AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gelinin altinlarini almak caiz midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.923
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gelinin altınlarını almak caiz midir?​

Ancak siz endişe etmeyin. Evlilik nedeniyle, geline takılan altınlar, damada takılanlar da dahil geline bağışlanmış sayılır ve onun kişisel malı özelliğini kazanır. Kayınvalideniz mahkemeye giderse, bir hak elde edemez.

Çeyrek altın ziynet eşyası sayılır mı?​

Ziynet eşyaları Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2020/240 K. sayılı kararına göre; kadına takılan her türlü ziynet eşyası (çeyrek/yarım/tam altın, bilezik, takı seti vs.) ve para kadına aittir.

Düğünde erkeğe takılan altınlar kimin?​

Düğünde erkeğe takılan altınlar kimin?
“Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılır.

Boşanmada bilezikler kimde kalır?​

Boşanmada bilezikler kimde kalır?
Kadına Takılan Altınlar: Düğünde kadına takılmış olan altınlar dahil her türlü ziynet eşyasının (çeyrek altın, altın küpe, kolye seti, bilezik) kadına ait olduğu kabul edilir.

Dinen geline takılan altınlar kimin?​

Evlilik sırasında kadına takılan takılar kim tarafından takılmış olursa olsun kadına yapılmış olan bağış olarak kabul edilir. Bu sebeple evlilik sırasında kadına takılan tüm takılar kadının kişisel malı olup boşanma halinde kadın, eşi veya ailesi tarafından takılan takıları geri verme yükümlülüğü altında değildir.

Geline altın olarak ne alınır?​

Gelin tarafı ise damada altın zincir, altın saat, yarım veya tam altın takabilir. Erkek tarafı nişanda önceden takı seti takmış ise düğünde yine takı seti takmasına gerek kalmayabilir.

Ziynet eşyası tanıkla ispat edilir mi?​

Ziynet eşyası tanıkla ispat edilir mi?
Ziynet eşyalarının kadının elinden alındığı tanık delili ile ispatlanabilir. Bunun yanında davalı erkek tarafından altınların alındığı, bir şekilde kullanıldığı, borçların ödendiği ve benzeri savunmalar en sık yapılan savunmalardır.

Ziynet eşyası ödenmezse ne olur?​

Ziynet eşyası ödenmezse ne olur?
Düğünde takılan takı paraları ve ziynet eşyaları, taraflar arasında aksine bir anlaşma yoksa kadına ait sayılır. İade edilmeme koşuluyla verildiği kanıtlanmadıkça; bunların koca tarafından borçları için bozdurulup harcanması; onu iade borcundan kurtarmaz.

Düğünde takılan altınlar kimin hakkı dinen?​

“Düğünde takılan takılar kime takılmışsa onundur” diyen Diyanet, damadın ya da ana babasının geline “mehir” olarak taktığı takıların asla geri istenmeyeceğini de vurguladı. Yakınlarının ve davetlilerin getirmiş oldukları hediyeler eşlerden hangisine verilmiş ise ona ait olur.

Boşanma davasında altınlar kime verilir?​

Tarafların birikim amacıyla almış oldukları altınlarda her iki tarafın da yasal hakkı vardır. Ancak erkek tarafından kadına ya da kadın eş tarafından erkek eşe alınan takı, altın bağışlanmış sayılacaktır. Bu nedenle dava açılarak evlilik birliği içerisinde alınan hediye takının iadesi talebiyle dava açılamaz.

Nişanda takılan takılar kimin olur?​

Nişanda takılan takılar kimin olur?
Aksine bir anlaşma ya da o yöreye özgü bir gelenek ya da örf-adet kuralı yoksa ziynetler de takı paraları da kadına aittir. Kanuna göre, kadın rıza verirse bir daha hiç iadesi istenmeyecek şekilde düğündeki ziynet eşyaları kocaya verilebilir.

Geline takılan bilezikler mehir yerine geçer mi?​

Geline takılan bilezikler mehir yerine geçer mi?
““Damadın veya ana babasının geline taktıkları takılar örfenmehirden sayılıyorsa mehirdir, asla geri alınamaz” Diyanet, “Düğünde takılan takılar kime takılmışsa onundur” dedi ve damadın ya da anne babasının geline “mehir” olarak taktığı takıların asla geri istenmeyeceğini de söyledi.

Erkek tarafı kıza kaç bilezik takar?​

Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.

Gelin damattan ne kadar altın ister?​

Tüm bunların yanında küpe gibi başka ıvır zıvırlar da işin içine girince fiyat daha da artıyor. Bunun için de düğün yapacak damatların altın alacağı zaman bir 4550 bin TL getirmesi gerekiyor. Bu altınlar alınmazsa gelin mutsuz olur, gelin mutsuz olunca damat mutsuz olur, İkisi de mutsuz olunca evde huzursuzluk çıkar.
 
Evlilik ve ziynet eşyaları konusunda Türk Medeni Kanunu'na göre belirlenmiş kurallar bulunmaktadır. Anladığım kadarıyla verdiğiniz bilgiler doğru ve bu konuda önemli detayları paylaştığınız için teşekkür ederim.

Evlilik sırasında ve düğünlerde takılan altınlar ve ziynet eşyaları genellikle kadına ait sayılmaktadır. Kadına takılan altın ve ziynet eşyaları kadının kişisel malı olarak kabul edilir ve boşanma durumunda genellikle kadına iade edilir. Bu durumun dini bir boyutu da bulunmaktadır, çünkü geline takılan altınlar mehir yerine geçebilir ve geri alınamazlar.

Altın ve ziynet eşyalarının iadesi konusunda yasal süreçler ve kanuni düzenlemeler de bulunmaktadır. Bu konuda detaylı bilgi almak ve mevzuata uygun hareket etmek önemlidir. Ayrıca evlilik öncesi ve sonrası alınan altın ve ziynet eşyalarının belgelendirilmesi ve iki tarafın da haklarını koruyacak şekilde anlaşmalar yapılması da gerekebilir.

Özetle, evlilikte alınan altın ve ziynet eşyalarının sahipliği ve iadesi konusunda dikkatli olmak, kanuni düzenlemelere ve dinen belirlenmiş kurallara uygun hareket etmek önemlidir. Bu konuda uzman bir avukattan veya ilgili bir kurumdan destek alabilirsiniz.
 
Geri
Üst