AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gecit hakki ayni hak mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Geçit hakkı ayni hak mı?​

Geçit irtifakı sınırlı ayni hak olması sebebi ile herkese karşı ileri sürülebilir. Geçit hakkı süresi belirli bir sınırlandırmaya tabi değildir. Taşınmazın devriyle birlikte geçit irtifakı da ayni hak olması sebebi ile taşınmazın yeni maliki lehine devam eder.

Geçit hakkından herkes yararlanabilir mi?​

Geçit hakkından herkes yararlanabilir mi?
Geçit hakkının yüklü taşınmaza ve onun kaydına yönelik olarak kurulacağı kuşkusuzdur. Ancak, haktan yararlanacak komşu taşınmaz malikinden, diğer bir deyişle lehine geçit hakkı kurulan taşınmaz malikinden başkası olamaz. Zira, geçit hakkı kurulması ile hak verilen yer genel yol niteliğine bürünmez.

Geçit hakkı kaç metre olmalıdır?​

Geçit hakkı kaç metre olmalıdır?
Kabule göre de; tesis edilen geçidin genişliği 4 metre olarak belirlenmiştir. Mahkemece yararına geçit kurulacak taşınmazın tapuda kayıtlı niteliği tarla mahiyetinde olduğundan bir tarım aracının geçeceği genişlikte geçide ihtiyacı olduğu gözetilerek yol genişliği 3 metreyi geçmeyecek şekilde belirlenmelidir.

Tarla geçit hakkı için kaç metre olmalıdır?​

Geçit hakkı tapuya şerh edilir mi?​

Geçit hakkı tapuya şerh edilir mi?
Geçit hakkı, bir irtifak hakkı olarak tapu siciline tescil olunabilir. Bu hak, bir şahıs ya da taşınmaz lehine kurulabilir. Şahıslar gerçek ya da tüzel kişi olabilirler.

Orman arazisinden geçit hakkı alınabilir mi?​

Orman arazisinden geçit hakkı alınabilir mi?
Görülmekte olan davada, Devlet ormanı vasıflı 938 parsel sayılı taşınmazdan geçit hakkı tesisi istenilmiştir. Yargıtay Hukuk Dairelerinin ve Hukuk Genel Kurulu’nun kararlılık kazanmış uygulamasına göre, mera ve ormanlardan zorunlu geçit tesis edilemez.
Zorunlu geçit hakkı davası kime karşı açılır?​
Geçit Hakkı Davası Kime Karşı Açılır? Geçit hakkı davası ana yol ile bağlantı yolu bulunmayan taşınmaz maliki tarafından lehine yol açılmasını talep ettiği taşınmaz malikine karşı açılmaktadır.

Geçit irtifak hakkı nedir?​

Geçit irtifak hakkı nedir?
Geçit hakkı Türk Medeni Kanunun 747.md ve devamında tanımlanmıştır. Geçit hakkında, taşınmaz sahibi, malik olan kişinin, genel yola bağlantısı olmayan taşınmazından üzerinden genel olan yola çıkmak için komşu taşınmaz veya taşınmazlar üzerinden kullanmış olduğu sürekli olarak kurulmuş bir haktır.
 
Geçit hakkı ve geçit irtifakı konuları açısından verdiğiniz bilgilere göre şunları söyleyebilirim:

- Geçit hakkı, sınırlı ayni haklar kapsamında değerlendirilir ve taşınmazın devriyle birlikte yeni malik lehine devam eder.
- Geçit hakkından yalnızca haktan yararlanacak komşu taşınmaz maliki, yani lehine geçit hakkı kurulan kişi faydalanabilir.
- Geçit hakkı genişliği, genellikle 4 metre olarak kabul edilir ve mahkemeler genellikle yol genişliğini 3 metreyi aşmamak şartıyla belirler.
- Geçit hakkı, tapu siciline tescil edilerek irtifak hakkı olarak kaydedilebilir.
- Orman ve mera gibi doğal alanlardan zorunlu geçit hakkı talep edilemez.

Ayrıca, geçit hakkı dava süreciyle ilgili verdiğiniz bilgiye göre, geçit hakkı davaları, ana yol ile bağlantısı olmayan taşınmaz malikleri tarafından lehine yol açılmasını talep ettikleri maliklere karşı açılır.

Geçit irtifakı ise, Türk Medeni Kanunu'nun 747. maddesinde tanımlandığı üzere, taşınmaz sahibinin genel yola bağlantısı olmayan taşınmazından çıkmak için komşu taşınmaz üzerinden kullandığı sürekli bir haktır.

Verdiğiniz bilgilerle geçit hakkı ve geçit irtifakı konuları hakkında daha fazla bilgi sahibi olduk. Eğer daha fazla ayrıntılı bilgiye veya başka konulara dair destek isterseniz yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst