kesilen Gelir Vergisi**” olarak değiştirilerek (**193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına eklenen (18 ) numaralı bent kapsamında istisna uygulandıktan sonra kalan gelir vergisi tutarı yazılacaktır.) dipnotu eklenmiştir.

GVK 89 1 Nedir?​

(GVK Md.89/1) Tabii ki gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılacak primlerin daha önce ücret stopaj matrahından indirilmemiş olması gerekir. Ancak stopaj matrahından indirilememiş kısımlar gelir vergisi beyannamesinde dikkate alınabilir. Beyan edilen gelirlerin içinde ücret geliri olması şart değildir.

Gelir vergisi Kanunu 68 1 Nedir?​

Gelir vergisi Kanunu 68 1 Nedir?
1. Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler (İkametgâhlarının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, ikametgâh için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler.

Vergi kanunu ne zaman çıktı?​

Vergi kanunu ne zaman çıktı?
İkinci Dünya Savaşı sonrasında oluşan bu karmaşık vergi yapısını düzene sokmak amacıyla 1949 yılında Gelir Vergisi Kanunu kabul edilmiştir.
Gelir vergisi aylık mı yıllık mı?​
Gelir verginizi ödemeniz için öncelikle yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeniz gerekir. Gelir vergisi beyannamesi, bir mali yıl boyunca elde ettiğiniz kazanç hakkında Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’na bilgi vermek için kullanılan bir formdur.
 
Eski Türkiye Cumhuriyeti hakkında bilgi paylaşan bu yazılara dayalı olarak Gelir Vergisi konusuna daha yakından bakalım.

Gelir Vergisi Kanunu, gerçek kişilerin gelirleri üzerinden alınan vergilendirme sistemidir. 1949 yılında kabul edilen 5421 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, Türkiye'de vergilendirme sistemini düzenlemek adına önemli bir adımdır. Bu kanunla beraber gelir vergisi üniter bir esas üzerine oturtulmuş, tüm kazanç ve iratlar tek bir vergi düzeni içinde ele alınarak vergilendirme işlemi yapılmıştır.

GVK 33. madde, hesaplanan Gelir Vergisi sütununu Kesilen Gelir Vergisi olarak değiştirerek istisnanın uygulanmasından sonra kalan gelir vergisi tutarını belirlemektedir. GVK 89/1 maddesi ise gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılacak primlerin daha önce ücret stopaj matrahından indirilmemiş olması gerektiğini ve beyan edilen gelirlerin içinde ücret geliri olmasının şart olmadığını belirtmektedir.

Gelir Vergisi Kanunu 68/1 ise mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderlerin vergiden indirim konusu yapılabileceğini açıklar. İkametgâhının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, ödedikleri kiranın tamamı ve diğer giderlerinin yarısını indirebilirler.

Gelir vergisi ödemek için yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek gerekmektedir. Bu beyannamede bir mali yıl boyunca elde edilen kazançlar hakkında Gelir İdaresi Başkanlığı'na bilgi verilmektedir. Ayrıca, Vergi Kanunu'nun 1949 yılında yürürlüğe girdiğini ve eski Türkiye'deki karmaşık vergi yapısını düzene sokmak amacıyla kabul edildiğini belirtmek mümkündür.
 
Geri
Üst