- Konu Yazar
- #1
Gelir ve kurumlar vergisi nedir?
Kurumlar vergisi kurum kazançları üzerinden alınan vergidir. Kurumlar vergisi mükellefi olan kurumlar, tüzel kişiliğe sahip olmalıdır. Sermaye şirketleri, kurum olarak kabul edilir ve kurumlar vergisi mükellefidir. Şahıs şirketleri ise kurumlar vergisi ödemez.Yıllık Kurumlar Vergisi Nedir?
Bir kurumun kazançlarından bir yıl içerisinde elde edilen safi kazancın üzerinden hesaplanan bir vergi türüdür. Bahsi geçen kurumlar sermaye şirketleridir. Şahıs şirketleri tüzel kişiliğe sahip olmadıkları için bu vergiyi ödemezler.Telif hakkı geliri nedir?
Telif hakkı geliri nedir?Telif kazancı, fikir ve sanat eserlerinden sağlanan kazançlar olarak tanımlanır. Bir başka ifade ile telif hakkının bizzat kullanılmak veya satılmak gibi çeşitli şekillerde değerlendirilmesi sonucunda elde edilen kazanç telif kazancıdır.
Telif hakları ile elde edilen gelir nedir?
a) Kiralayan telif hakkının müellifi ya da kanuni mirasçısı ise kiralanmasından elde edilen irat ”serbest meslek kazancı” olacaktır. b) Kiralayan telif hakkının müellifi ya da kanuni mirasçısı dışındaki kimseler ise kiralanmasından elde edilen irat ”gayrimenkul sermaye iradı” olacaktır.Gelir Vergisi veya gelir vergisi nedir?
Gelir vergisi; gerçek kişilerin yani hukukta hak edinebilen ve yetki kullanabilen kurumlaşmamış kişilerin gelirleri üzerinden alınan vergi türüdür. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır. Gelir vergisi kapsamına giren gelir unsurları “Gelir Vergisi Kanunu” ile belirtilmiştir.Kimler gelir vergisi mükellefidir?
Kimler gelir vergisi mükellefidir?KİMLER GELİR VERGİSİ MÜKELLEFİDİR? Belirtilen şartları taşıyan kişiler gelir vergisi mükellefidir. Kişinin ikametgahının Türkiye’de bulunup bulunmayışı tam ve dar mükellef olmasını belirler. Türkiye’de ikamet eden kişiler tam mükellef sınıfına girerken, ülkemizde yerleşik olmayanlar yalnızda burada kazandığı gelirler üzerinden vergilendirilirler.
Gelir vergisinin Mart ve Temmuz aylarında ödenmesi sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançtan oluşmuyorsa bu şekilde ödenir. Ancak gelir sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan oluşuyorsa ilk taksit Şubat ayı sonuna kadar ikinci taksit Haziran ayı sonuna kadar ödenir.
Gelir Vergisi, gelir tutarının (matrah), gelir vergisi oranıyla çarpılması şeklinde hesaplanır. Ancak gelir tutarı yükseldikçe vergi oranı artmaktadır. Hangi matrah tutarının hangi oranda vergilendirileceği, Maliye Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanır. Yayınlanan bu tabloya Gelir Vergisi Dilimleri denir.