AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gelir ve gider hesaplarina topluca ne ad verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.010
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gelir ve gider hesaplarına topluca ne ad verilir?​

Gelir Tablosu Hesapları Gelir tablosu hesapları ya da diğer adıyla sonuç hesapları işletmenin faaliyetleri sonucu ortaya çıkan gelir ve gider hareketlerinin izlendiği hesaplardır. Gelir tablosu hesapları bilançoda yer almazlar.

Aktif karakterli hesap ne demek?​

Aktif karakterli hesap ne demek?
Aktif Karakterli Hesap: Açılış kaydı borç tarafından yapılan ve borç kalanı veren hesaba aktif karakterli hesap denir. Bu hesaplar bilançonun aktif tarafında (sol tarafta) yer alır ve “varlık hesapları” olarak bilinir.

Yansıtma hesapları nasıl çalışır?​

Yansıtma hesapları, belirle nen giderlerin gelir tablosu hesaplarına aktarıl masında kullanılan hesaplardır. Fark hesapları ise, fiili giderler ile önceden saptanmış giderler arasında çıkan farkların kaydedilmesi amacıyla kullanılan hesaplardır. Bu hesaplar borç veya alacak kalanı verebilirler.

Gelir tablosunda muhasebe hesaplarının hangi hesaplamalarını yaparız?​

Gelir tablosunda muhasebe hesaplarının hangi hesaplamalarını yaparız?
Gelir Tablosu Hesapları; işletmenin faaliyet dönemine ilişkin brüt satışları, satış indirimleri satışların maliyeti, faaliyet giderleri, diğer faaliyetlerden gelir ve kârlar, diğer faaliyetlerden gider ve zararlar, finansman giderleri, olağan dışı gelir ve kârlar ve olağan dışı gider ve zararlardan oluşur.
Aktif hesap nasıl çalışır?​
Aktif hesapların bilançoların solunda yer alabilmeleri için borç (zimmet) kalanı vermeleri gerekmektedir. tarafına herhangi bir tutarın kaydı ile olur. Aktif hesapların borç tarafı sıfır iken alacak tarafına kayıt yapılamaz. Aktif hesaplara borç kalanlı (Zimmet bakiyeli) hesaplar da denmektedir.

Yansıtma hesapları ne zaman yapılır?​

Yansıtma hesapları ne zaman yapılır?
Yansıtma Hesapları: Bu hesaplar, “fiili maliyetlerin” uygulandığı durumlarda gider hesaplarında toplanan giderlerin tümünün; önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin kullanılması durumunda ise, bunlara göre saptanan giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlamak amacıyla kullanılır.

689 borç mu alacak mi?​

689 DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER ve ZARARLAR Muhasebe kaydını yapınız. Ticarî mallar arızî bir sebeple (işletmenin elinde olmayan sebeplerle) kullanılamaz hâle geldiği için oluşan zarar 689 DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER ve ZARARLAR hesabının borcunda gösterilir.
 
Gelir ve gider hesaplarına topluca "Gelir Tablosu Hesapları" veya "Sonuç Hesapları" adı verilir. Bu hesaplar, işletmenin faaliyetleri sonucu ortaya çıkan gelir ve gider hareketlerinin izlendiği hesaplardır ve bilançoda yer almazlar.

Aktif karakterli hesaplar ise bilançonun aktif tarafında (sol tarafta) yer alan ve "varlık hesapları" olarak bilinen hesaplardır. Açılış kaydı borç tarafından yapılan ve borç kalanı veren hesaplara aktif karakterli hesap denir. Bu hesaplar, işletmenin varlıklarını temsil eder.

Yansıtma hesapları ve fark hesapları, belirlenen giderlerin gelir tablosu hesaplarına aktarılması veya fiili giderler ile önceden saptanmış giderler arasındaki farkların kaydedilmesi amacıyla kullanılan hesaplardır. Yansıtma hesapları, giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlar.

Gelir tablosunda yer alan muhasebe hesapları, işletmenin faaliyet dönemine ilişkin brüt satışları, satış indirimleri, satışların maliyeti, faaliyet giderleri, diğer faaliyetlerden gelir ve kârlar, diğer faaliyetlerden gider ve zararlar, finansman giderleri, olağandışı gelir ve kârlar ve olağandışı gider ve zararlardan oluşur.

689 DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER ve ZARARLAR hesabının muhasebe kaydı yapılırken, ticarî malların arızî bir sebeple kullanılamaz hâle gelmesinden dolayı oluşan zarar bu hesabın borcunda gösterilir. Bu durumda, 689 hesabı borçlandırılarak bu olağandışı gider ve zarar kaydedilir.
 
Geri
Üst