- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.241
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Geçit hakkı ne zaman sona erer?
Medeni Kanun Madde 783’e göre “İrtifak hakkı, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona erer”. Madde 784’e göre de “Yüklü ve yararlanan taşınmazlara aynı kimse malik olursa, bu kişi, irtifak hakkını terkin ettirebilir”.Geçit hakkı davası ne kadar sürer?
Geçit hakkı davası süresi, genel olarak 1 yıl sürer. Davanın durumuna göre bu süreden daha kısa veya uzun sürebilir. Geçit hakkı davasının sonuçlanabilmesi için dava ile ilgili delillerin kısa zamanda ve doğru bir şekilde toplanması gerekir.Geçit hakkı en fazla kaç metre olmalıdır?
Kabule göre de; tesis edilen geçidin genişliği 4 metre olarak belirlenmiştir. Mahkemece yararına geçit kurulacak taşınmazın tapuda kayıtlı niteliği tarla mahiyetinde olduğundan bir tarım aracının geçeceği genişlikte geçide ihtiyacı olduğu gözetilerek yol genişliği 3 metreyi geçmeyecek şekilde belirlenmelidir.
Geçit hakkı kaç yıl?
GEÇİT HAKKI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ HUSUSLAR Ancak bu haklar genellikle süresizdir. kütük sayfasında ise, yararlanan taşınmaz lehine kurulan irtifak hakkının niteliği gösterilir.
Tapuda geçit hakkı nasıl kaldırılır?
Geçit hakkı tek taraflı bir beyanla gerçekleşmediyse, belirli bir süre belirtilmiş ise, Asli Hukuk Mahkemesi’ne dava açıp geçit hakkı ihtiyacının ortadan kalktığını ispat ederek ortadan kaldırılabilir. Her iki taşınmaz tamamen veya bir kısmı kamulaştırmaya maruz kalabilir.Geçit hakkı vermek zorunda mı?
Geçit Hakkı genel itibari ile ulaşım yolları ile herhangi bir bağı olmayan bir taşınmazın, daha sağlıklı işletilmesi açısından gereklilik arz eden bir durumdur. Bu hakkın kişiler lehine değil, parseller lehine kuruluyor olmasını da bu hususta belirtmek gerekecektir.Geçit hakkı bedelini kim öder?
Geçit hakkı, irtifak haklardan (sınırlı ayni haklardan) birisi olup tapu siciline kaydettirilmektedir ve mülkiyet hakkı vermemektedir. Dava sonucunda geçit hakkı verilmesi halinde davacı, davalıya ödeme gerçekleştirilecektir.
Geçit hakkı neye göre belirlenir?
Bu hak, ilk önce kendisinden bu geçidin istenmesi önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun düşen komşuya karşı ve daha sonra bundan en az zarar görecek olana karşı kullanılır. Zorunlu geçit iki tarafın menfaati gözetilerek belirlenir.” denilerek tahsis edilecek zorunlu geçitin ne şekilde kurulacağı ele alınmıştır.
Peki geçit hakkı bedeli nasıl hesaplanır? Eğer dava aşamasına başlanılmadan tarafların anlaşması söz konusu ise anlaşılan bedel esas alınacaktır. Ancak uyuşmazlık dava yoluna götürülmüş ise mahkeme hakiminin görevlendirecek olduğu bilirkişi tarafından hesaplama yapılarak yol geçit bedeli tespit edilir.
1-) Hak sahibi her zaman geçit hakkını terkin ettirebilir. 2-) İstemde bulunanın geçit hakkı sahibi olup olmadığı belirlenir. 3-) Terkin harcı tahsil edilir. 1-) Bu hak mahkeme kararıyla her zaman terkin edilebilir.
Geçit hakkından kimler yararlanabilir?
Geçit hakkını talep etme, TMK madde 747’de de belirtildiği üzere mülk sahibi kişilere tanınmış bir haktır. Bu bakımdan hakkı kullanabilecek kişiler, mülkünün genel yola bağlantısı olmayan ve bu sebeple ciddi hak kayıplarına maruz kalan kişi veya kişilerdir.
Geçit hakkını herkes kullanabilir mi?
Zorunlu geçit hakkı şeklinde tesis edilen bu irtifak hak sahibine mülkiyet hakkı kazandırmasa da mülkiyete yakın derecede taşınmaza bağlı olarak kullanılabilen bir sınırlı ayni hak kazandırmaktadır. Geçit irtifakı sınırlı ayni hak olması sebebi ile herkese karşı ileri sürülebilir.