Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gediz Ovasi hangi daglar arasinda?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.392
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gediz Ovası hangi dağlar arasında?​

Gediz Ovası üzerine kurulu bulunan ilçenin Güneyindeki Boz Dağlar (2.159 m.) ile Kuzeybatısında Çal Dağı (1.034 m.) Ege Denizine dik olarak uzanmaktadır. Menderes masifinin bir parçası olan Bozdağ kütlesi, Orta Gediz Havzasının temelini oluşturan en yaşlı birimdir.

Türkiye’nin en büyük ovası hangi ilde?​

Kuzeyinde Toros Dağlarının bulunduğu Çukurova Delta Ovası, Türkiye’nin en büyük ovasıdır. Akarsuların yüksek seviyede alüvyon taşıması sonucu oluşmuştur.

Bakır çay ovası nerede?​

Bakır çay ovası nerede?
Bakırçay, Batı Anadolu’da, Ege Bölgesinde, Manisa ve İzmir ili içinde akan bir nehirdir. Gelenbe’nin doğusundan başlayan Bakırçay Vadisi’nin, çok küçük bir bölümü Manisa ili alanı içinde kalmaktadır. Vadinin Manisa il sınırları içinde kalan kısmında, Soma-Kırkağaç Ovası bulunmaktadır.

Muş Ovası türkiyenin kaçıncı büyük ovası?​

Muş Ovası türkiyenin kaçıncı büyük ovası?
Kongreye başkanlık yapan Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise Muş’un Çukurova ve Konya’dan sonra ülkenin 3. büyük ovası konumunda olduğunu söyledi.

Türkiye’nin en büyük delta ovası nerede?​

Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye’nin en büyük deltalarındandır.

Bakır Çayı nereye dökülür?​

Çandarlı KörfeziBakırçay / Ağız

Muş Ovası kaç dekar?​

Muş Ovası kaç dekar?
Muş Ovası, Doğu Anadolu Bölgesinde Yukarı Murat-Van Bölümü içerisinde yer alan tektonik ova. 80 km uzunluk, 30 km genişliğindeki ova 1650 km²’dir.

Muş ovasında ne yetişir?​

Muş ovasında ne yetişir?
Başlıca ürünleri buğday, arpa, mısır, nohut, tütün ve şekerpancarıdır. Bunun dışında Türkiye’nin üçüncü büyük ovası olan Muş Ovası’nda patates yetiştirilmeye başlandı. Niğde’den gelerek Muş Ovası’nda kiraladıkları arazilere patates eken üreticiler, yetişen patatesin birinci sınıf olduğunu söyledi.

Gediz hangi delta ovasını oluşturur?​

Gediz nehrinin ağzında oluşan delta ovasına Menemen Delta Ovası denir. Küçük menderes nehrinin ağzında oluşan delta ovasına Selçuk Delta Ovası denir.

Erzurum ovası yurdumuzun hangi yönündedir?​

Erzurum, 39 Kuzey – 41 Doğu boylamları arasında yer alır. Kuzeyinde Doğu Karadeniz Bölümü, Güneyinde Bingöl ve Muş, Batısında Erzincan, Doğusunda Ağrı, Kars ve Ardahan’a sınırı vardır. Sınır illeri Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Erzincan, Kars, Muş ve Rize’dir. Erzurum, 25.066 km² yüz ölçümüne sahiptir.
 
Gediz Ovası, Güneyindeki Boz Dağlar (2.159 m.) ile Kuzeybatısında Çal Dağı (1.034 m.) arasında yer almaktadır. Bu ova Ege Denizi'ne dik bir şekilde uzanmaktadır ve Menderes Masifi'nin bir parçası olan Bozdağ kütlesi, Orta Gediz Havzasının temelini oluşturan en yaşlı birimdir.

Türkiye'nin en büyük ovası ise Kuzeyinde Toros Dağları'nın bulunduğu Çukurova Delta Ovasıdır. Akarsuların yüksek seviyede alüvyon taşıması sonucu oluşmuştur.

Bakır Çayı, Batı Anadolu'da, Ege Bölgesinde, Manisa ve İzmir illeri içinde akan bir nehirdir. Bakır Çayı Vadisi'nin bir kısmı Manisa il sınırları içinde bulunmaktadır. Soma-Kırkağaç Ovası, vadinin Manisa ili sınırları içinde kalan kısmında yer almaktadır.

Muş Ovası, Türkiye'nin üçüncü büyük ovası konumundadır. 80 km uzunluk, 30 km genişliğinde olan ve 1650 km²'lik bir alanı kaplayan Muş Ovası'nda buğday, arpa, mısır, nohut, tütün, şeker pancarı ve patates gibi ürünler yetiştirilmektedir.

Bakır Çayı, Çandarlı Körfezi'ne dökülmektedir. Gediz Nehri'nin ağzında oluşan delta ovasına Menemen Delta Ovası denilmektedir, küçük menderes nehrinin ağzında oluşan delta ovasına ise Selçuk Delta Ovası denir.

Erzurum Ovası ise yurdumuzun Kuzeyinde Doğu Karadeniz Bölümü, Güneyinde Bingöl ve Muş, Batısında Erzincan, Doğusunda Ağrı, Kars ve Ardahan'a sınır oluşturan bir konumdadır. Erzurum'un yüzölçümü 25.066 km²'dir. Bu ovada genellikle tahıl yetiştiriciliği yapılmaktadır.
 
Geri
Üst