- Konu Yazar
- #1
Geçit hakkı nasıl iptal edilir?
Geçit hakkı tek taraflı bir beyanla gerçekleşmediyse, belirli bir süre belirtilmiş ise, Asli Hukuk Mahkemesi’ne dava açıp geçit hakkı ihtiyacının ortadan kalktığını ispat ederek ortadan kaldırılabilir.Geçit hakkı nasıl terkin edilir?
1-) Süresi dolmuş olan geçit hakkını malik terkin ettirebilir.- 2-) Hak lehtarının ölmüş olması terkin sebebi değildir.
- 3-) Geçit hakkının süresinin dolup dolmadığı kontrol edilir.
- 4-) Terkin harcı tahsil edilir.
- 5-) Tescil istem belgesi düzenlenir.
- 6-) Takbis üzerinden terkin yapılır.
İntifa hakkı sahibi ölürse ne olur?
İntifa hakkı sahibi ölürse ne olur?Hak sahibinin ölümü ile.İntifa hakkı şahsi bir hak olduğundan,bu hak sahibinin ölümü ile sona erer.Gerçek kişilerin öldüğünün nüfus kaydı veya veraset belgesi ile ,tüzel kişilerde ise tüzel kişiliğin sona erdiğinin yetkili makamlardan alınacak belgeler ile tespit edilmesi halinde tapu kütüğünden terkin edilir.
Tapuda intifa hakkı nasıl bozulur?
Tapuda intifa hakkı nasıl bozulur?Mal sahibinin ölmesi, tapu sicilindeki intifa hakkını kendi kendine ortadan kaldırmıyor. Bunu kaldırmak için de yapı müdürlüğüne başvurmak gerekiyor. İntifa hakkının kaldırılması için tapuya küçük bir miktar ödeme yapılması gerekiyor. Terkin harcı olarak 2019 yılı için 24.8 TL ödeyerek intifa hakkı kaldırılabiliyor.
İntifa hakkı miras yoluyla geçer mi?
İntifa hakkı belirli bir kişi lehine kurulmaktadır. Bu sebeple kişiye bağlı bir irtifak hakkı söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla bu hak başkasına devredilememekte, miras yoluyla intikal etmemektedir.İntifa hakkı ölümle son bulur mu?
“İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini ile sona erer. Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir.” Bu madde TBMM Adalet Komisyonu tarafından değiştirilmiştir.İntifa hakkı nasıl geri alınır?
İntifa hakkı nasıl geri alınır?İntifa hakkı sahibinin ölümü yahut sürenin tapu sicilindeki intifa hakkını kendiliğinden ortadan kaldırmıyor olup terkin için tapu müdürlüğüne başvurulmalıdır. Burada cüz’i miktarda terkin harcı (2019 için 24,8 TL) ödenmesi gerekecektir.
İntifa hakkı hangi hallerde sona erer?
İntifa hakkı hangi hallerde sona erer?“İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini ile sona erer. Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir.”
1-) Hak sahibi her zaman geçit hakkını terkin ettirebilir. 2-) İstemde bulunanın geçit hakkı sahibi olup olmadığı belirlenir. 3-) Terkin harcı tahsil edilir. 1-) Bu hak mahkeme kararıyla her zaman terkin edilebilir.
Araziye yol almak için; yola cephesi olan komşu parsellerden geçit hakkı alarak yola cephe sağlanabiliyor. Geçit hakkı komşu parsellerin malikleri ile anlaşarak alınabileceği gibi anlaşamama durumunda Kadastro mahkemesinin kararı ile de alınabiliyor. Bu iki durumda da geçit hakkının tapuya tescil edilmesi gerekiyor.