Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Birkaç yıldır gerçek bir teknolojik devrim yaşıyoruz ve belki hala bunun ne anlama geldiğini bilmiyoruz. Teknolojik gelişmeler, diğer mesleklerin ortadan kaybolmasına neden olduğu gibi yeni mesleklerin yaratılmasına da olanak sağlamıştır. Bu nedenle bugün geleceğin 9 mesleklerinden bahsetmek istiyoruz.

Geleceğin meslekleri, Dünyada yaşanan değişim ile birlikte farklılık gösterebiliyor. Yapay zeka(AI), robotik mühendisliği gibi uzmanlıklar oldukça revaçtayken, Dünya’da yaşanan Covid salgını, sağlık sektörüne ait bazı uzmanlık dallarının dageleceğin meslekleri listesinde yer almasını sağladı.

Bir insanın kariyerine ortalama 80.000 saat zaman harcadığını tespit edilmiştir. Fakat bu zamanın süresinden ziyade, bu zamanın nasıl harcandığı gerçekten önemlidir. İster kariyer yolculuğunuz yeni başlıyor olsun, isterseniz bir işten ayrılıp yeni bir iş ile devam etme kararınız olsun, biraz araştırma yapmakta her zaman fayda vardır. Kariyer seçimi konusunda, herkese ortak bir reçete çıkarmak mümkün değildir. Çünkü her insanın güçlü yönleri, yaşam tarzı gibi birçok değişken faktörü vardır. Bu yüzden geleceğin mesleklerini incelerken, bunlar arasında hangisinin size uygun olduğuna karar vermeniz de çok önemlidir.


İyi bir kariyer planlaması için dikkat edilmesi gereken dört kriter vardır.

Yaptığınız işin maddi olarak karşılığı alıyor olmalısınız.
Yaptığınız işi iyi biliyor olmalısınız.
Dünya için faydalı bir şey yapmalısınız.
Sevdiğin bir işi yapmalısınız.
Yaptığınız işte iyiyseniz ve yaptığınız şey diğer insanlar için faydalıysa, kariyerinizi ilerletme fırsatına sahip olursunuz. Sevdiğiniz bir şeyi yapıyorsanız ve bunun için size para ödeniyorsa, o zaman iş tatmininiz olur.

Geleceğin meslekleri her sene değişkenlik gösterebilir, çünkü teknolojide yaşanan bir gelişme, Dünyada yaşanan bir kriz vb. gibi durumlarda yeni meslekler doğabiliyor. Önemli olan bu meslekleri takip ederek durumu fırsata dönüştürmektedir. Geleceğin meslekleribirçoğunu ise her sene aynı listede görmeniz mümkündür. Çünkü talebin asla azalmayacağı, geniş bir iş yelpazesi olan bazı meslekler popülerdir ve asla o listeden çıkmazlar. Bu meslekleri listeden iyi takip etmenizi öneririz çünkü bu meslekler, geleceğin mesleklerine yeni bir meslek ekle ve daha popüler olursa ancak o zaman en fazla birkaç basamak aşağı geldiği görürsünüz.

Geleceğin meslekleri ve kariyer planlaması yönünde bilgi verdikten sonra şimdi geleceğin mesleklerini inceleyelim.

Geleceğin işi: En iyi 9 meslek
Yapay Zeka Uzmanı
Talebin hiç bitmeyeceği bir meslek diyebiliriz. Gelişen teknolojinin ayrılmaz bir parçası olan yapay zeka, yeni uzmanlar ile dün geçtikçe büyüyen bir pazardır. LinkedIn, gelişen işler raporunda ortaya koyduğu gibi, bu işte işe alım dört yılda %74 oranında artmış gözüküyor. Bu oran sonraki yıllarda da katlanarak artmaya devam edecek gibi görünüyor.

Çeşitli endüstri alanlarında çalışan yapay zeka uzmanları, bilgisayar programlama ve BT‘ye odaklanmış becerilere sahiptir. Yapay zeka uzmanlarının çalışması yeni AI tabanlı ürünler geliştirmekte ve mevcut olanları iyileştirmekten oluşmaktadır.

Veri Bilimcisi
Geleceğin meslekleri arasında önemli bir sırada yer alan veri bilimciler, büyük şirketlerin veritabanlarını yönetmede ihtiyaç duyduğu uzmanlardır.

Birçok şirket, büyük veritabanlarının yönetimine ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç her geçen yıl daha da önemli hale gelecektir.

Özellikle veri bilimcilerine ihtiyaç duyan bazı sektörler telekomünikasyon, bankacılık ve araştırmadır.

Veri bilimcileri, veritabanı yönetimi ve rakamlardan önemli bilgileri çıkarma konusunda uzmandır.

Robotik Mühendisi
Gelişen teknolojiyle birlikte geleceğimizin şekillenmesine yardımcı olan robotların geliştirmesine yardımcı olan robotik mühendisliği de geleceğin meslekleri arasında yer alıyor. Günümüzde birçok şirket belirli iş süreçlerini kolaylaştırmak için robotları kullanıyor. İlerleyen zamanlarda ise tüm sektörlerdeki şirketler belirli iş süreçlerini kolaylaştırmak için robotları kullanacaktır. O zaman geleceğin meslekleri arasında önemli bir yere sahip olan robotik mühendislerine daha çok ihtiyaç duyulacaktır.

Robotik mühendisliğine ait yapılan piyasa araştırması bu endüstrinin ne kadar hızlı büyüdüğünü gösteriyor. Dünyada oldukça popüler olan bu meslek ülkemizde de belirli bir seviyeye gelmiş durumdadır. Şirketlerin gelecekte er ya da geç iş süreçlerini kolaylaştırmak için robotlara ihtiyaç duyacağını düşünürsek, iyi bir kariyer planlaması yapmak isteyen bir kişinin, merakı da varsa bu mühendislik dalını mutlaka değerlendirmesini tavsiye ediyoruz.

Robotik uzmanları, robotik çözümler üretmek için hem donanım hem de yazılım tasarlamaktan sorumludur.

Yazılım Geliştirici
Dünyamız giderek yazılım üzerine inşa ediliyor. Yazılım geliştirmede bir kariyer bu nedenle oldukça tatmin edici ve oldukça kazançlı olabilir. Bir sonraki TikTok veya YouTube gibi Dünya çapında kullanılan bir platformun yapımcısı siz olabilirsiniz. Daha büyük olasılıkla, birçok farklı amaca hizmet eden daha az bilinen binlerce programdan birini yaratmada bir eliniz olacak.

Programlama becerileri son derece aktarılabilirdir, bu da yeni bir mücadeleye hazır olduğunuzda yeni bir şeye geçebileceğiniz anlamına gelir. Video oyunları yaratarak bir kariyere başlayabilir ve sonunda kalori izleyicilere, metronomlara, hava trafik kontrol sistemlerine ya da hemen hemen istediğiniz herhangi bir şeye geçebilirsiniz.

Dijital Ekonomi Konseyi, popüler iş arama web sitelerindeki listeleri inceledi ve herhangi bir haftada 100.000’den fazla yazılım geliştirme işinin listelendiğini belirledi. Başka bir deyişle, doğru becerilere sahipseniz, bu iş için size ödeme yapacak birileri var.

JavaScript Geliştiricisi
HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web’in temel teknolojileri arasında yer alan JavaScript Geliştiricisi, geleceğin meslekleri arasında popülerliğini koruyor.

LinkedIn raporu, Javascript’in yazılımda en çok aranan ilk beş beceriden biri olduğunu ve bunun JavaScript geliştiricilerini tüm ülkede en çok talep gören profesyonellerden biri haline getirdiğini söyledi.

Back End Developer
Bir uygulamayı her kullandığınızda, özellikle iyi çalışan bir uygulama ise back end developer geliştiricisine teşekkür etmelisiniz. Bu iş unvanına sahip kişiler arka planda kodlar derler. Böylece favori web ve mobil uygulamalarınız sorunsuz bir şekilde çalışır.

Geleceğin meslekleri arasında popüler bir unvana sahip olan bu meslekte kendinizi kanıtlamak için üstün bir beceriye sahip olmak için kendinizi geliştirmeniz ve bilinen şirketlerde kariyer yapmış olmanız çok önemlidir. Bilinen yerlerde kariyer yapma planınızı yerine getirmek için, çevrimiçi birçok kursa katılabilir ardından daha az popüler yerlerde çalışarak tecrübe kazanabilirsiniz.

Aşı Uzmanı
Dijital Dünya ve teknolojiden sonra günlük yaşantımıza döndüğümüzde en önemli ve olmazsa olmaz sektörlerden biri sağlık sektörüdür. Önceden beri süregelen fakat Covid salgını nedeniyle daha da önem kazanan geleceğin meslekleri 2022 başlığında öne çıkan mesleklerdendir.

Sağlık sektörünün olmazsa olmazlarından biri de aşı uzmanları, aşı koordinatörü, aşı yöneticisi gibi farklı unvanlarla da iş hayatında karşımıza çıkmaktadır.

Günümüzün en hızlı büyüyen işleri arasında kabul edilen aşı uzmanı, geleceğin meslekleri arasında yükselen trendi ile kendisine yer bulmuştur. Tipik olarak bu roller, aşılarla ilgili üretim, dağıtım ve eğitimi destekler. Tıbbi satış, eczane ve hemşirelik alanlarında çalışma geçmişi olan başvuru sahiplerini görme eğilimindedir.

Cerrahi Yoğun Bakım Hemşiresi
Sağlık hizmeti ihtiyaçları arttıkça, bu rolün yüksek talep görmesi belki de o kadar şaşırtıcı değil. Sağlık sektörünün ihtiyaçlarının insanlar var oldukça hiç bitmeyeceğini söylemek mümkündür. Bu yüzden, bu meslek de geleceğin meslekleri arasında kendine yer bulmaktadır.

Cerrahi yoğun bakım hemşireleri, karmaşık prosedürler geçirmiş ve kritik derecede hasta olan hastalarla çalışma konusunda uzmanlaşmıştır.
 
Geri
Üst