Gelir esitsizligi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
141.738
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Gelir eşitsizliği neden olur?​

Kalifiye ve kalifiye olmayan işgücünün ücret seviyeleri arasındaki farkın açılması, gelir dağılımındaki eşitsizliğin de ana nedeni oluyor. Arzu edilen, kişi başına düşen ortalama gelirin yükselmesinin yanı sıra toplam gelirin nüfusun az bir kesiminin elinde yoğunlaşması yerine hane halkına adil olarak dağıtılmasıdır.
1 gelir eşitsizliğine neden olan faktörler?
Lorenz Eğrisi ve Gini katsayısı ile ilgili teorik bilgilerden sonra ise son olarak, gelir eşitsizliğinin nedenlerine değinilmiştir. Bunlar da servet dağılımındaki eşitsizlikler, ücret farklılıkları, demografik faktörler, sosyal normlar ve gelenekler ve işsizlik sorunudur.

Bölgesel gelir eşitsizliği nedir?​

MM, en yüksek kişi başına gelire sahip bölge gelirinin en düşük kişi başına gelire sahip bölge gelirine oranı hesaplanarak ifade edilen ve bu bölgeler arasındaki gelir farkını gösteren bir eşitsizlik ölçütüdür. MM küçülüyorsa bölgesel gelir eşitsizliği azalıyor demektir.
Adil gelir dağılımı ne demek?
Bir ekonomide yaratılan gelirin çeşitli gelir grupları arasında dağıtılış şekli gelir dağılımının adaletli olup olmadığını belirler. Eğer ekonomide yaratılan gelirin büyük kısmı yine nüfusun büyük bir kısmı tarafından paylaşılıyorsa gelirin adil dağıtıldığı söylenebilir.
Gelir dağılımını etkileyen bir çok faktör bulunmaktadır. Bu bölümde gelir dağılımını etkileyen faktörlerden, emeğin dağılımı, cinsiyet yapısı, yaş yapısı, eğitim düzeyi, servetin dağılımı, faktör fiyatları, enflasyon, kayıtdışı ekonomi, dolaylı-dolaysız vergiler ve negatif vergilere değinilecektir.
Bölgesel gelir dağılımı ne demek?
Ülkenin çeşitli bölgeleri arasındaki kişi başına düşen gelir farklılıklarını bulmaya yarayan bölgesel gelir dağılımı, bir ülkenin gelişmiş ve az gelişmiş bölgeleri arasındaki farklılıklarını ortaya çıkarmakta kullanılabilir. (1)Toplam gelirden en az pay alan grup, (2)Toplam gelirden en fazla pay alan grup.

Gelir dağılımı eşitsizliği nasıl ölçülür?​

Lorenz eğrisi, Gini katsayısı, yüzdelik dilimleme yöntemi, değişim aralığı ve değişim katsayısı, gelir eşitsizliğini ölçmek amacıyla kullanılan başlıca ölçme teknikleridir. Ancak, literatürde en yaygın olarak kullanılan araçlar; yüzdelik dilimleme yöntemi, Lorenz eğrisi ve Gini katsayısıdır.
Gelir dağılımı adaleti nedir?
Gelir dağılımında adalet kavramı, milli gelirden üretim faaliyetine katılanların dengeli ve adil pay almaları (Aktan, ed. 2002:3) olarak tanımlanmaktadır. Türkiye gibi gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde gelir dağılımında adalet son derece önemli bir konu haline gelmiştir.
 
Geri
Üst