Gecmise donuk kira farki alinir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
260.267
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Geçmişe dönük kira farkı alınır mı?​

Mal sahibi bu belirlenen kira bedeli kapsamında geriye dönük olarak 5 yıllık kira bedeli farkını da kiracısından talep edebilir. İşte bu nedenle mal sahibi ile kiracı TÜFE’nin altında bir artış oranında anlaştıklarında, bunu mutlaka yazılı hale getirmeleri gerekmektedir.
Kira tespit davasında ihtarname şart mıdır?
Kira bedelinin tespiti davası açmak için önceden ihtarname göndermek yasal bir zorunluluk değil ise de ihtar çekilmesi hem kiracının istenen kira bedeline uyup uymayacağının tespiti bakımından, hem kira bedeli tespit edilecek dönemi belirleme açısından ve hem de dava süresi açısından önem arzeder.
Geçmişe dönük kira tespit davası açılabilir mi?
Kanuna göre, geriye dönük olarak kira tespit davasının açılması mümkün olmamaktadır. Kira tespit davaları, yeni kira dönemi için geçerli olabilir.

Geriye dönük kira kaç yıl istenebilir?​

Ecrimisil davası geriye dönük olarak 5 yıl içinde açılır. 5 yılın üzerindeki süreçlerde karşı taraf bu davaya itiraz ettiğinde dava sürecindeki sonuçlar dikkate alınmaz.
Kiracı çıkarma kaç yıl?
Kiracı dilediği zaman evi tahliye edebilir. Gayrimenkul sahibinin, kiracının tahliyesini isteyebilmesi için kira sözleşmesini imzalandığı tarihten itibaren 10 yıl geçmesi gerekir. Ancak belirli ya da belirsiz süreli kira sözleşmelerinde evi boşaltma süresinde uygulanan bir istisna bulunur.
5 yıl geçmeden kira tespit davası açılabilir mi?
Kira Tespit Davası Açma Süresi (Ne Zaman Açılır?) Kira tespit davası şartları içinde süre koşulu bulunmamaktadır. Ancak yeni kira döneminin başlangıcından en az 30 gün önceden açılmış olur ise mahkeme belirleyeceği kira bedelini yeni kira dönem başlangıcından itibaren olarak karar verebilecektir.
Tarafların sözlü iradelerine dayalı olarak kurulan kira sözleşmeleri de bu şartın oluşması için yeterli kabul edilmektedir. Taraflar arasındaki mevcut kira sözleşmesinin geçerli olması gerekir. Kira bedelinin tespiti davası açmak için aranan bir diğer şart ise bu davanın açılmasında hukuki yarar bulunması gerekmesidir.
Kira tespit davası kaç yılda bir açılır?
Kira tespit davası kaç yıl sonra açılabilir sorusuna yukarıda belirttiğimiz yanıtlar eşlik eder. Ancak 5 yıla ilişkin hususlar dikkate alınmalıdır. Özellikle de belirli bir artış oranı yoksa 5 yıl içerisinde sözleşmeye bağlı olarak dava açılması gereklidir.
5 yıldan önce kira tespit davası açılabilir mi?
Taraflarca kira bedelinin değişimine dair bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, 5 yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde, beş yıldan uzun olmasa da beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda hakim tarafından kira tespiti talep edilebilecektir.

4 yıllık kiracı nasıl çıkarılır?​

TBK 347’ye göre süre bitmezden 15 gün önce kiracı yazılı bildirimde bulunarak sözleşmeyi sona erdirebilir. Ancak kiracı sessiz kalırsa veya sözleşmeyi devam ettirdiğini bildirirse sözleşme devam eder. Yani kira sözleşmesi bitince otomatik yenilenir mi sorusuna verilecek cevap evet otomatik olarak yenilenir olacaktır.
 
Geri
Üst