AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gecmis tarihli e irsaliye kesilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.988
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Geçmiş tarihli e irsaliye kesilir mi?​

İki taraf da e-İrsaliye mükellefi ise düzenlenebilen e-İrsaliye’de e-Fatura’nın tarihi ve belge numarasına yer verilmesi ve sevk öncesi kesilen e-fatura’da daha sonra sevk edileceğinin belirtilmesi gerekiyor. Geçmiş tarihli e-İrsaliye düzenleme yapılamaz.

Sevk irsaliyesi ay sonu kesilirse fatura ne zaman düzenlenir?​

Sevk irsaliyesi ay sonu kesilirse fatura ne zaman düzenlenir?
CEVAP; VUK’un 231/5. maddesi ile faturanın, mal teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içerisinde düzenlenmesi zorunlu olup, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

Yanlış düzenlenen e irsaliyesi ne yapılır?​

e-İrsaliye hatalı düzenlenmiş ve malın fiili sevki gerçekleşmemiş ise; Yeni bir e-irsaliyenin düzenlenmesi gerekir….Ancak alıcı, sevk irsaliyesine konu malların veya alıcı bilgisinin hatalı olması durumunda;
- Malın fiili sevkinden önce,
- e-İrsaliye yanıtı aracılığıyla,
- Ret Yanıtı Verebilir.

E-İrsaliye yanlış kesilirse ne olur?​

E-İrsaliye yanlış kesilirse ne olur?
e-İrsaliye uygulamasında (sistem içerisinde) düzenlenen ve GİB sistemine ulaşan bir e-irsaliyenin iptali, düzenlenen e-irsaliyenin, alıcısının ya da muhteviyatındaki malların tamamının hatalı olması halinde, sadece alıcısı tarafından malın fiili sevkinden önce irsaliye yanıtı ile reddedilmesi mümkündür.
İrsaliye ile fatura arasında kaç gün olmalı?​
VUK’un 231/5. maddesinde; faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı özel olarak hüküm altına alınmıştır.

Fiili sevk tarihi fatura tarihinden sonra olabilir mi?​

Fiili sevk tarihi fatura tarihinden sonra olabilir mi?
İrsaliye üzerinde, irsaliyenin düzenlenme tarihine ilave olarak malın fiili sevk tarihinin de belge üzerinde gösterilmesi gerekmektedir. Malın fiili sevk tarihinin, irsaliyenin düzenlenme tarihinden önce olması mümkün değildir.

E Irsaliyede düzeltme yapilir mi?​

509 sıra no’lu VUK genel tebliğinde ve 29.02.2020 tarihli e-İrsaliye Uygulama Kılavuzunda da belirtildiği üzere e-irsaliyenin iptali söz konusu değildir.
 
Geçmiş tarihli e-İrsaliye kesilmesi mümkün değildir. Her iki taraf da e-İrsaliye mükellefi ise düzenlenebilen e-İrsaliye'de e-Fatura'nın tarihi ve belge numarasına yer verilmesi gerekmektedir. Ayrıca, eğer sevk öncesi kesilen e-Fatura daha sonra sevk edilecekse buna da belirtilmelidir.

Sevk irsaliyesi ay sonu kesilirse, faturanın mal teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içerisinde düzenlenmesi zorunludur. Bu süre içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.

E-İrsaliye yanlış kesildiğinde, eğer malın fiili sevki henüz gerçekleşmemişse yeni bir e-İrsaliyenin düzenlenmesi gerekmektedir. Ancak alıcı, sevk irsaliyesine konu malların veya alıcı bilgisinin hatalı olduğunu düşünüyorsa, malın fiili sevki gerçekleşmeden önce e-İrsaliye yanıtı aracılığıyla ret yanıtı verebilir.

Fiili sevk tarihi fatura tarihinden sonra olamaz. İrsaliye üzerinde, irsaliyenin düzenlenme tarihine ilave olarak malın fiili sevk tarihinin de belge üzerinde gösterilmesi gerekmektedir. Malın fiili sevk tarihinin, irsaliyenin düzenlenme tarihinden önce olması mümkün değildir.

E-İrsaliyede düzeltme yapılmaz. 509 sıra no'lu Vergi Usul Kanunu genel tebliğinde ve 29.02.2020 tarihli e-İrsaliye Uygulama Kılavuzunda belirtildiği üzere e-İrsaliyenin iptali söz konusu değildir. Bu durumda, yanlışlık veya hata varsa yeni bir e-İrsaliye düzenlenmesi gerekmektedir.
 
Geri
Üst