Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gediz ovasi tektonik mi delta mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
47.574
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gediz ovası tektonik mi delta mı?​

* Türkiye’nin ovaları içinde yer alan delta ovaları ve bölgeleri: Ege Bölgesi: Balat ovası (Büyük Menderes ile), Selçuk – Efes ovası (Küçük Menderes ile), Menemen ovası (Gediz ile), Dikili ovası (Bakırçay ile) Ege bölgesinde bulunan delta ovaları içindedir.

Karstik ovalar nelerdir?​

Türkiye’deki karstik ovalar hangileridir?
- Tefenni Ovası
- Acıpayam Ovası
- Kestel Ovası
- Korkuteli Ovası
- Elmalı Ovası
- Muğla Ovası
- Suğla Ovası
- Çeltikli Ovası
Türkiye’nin en büyük ovası hangi ovadır?​
Kuzeyinde Toros Dağlarının bulunduğu Çukurova Delta Ovası, Türkiye’nin en büyük ovasıdır. Akarsuların yüksek seviyede alüvyon taşıması sonucu oluşmuştur. Üzerinde birçok sulama tesisi bulunan ova bölgedeki tarımsal faaliyetlerin merkezi konumundadır.

Altınbaşak ne tür ova?​

Altınbaşak ne tür ova?
Harran Ovası (Altınbaşak Ovası), Şanlıurfa şehrinin güneydoğusundan başlayıp Suriye sınırına kadar uzanan bir bölgedir. Ova’da yer alan tarihi Harran ilçe merkezi Şanlıurfa’ya 46 kilometre uzaklıktadır. Toprağı çok verimli olan ovalardan biridir.

Gediz Ovası oluşum olarak nasıl bir ovadır?​

Gediz Ovası oluşum olarak nasıl bir ovadır?
Jeoloji. Ovanın bulunduğu bölge Tersiyer devrinin sonunda oluşmuştur. Gediz Ovası, beş milyon yıl içerisinde çekim fayları nedeniyle yaklaşık 1 km alçalan bölgenin Gediz Nehri’nin bıraktığı tortularla dolması sonucunda ortaya çıkmıştır.

Ovalarımız nelerdir?​

Türkiye’de tektonik yapılı ovalardan başlıcaları: İç Anadolu Bölgesi: Konya Ovası, Çubuk Ovası, Kayseri Ovası. Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Suruç Ovası, Harran Ovası. Doğu Anadolu Bölgesi: Elbistan Ovası, Yüksekova, Elazığ Ovası, Erzurum Ovası. Karadeniz Bölgesi: Erbaa Ovası, Turhal Ovası, Niksar Ovası, Merzifon Ovası.

Türkiye’deki başlıca Polye ovaları nelerdir?​

Tarıma elverişli, verimli arazilerdir, ve etraflarındaki arazinin karstik olması nedeniyle, çorak ve kurak olabilirler. Büyük polyelerimiz bazıları; Kestel ovası (128 km²), bozova (114 km²),Elmalı polyesi (200 km²), Muğla (48 km²) ve Gembos (42 km²) ovalarıdır.
Çukurova ne tür bir ovadır?​
Günümüzde Çukurova, Seyhan ve Ceyhan’ın iki yanında, Adana il sınırlarında uzanan, kuzeyden Toros Dağları ile sınırlanan bir delta ovası özelliğinde.

Harranda ne yetişir?​

Harranda ne yetişir?
Harran Ovası’nın verimli toprakları üzerinde sulama olanaklarıyla birlikte pek çok ürün yüksek kalitede yetiştirilmeye başlanmıştır. Hemen her sebzenin yetiştirildiği Harran Ovası’nda mısır, soya fasulyesi ve susam da yetiştirilmektedir.

Gediz grabeni nasıl oluştu?​

Gediz grabeni nasıl oluştu?
Gediz Grabeni söz konusu genç tektonik hareketlere bağlı oluşmuş bir çöküntü alanına tekabül eder. Grabenin bir ayrılma fayı olan Karadut fayının oluşumu ile başladığı düşünülmektedir. Grabenin her iki kenarında grabenin fasılalarla çökmesine neden olan listrik faylar bulunur.

Gediz Ovası ne tür ovadır?​

Gediz Ovası, çoğunlukla Manisa ili içinde yer alan, Gediz Nehri tarafından sulanan bir ovadır. Orta Gediz Havzası’nda konumlanan ova, 150 km uzunluğunda ve 25 km genişliğindedir. Türkiye’nin en verimli ovalarından olmakla beraber, ovada genel olarak sultaniye üzümü ve mısır üretilir.

Ülkemizdeki ovaların isimleri nelerdir?​

 
Ülkemizdeki bazı ovaların isimleri şunlardır:

1. Konya Ovası
2. Çubuk Ovası
3. Kayseri Ovası
4. Suruç Ovası
5. Harran Ovası
6. Elbistan Ovası
7. Yüksekova
8. Elazığ Ovası
9. Erzurum Ovası
10. Erbaa Ovası
11. Turhal Ovası
12. Niksar Ovası
13. Merzifon Ovası

Bu ovaların çoğunlukla tektonik yapıya sahip oldukları belirtilmektedir. Ovalar genellikle tarımsal faaliyetler için uygun verimli alanlar olarak kullanılmaktadır. Bu ovaların coğrafi konumu ve jeolojik yapısı, tarım ürünleri yetiştirilmesine uygun ortamlar oluşturur.
 
Geri
Üst