- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 229.864
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Gelir vergisi Kanunu 40 madde nedir?
GVK’nun 40 ıncı maddesinde sayılan giderlerin indirim konusu yapılmasında iki şart aranmaktadır; 1- Ticari kazancın elde edilmesi ve devam ettirilmesi için yapılmış olması, 2- Vergi kanunlarındaki haller hariç olmak üzere VUK’na göre belgelendirilmesi.Geçici vergi ne kadar?
Gelir vergisi mükellefleri için geçici vergi ilgili hesap döneminin üçer aylık kazançlarına, gelir vergisi tarifesinin ilk diliminde yer alan oranın () uygulanması suretiyle hesaplanacaktır. Kurumlar vergisi mükellefleri için geçici vergi oranı safi kurum kazancı üzerinden olarak uygulanır.
Geçici vergi Beyannamesini kimler verir?
Kimler Geçici Vergi Öder? Basit usulde vergilendirilenler hariç ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri geçici vergi ödemek zorundadırlar.
Geçici vergi ödenmez ise ne olur?
Geçici Vergi Belirlenen Dönemlerde Ödenmezse Ne Olur? 3’er aylık kazançlar halinde ödenmemesi durumunda yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden kişi ve kurumlar vergi tutarından terkin edilir. Terkin edilen geçici vergi tutarına gecikme zammı uygulanır.Geçici vergi neye göre hesaplanır?
Üçer aylık dönemlerde kar/zarar durumu kümülatif olarak (yıl başından ilgili dönemin sonuna kadar) hesaplanır ve bir önceki dönem hesaplanan Geçici Vergi tutarı beyannamede düşülür, böylece sadece bir önceki döneme ilave olarak elde edilen kar üzerinden vergi tahakkuk eder.
Münferit ödeme ne demek?
Münferit beyanname dar mükellefler tarafından verilen bir beyanname olmaktadır. Bu beyannamede dar mükellef Türkiye’den elde ettiği geliri bildirmekten sorumlu olmaktadır. Eğer dar mükellef ülkeyi terk edecek ise vergisini ödemeli ve münferit beyannamesini de vermesi gerekmektedir.
Yasal düzenleme gereği özel beyanname, yabancı kurumların kendisi veya Türkiye’de dar mükellef kurum adına hareket eden kişi tarafından, bu kazançların elde edilme tarihinden itibaren 15 gün içinde verilmektedir.
Münferit beyanname nereye verilir?
Bahse konu diğer hallerde mükellefler, Maliye Bakanlığı’nca belirlenen, yerin vergi dairesine münferit beyanname ile bildirimde bulunmaya mecburdur. Bu kazanç ve iratların iktisap olunduğu tarihten 15 gün içinde ilgili vergi dairesine verilmesi zorunlu hükümdür.