Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gedeo nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gedeo nedir?​

Genetiği değiştirilmiş organizma (GDO), genetik mühendisliğinin çeşitli teknikler kullanarak yaptığı müdahalelerle kalıtımsal değişikliğe uğrattığı bir organizma. Bu teknikler rekombinant DNA ya da “rekombinant DNA teknolojisi” olarak bilinirler.

Organizmanın genetik yapısı nedir?​

Kromozom: Hücre çekirdeğinin içinde bulunan yapı. Bir kromozom, genler halinde organize edilmiş proteinlerden ve DNA’dan oluşur. [13]. Transgenik bitki: Genomuna biyoteknolojik yöntemlerle başka bir organizmadan gen aktarılmış bitkiye verilen ad [14].

GDO nedir örnek?​

GDO nedir örnek?
Doğada kendi başına gerçekleşmeyen, sadece laboratuvar ortamında genetik değişiklik sonucu üretilen organizmalara “Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)” denir. Örneğin, mısıra bir bakteriden alınan genin yerleştirilmesi ancak laboratuvar ortamında ve insan eliyle gerçekleşir.

GDO da en çok hangi organizma kullanılır?​

Dünyada GDO’ lu olarak üretilen bitkilerin % 99’unu soya, mısır, kolza ve pamuk oluşturmaktadır. Bunların yanında bazı ülkelerde patates, domates, pirinç, buğday, balkabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri, kasava ve papaya da GDO’lu olarak üretilmektedir.

Hangi ürünlerde GDO var?​

HANGİ ÜRÜNLER GDO İÇERİYOR? Mısır, domates, patates, pirinç, soya, buğday, kabak, bal kabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri. Bunların dışında çalışmaların devam ettiği ürünler: muz, ahududu, çilek, kiraz, ananas, biber, kavun, karpuz, kanola.

Bir canlının genetik yapısına ne denir?​

Bir canlının genetik yapısına ne denir?
Bir organizmadaki alellerden oluşan genetik yapısına genotip denir. Organizmanın sahip olduğu gözlemlenebilir özelliklere ise fenotip adı verilir.

Modern organizma nedir?​

Model canlı veya model organizma, belirli biyolojik olayların anlaşılması için yapılan deneylerde yaygın olarak kullanılan canlılara verilen genel isimdir. Bu canlılarda çalışılarak bulunması ümit edilen keşiflerle, canlılardaki diğer süreçlerin de açıklanacakları düşünülmektedir.

GDO en çok hangi ürünlerde bulunur?​

Dünyada en sık ekimi yapılan GDO’lu ürünlerin başında mısır, soya, pamuk ve kanola bitkisi gelmektedir. GDO’lu ürünlerin en fazla ekiminin yapıldığı ülkeler ise Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Brezilya, Hindistan ve Çin’dir.

GDO ne için kullanılır?​

GDO ne için kullanılır?
Tarımsal açıdan incelendiğinde daha verimli, virüs ve böceklerin neden olduğu hastalıklara ve kuraklık, tuzluluk, soğuk gibi çevresel koşullara dirençli bitki üretimi için kullanılmaktadır. Hayvancılık sektöründe de et ve süt amaçlı üretilen hayvanların verimini artırmak amacıyla GDO teknolojisine başvurulmaktadır.

Ülkemizde GDO yasak mı?​

Evet… Ülkemizde GDO’lu ürün üretimi ve ithalatı kesinlikle yasak. Tavukta, sebze ve meyvelerde ve bunların tohumlarında, üretilen herhangi bir paketli üründe GDO bulunmadığından halkımızın GDO’lu besinler hakkında endişe duymasına gerek yok.

Türkiyede GDO var mı?​

Türkiye’de GDO düzenlemeleri Ülkemizde tarımsal üretimde genetiği değiştirilmiş tohum kullanımı yasaktır.
 
Gedeo nedir konusunda bilgiler veren yazınızda, genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) genetik mühendisliği teknikleriyle yapılan müdahaleler sonucu kalıtımsal değişiklikler yaşayan organizmalar olduğu belirtilmiş. Bu tekniklerin rekombinant DNA ya da rekombinant DNA teknolojisi olarak bilindiği ifade edilmiş.

Organizmanın genetik yapısı hakkında verdiğiniz bilgilerde, kromozomların hücre çekirdeğinde bulunan yapılar olduğu ve genlerin proteinler ve DNA'dan oluştuğu vurgulanmış. Ayrıca, genomuna biyoteknolojik yöntemlerle farklı bir organizmadan gen aktarılan bitkilere transgenik bitki denildiği belirtilmiş.

GDO örneklerinden bahsederken, genetik değişikliklerin laboratuvar ortamında ve insan eliyle yapıldığı, bu sayede doğada kendiliğinden gerçekleşmeyen organizmaların oluşturulduğu ifade edilmiş. Örnek olarak, mısıra bir bakteriden alınan genin laboratuvar ortamında yerleştirilmesi verilmiş.

GDO'ların en çok hangi organizmalarda kullanıldığına dair verdiğiniz bilgide, dünyada GDO'lu olarak üretilen bitkilerin büyük çoğunluğunu soya, mısır, kolza ve pamuk bitkilerinin oluşturduğu belirtilmiş. Bunların yanı sıra, bazı ülkelerde patates, domates, pirinç, buğday, balkabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri, kasava ve papaya gibi bitkilerin de GDO'lu olarak üretildiği aktarılmış.

GDO'lu ürünlerin hangi ürünlerde bulunduğunu açıklayan yazınızda, mısır, domates, patates, pirinç, soya, buğday, kabak, bal kabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri gibi ürünlerde GDO'nun bulunduğu belirtilmiş. Ayrıca, muz, ahududu, çilek, kiraz, ananas, biber, kavun, karpuz, kanola gibi ürünlerde de GDO çalışmalarının devam ettiği vurgulanmış.

Organizmanın genetik yapısına verilen ismin genotip olduğunu ve gözlemlenebilir özelliklere fenotip denildiğini açıklayan cevabınızda, genotipin alellerden oluşan genetik yapı olduğu ifade edilmiş.

Model organizma veya model canlıların belirli biyolojik olayların anlaşılması için sıkça kullanılan canlılar olduğunu açıklayarak, bu canlılar üzerinde yapılan çalışmaların diğer biyolojik süreçlerin de açıklanmasına katkı sağladığı belirtilmiş.

GDO'ların en çok hangi ürünlerde kullanıldığına dair verdiğiniz bilgide, dünyada en sık ekimi yapılan GDO'lu ürünlerin mısır, soya, pamuk ve kanola bitkileri olduğu ve en fazla GDO'lu ürünün Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Brezilya, Hindistan ve Çin gibi ülkelerde ekildiği aktarılmış.

GDO'nun kullanım amaçlarına dair bilgi verildiği kısımda, GDO teknolojisinin tarımsal alanda daha verimli bitki üretimi, hastalıklara ve çevresel koşullara dayanıklı bitkilerin geliştirilmesi, hayvan yetiştiriciliğinde et ve süt verimini artırmak gibi amaçlarla kullanıldığı belirtilmiş.

GDO konusunda Türkiye'deki duruma ilişkin verilen bilgiye göre, Ülkemizde genetik modifikasyon yapılmış tohumların tarımsal üretimde kullanımının yasak olduğu ve GDO'lu ürün üretimi ile ithalatının kesinlikle yasaklandığı ifade edilmiş. Bu sayede, Türkiye'de GDO'lu ürünlerin üretiminin olmadığı ve halkın GDO konusunda endişe duymasına gerek olmadığı belirtilmiş.
 
Geri
Üst