AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gelecek zaman ekleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gelecek zaman ekleri nelerdir?​

GELECEK ZAMAN KİPİ NEDİR ÖRNEKLERİ ÖZELLİKLERİ GELECEK ZAMAN EKİ -ECEK -ACAK (TÜRKÇE DERSİ KONU ANLATIM) Fiile getirildiği zaman fiilin “GELECEKTE” yapıldığı söyleyen, haber veren, bildiren kiptir. Eylem kök ya da gövdelerine “-acak, -ecek” eki getirilerek yapılır.

Geniş zaman ne demek örnek?​

Bir eylemin geçmişten günümüze kadar sık aralıklarla ya da her zaman yapıldığını bildiren kiplere geniş zaman kipi denir. Tüm alışkanlıklar ve hobileri anlatmak için de geniş zaman cümleleri kurulur. 1- Serkan, en önemli buluşmalara bile her zaman geç ”kalır.”

Gelecek zaman ne kipi?​

Gelecek zaman ne kipi?
Eylemin henüz gerçekleşmediğini, şu andan daha ileri bir zamanda gerçekleşeceğini bildiren kiplere gelecek zaman kipi denir. Gelecek zaman kipi, haber kiplerine dahildir. Eyleme gelecek zaman anlamı, fiile gelen “-ecek, -acak” eki ile verilir.

Geniş zaman eki nasıl olur?​

Geniş zaman eki nasıl olur?
Türkçede geniş zaman kipi fiil cümlelerinde fiil köküne -r, -ir veya -er eki eklenerek oluşturulur. Ses uyumlarına göre ek üzerinde gerekli düzenlemeler yapılır. Güneş doğudan doğar. Dişlerimi günde üç kez fırçalarım.

Gelecek zaman eki nasıl?​

Gelecek zaman ekleri -acak, -ecek ekleridir. Olumsuz gelecek zaman cümlesi yapmak için -acak, -ecek ekinden önce -ma, -me eklerinden birini getiririz. * “k” ünsüzünden sonra gelen ek ünlüyle başlarsa “k” sesi “ğ” sesine dönüşür.

Gelecek zamanda ne kullanılır?​

Future Tense Kullanımı
- Future Tense ile kurulan cümlelerde herhangi bir planlama ya da niyet söz konusu değildir.
- Konuşma sırasında gelecekle ilgili ani bir karar verildiğinde will yardımcı fiili kullanılır.
- Gelecek ile ilgili tahminde bulunurken, ümit ederken ya da endişe duyarken gelecek zaman eki kullanılır.

Geniş zaman eki nedir ve örnekleri?​

Geniş zaman eki nedir ve örnekleri?
Bu kip “geçmiş, şimdi, gelecek” zamanları içine aldığı için GENİŞ zaman kipi denmiştir. Geniş zaman kipinin eki -r, (olumsuzu) -z’dir. Örnekler: Sinemaya hiçbir zaman gitmezler.

Geniş zaman ne kipi?​

Geniş zaman ne kipi?
Eylemin geçmiş, şimdiki ve gelecek zamanların tümünde yapıldığını, yani her zaman tekrarlandığını bildiren kiplere geniş zaman kipi denir. Geniş zaman kipi, haber kiplerine dahildir. Geniş zaman kipi ile çekimlenmiş fiillerde iş, oluş, hareketin her zaman yapıldığı ve tekrar ettiği anlamı vardır.
Her zaman kipi nedir?​
Haber (Bildirme) Kipleri, zaman anlamı taşıyan kiplerdir. Bu kiplerle çekimlenen fiillerin gerçekleşme zamanı bellidir. Geniş zaman kipi geçmişten geleceğe uzanan geniş bir zaman kesimindeki oluş ve kılışları içine alır. Fiil kök ve gövdelerine “-r” ekinin getirilmesiyle yapılır.
Geniş zaman neyi neleri anlatmak için kullanılır?​
Herkes tarafından bilinen gerçekleri, planlanan eylemleri anlatırken, belli bir süre zarfında tekrarlanan eylemleri, değişmeyen durum, duygu ve arzuları ifade ederken kullanılır. Sürekli tekrarlanan eylemleri anlatırken kullanılır.

Geniş zaman fiilin kaçıncı hali?​

Geniş zaman fiilin kaçıncı hali?
► Geniş zamanın olumlu şekli özneden sonra fiilin mastar hali getirilerek yapılır. – I work in a school. (Ben bir okulda çalışırım.) – You live in New York. (Sen New York’ta yaşarsın.)

Duyulan geçmiş zaman ekleri nelerdir?​

Duyulan geçmiş zaman ekleri nelerdir?
Duyulan geçmiş zaman ekleri fiile gelmektedir. Duyulan geçmiş zaman ekleri -mış, -muş, -miş, -müş ekleridir. Duyulan geçmiş zaman ekleri kişisel görüş, farkında olunmayan eylemin anlatılması ve kısa zaman geçmiş eylemlerin anlatılmasında kullanılmaktadır.
 
Gelecek zaman ekleri Türkçe dilinde fiillere getirilerek eylemin gelecekte yapılacağını belirten eklerdir. Bu ekler "-ecek" ve "-acak"dır. Örneğin, "gideceğim, yapacaksın, okuyacağız" gibi cümlelerde "-ecek" ve "-acak" ekleri gelecek zamanı ifade etmektedir.

Geniş zaman kipi ise bir eylemin geçmişten günümüze sık aralıklarla ya da her zaman yapıldığını anlatan kiptir. Bu kipi kurmak için Türkçede fiil köküne "-r, -ir veya -er" ekleri eklenir. Örneğin, "buluşmaya geç kalırım, güneş doğar" cümlelerinde geniş zaman kipi kullanılmıştır.

Gelecek zaman kipi ise eylemin henüz gerçekleşmediğini ve daha ileri bir zamanda gerçekleşeceğini bildiren kiptir. Bu kip haber kiplerine dahildir ve eyleme gelecek zaman anlamı "-ecek, -acak" ekleri ile verilir. Örneğin, "gideceğim, yapacak, okuyacağız" gibi cümlelerde gelecek zaman kipi kullanılmıştır.

Geniş zaman eki ise geniş zaman kipini oluşturan eklerdir. Bu ekler "-r, -ir, -er" şeklindedir ve fiil köküne gelerek geniş zaman kipini oluştururlar. Örneğin, "güneş doğar, dişlerimi fırçalarım" cümlelerinde geniş zaman eki kullanılmıştır.

Gelecek zaman eki "-ecek, -acak" eklerinden önce olumsuz gelecek zaman cümlesi yapmak için "-ma, -me" eklerinden biri getirilir. Örneğin, "yapmayacağım, gitmeyeceksiniz" gibi cümlelerde olumsuz gelecek zaman kipi oluşturulmuştur.

Future Tense kullanımı ise planlama ya da niyetin söz konusu olmadığı durumda gelecek zamanı anlatmak için kullanılır. Ani karar verme durumunda "will" yardımcı fiili, tahminde bulunurken ya da ümit etme durumlarında ise gelecek zaman eki kullanılır. Örneğin, "I will study tomorrow, She will probably come late" gibi cümlelerde Future Tense kullanımı vardır.

Son olarak, duyulan geçmiş zaman ekleri fiile gelerek kişisel görüş, farkında olunmayan eylemin anlatılması ya da kısa zaman geçmiş eylemlerin anlatılması için kullanılır. Örnek olarak, "-mış, -muş, -miş, -müş" ekleri ile oluşturulan cümlelerde duyulan geçmiş zaman kipi kullanılmıştır.
 
Geri
Üst