AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gecmisten gunumuze kadar kullanilan ses kaynaklari ve bunlarin ozellikleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
57.021
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Geçmişten günümüze kadar kullanılan ses kaynakları ve bunların özellikleri nelerdir?​

Ses teknolojisinin gelişimi sırasında bu bilgilerden faydalanılmaktadır.
- Geçmişten Günümüze Ses.
- Telefon.
- Fonograf.
- Gramofon.
- Pikap.
- Kasetçalar.
- Video Kamera.
- CD DVD.

Ses bir madde ile karşılaştığında maddeden geçer mi?​

Ses dalgaları düzgün pürüzsüz bir yüzeye çarptığında aynı ışığın parlak yüzeyde yansıması gibi yansır. Sesin madde ile karşılaştığında bir kısmı madde tarafından yansıtılarak ortama geri gönderilir, bir kısmı madde içinde iletilir, bir kısmı ise madde tarafından soğurulur.

Ses teknolojisinin gelişimini başlatan icat nedir?​

Ses teknolojisinin gelişimini başlatan icat nedir?
1- Ses teknolojilerinin başlangıcı hangi buluşur? Graham Bell’in telefonu bulmasıyla başlamıştır.

Bir madde ile karşılaştığında hangi durumlar meydana gelir?​

Bir madde ile karşılaştığında hangi durumlar meydana gelir?
Sesin madde ile karşılaşmasında yansıma, yankılanma ve soğrulma durumları gerçekleşir. Bir kaynaktan çıkan ses dalgaları herhangi bir madde ile karşılaştığında, üç farklı durum ortaya çıkabilir: Ses engeli aşabilir. Ses engele çarpıp geri yansıyabilir.

Ses maddeden geçebilir mi?​

Maddeler üzerinde ses yayılımı: Ses bulunduğu ortamda yayılarak maddelere çarpmak suretiyle iletişim oluşturur ve bu şekilde kulağımıza gelir. Bu sebepten dolayı sesin yayılabilmesi için mutlaka katı sıvı ve gaz maddelerin bulunması gerekmektedir. Diğer bir deyişle maddesel olmayan ortamlarda ses yayılmaz.

Ses kaynakları nelerdir örnek?​

Hayvan sesleri, gök gürültüsü, dalga sesleri doğal ses kaynağına örnek verilebilir. Yapay Ses Kaynakları: İnsanların üretmiş olduğu sesler yapay ses kaynağı olarak isimlendirilmektedir. Otomobil, müzik aletleri, elektronik cihazların çıkarmış olduğu sesler, televizyon sesi yapay seslere örnek olarak verilebilir.

Ses kaynakları ikiye ayrılır bunlar nelerdir?​

Ses kaynakları ikiye ayrılır bunlar nelerdir?
Ses kaynakları ikiye ayrılır bunlar doğal ses kaynakları ve yapay ses kaynaklarıdır.

Ses teknolojinin faydaları nelerdir?​

Ses teknolojinin faydaları nelerdir?
Aşırı şiddete sahip sesler kulaklarımızda kalıcı hasara neden olabilmektedir. Ses teknolojilerinin yararları; Ulaşım haberleşme sanat icra etme uyarı sistemleri alarm sistemleri gibi bir çok faydaları vardır. Polis itfaiye ambulans gibi önceliği olan araçlar sirenleri sayesinde yol önceliği alırlar.
 
Geçmişten günümüze kadar kullanılan ses kaynaklarının özelliklerine bir göz atalım:

1. **Telefon:** İlk olarak Alexander Graham Bell tarafından icat edilen telefon, sesin teller aracılığıyla iletilmesini sağlar. Mikrofon sayesinde ses dalgaları elektrik sinyallerine dönüştürülerek karşı tarafa iletilir.

2. **Fonograf:** Thomas Edison tarafından geliştirilen fonograf, ilk ses kayıt cihazlarından biridir. Silindir üzerine kaydedilen ses dalgaları, bir iğne yardımıyla okunur ve tekrar çalınabilir.

3. **Gramofon:** Fonografa benzer şekilde çalışan gramofon, daha disk şeklinde plaklar kullanır. İğne plaktaki olukları okur ve sesi hoparlöre ileterek çalar.

4. **Pikap:** Gramofonun modern versiyonu olarak kabul edilen pikaplar, plaklardaki sesi dijital sinyallere dönüştürerek hoparlörler aracılığıyla çalarlar.

5. **Kasetçalar:** Kasetçalarlar, manyetik bant üzerinde ses kaydetmek ve çalmak için kullanılan cihazlardır. Kasetlere kaydedilen ses dalgaları, manyetik bir başlık aracılığıyla okunur.

6. **Video Kamera:** Video kameranın bir yan ürün olarak sunduğu ses kaydı özelliği, görüntü kaydı sırasında çevrenizdeki sesleri de kaydetmenizi sağlar.

7. **CD/DVD:** CD ve DVD'ler dijital ses formatlarını depolamak için kullanılan medya türleridir. Optik okuyucular aracılığıyla ses verileri okunarak hoparlörlere iletilir.

Ses teknolojisinin gelişimindeki en önemli icatlardan biri olan telefon, Alexander Graham Bell tarafından bulunmuştur. Bell'in icadı, sesin iletiminde ve iletişimde devrim yaratmıştır.

Ses madde ile karşılaştığında yansıma, yankılanma ve soğrulma gibi durumlar meydana gelebilir. Ses, bir maddeden geçebilir veya maddeden yansıyabilir, iletebilir veya soğurulabilir.

Ses kaynakları doğal ve yapay olmak üzere iki gruba ayrılır. Doğal ses kaynakları arasında hayvan sesleri, doğal afetlerin sesleri gibi örnekler verilebilirken yapay ses kaynakları arasında müzik aletleri, elektronik cihazlar gibi insan yapımı ses kaynakları yer alır.

Ses teknolojisinin faydaları arasında iletişimi kolaylaştırma, uyarı sistemi olarak kullanma ve acil durumlarda alarm sistemleri gibi özellikler sayılabilir. Ancak aşırı yüksek ses seviyelerinin kalıcı işitme kaybına neden olabileceği de unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst