AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gecisli fiiller nasil bulunur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Geçişli fiiller nasıl bulunur?​

Nesne ve yüklem ilişkisine göre fiiller, dört ana grupta toplanır. Nesnesi olan fiillere geçişli fiil denir. Örneğin: ”Masayı taşıyalım.” Bu cümlede ”taşımak” eylemi geçişlidir çünkü ”neyi” sorusuna cevap verir. Geçişsiz fiiller ise nesne almaz.

Geçişli ve geçişsiz fiil ne demektir?​

Öyleyse “hazırladı” fiili nesne ALABİLİR, nesne ALABİLDİĞİ için GEÇİŞLİ fiildir.) B) Geçişsiz Fiil: – Yüklemi fiil olan cümledeki fiil eğer cümlede NESNE’nin geçmesine, kullanılmasına İZİN VERMİYORSA geçişsiz fiildir. Nesne ALAMAYAN fiillerdir.

Nesnesine göre çatı nasıl bulunur?​

Nesnesine göre çatı nasıl bulunur?
Soner Hoca Yanınızda…
- Geçişli Fiiller: *Nesne alabilen fiillere “geçişli fiiller” denir.
- Geçişsiz Fiiller: *Nesne alamayan fiillere “geçişsiz fiiller” denir.
- Oldurgan Fiiller: *Geçişsiz haldeyken “-r, -t, -tır” eklerini kullanarak geçişli hale getirdiğimiz fiillere “oldurgan fiiller” denir.
- Ettirgen Fiiller:

Geçişli Geçişsiz fiil nasıl bulunur?​

Geçişsiz bir fiilin üzerine “-r,-t,-tır” eklerinden birinin getirilerek fiilin geçişli yapılmasına “oldurgan” çatılı fiil denir. Geçişli bir fiilin üzerine “-r,-t,-tır” eklerinden biri getirilerek fiil yeniden geçişli yapılıyorsa o fiil “ettirgen” çatılı bir fiildir.

Geçişli Geçişsiz nasıl bulunur?​

Nesne alabilen fiiller geçişlidir.Pratik olarak bir fiilin geçişli olup olmadığını anlamak için fiile “neyi, kimi” sorularını yöneltiriz ,bu soruları yöneltebiliyorsak fiil geçişlidir, yöneltemiyorsak fiil geçişsizdir.Bir diğer yöntem ise şudur:Fiilin başına “onu” zamirini getirebiliyorsak fiil geçişlidir .

Ne zaman çatı aranmaz?​

Ne zaman çatı aranmaz?
Çatı, sadece fiil cümlelerinde aranan bir özelliktir. İsim cümlelerinde hâliyle olmaz. Fiiller, özne ve nesne alıp almamalarına; belirtilen işin nasıl yapıldığına; işten nesnenin ve öznenin nasıl etkilendiğine göre çatılar ayrılırlar. Fiil çatılarının oluşmasında hem fiilin anlamı hem de aldığı yapım eki önemlidir.
Geçişsiz fiil ne demek örnek?​
Örnekler: Arkadaşım çalışmak için işe gitti. (“gitti” yüklem, kim gitti “arkadaşım”, NEYİ gitti, NE gitti -> CEVAP YOK. Öyleyse “gitti” fiili nesnenin cümlede geçmesine, kullanılmasına İZİN VERMİYOR, GEÇİŞSİZ fiildir.)
Geçişli kelime ne demek?​
Ne sorusuna karşılık belirtisiz nesne, neyi sorusuna cevaben belirtili nesne alabilen fiillerin tamamına geçişli fiil denir. Bu fiiller, -dır, -tir veya -t eki aldığında ettirgen fiil olurlar.

Nesnesine göre çatı ne demek?​

Nesnesine göre çatı ne demek?
Fiillerin özne ve nesneye bağlı olarak kazandığı anlama ve girdiği biçime çatı denir. Çatı, sadece fiil cümlelerinde aranan bir özelliktir. İsim cümlelerinde hâliyle olmaz. Fiiller, özne ve nesne alıp almamalarına; belirtilen işin nasıl yapıldığına; işten nesnenin ve öznenin nasıl etkilendiğine göre çatılar ayrılırlar.

Cümlenin öznesine göre çatısı nasıl bulunur?​

Yüklem durumundaki fiilin gösterdiği işi doğrudan doğruya öznenin kendisi yapıyorsa fiil etken çatılı demektir.Yani fiilin gerçek öznesi varsa ve “l,n” çatı ekini almamışsa fiil etkendir.Bir fiil “l,n” çatı ekini almışsa ve eylemin kim tarafından yapıldığı belli değilse o fiil edilgendir.

Etken fiil nasıl bulunur?​

Etken çatılı cümleler, özne ile yüklemin ilişkisine göre belirlenir. Bir cümlenin etken çatılı olup olmadığını anlamak için öncelikle yüklemi belirlenir ve yükleme “İşi yapan kim?” şeklinde bir soru sorulur. Eğer cevabını alabiliyorsak işte o cümleye etken çatılı diyebiliriz.
 
Geçişli fiiller, bir nesneyi alabilen fiillerdir. Yani cümlede "neyi, kimi" gibi sorulara cevap verebilirler. Örneğin, "Masayı taşıyalım." cümlesinde "taşımak" eylemi geçişli bir fiildir çünkü "masayı" nesnesini almaktadır. Geçişsiz fiiller ise nesne almazlar ve bu tür fiillerde "neyi, kimi" gibi sorulara cevap bulunamaz.

Geçişli ve geçişsiz fiiller arasındaki farkı anlamak için yapılan bir diğer yöntem ise fiile "onu" zamirini getirmektir. Eğer fiilin başına "onu" zamiri getirilebiliyorsa, o fiil geçişli bir fiildir.

Fiil çatıları ise fiillerin özne ve nesneye bağlı olarak aldığı biçimi ifade eder. Geçişli fiiller, nesneye bağlı olarak çatılarını değiştirebilirler. Örneğin, geçişli bir fiilin üzerine "-r, -t, -tır" eklerinden biri getirilerek fiil yeniden geçişli hale getirildiğinde bu fiile "ettirgen çatılı fiil" denir.

Etken çatılı cümlelerde ise özne ile yüklem arasındaki ilişkiye bakılarak belirlenir. Bir cümlenin etken çatılı olup olmadığını anlamak için yüklem içerisindeki eylemi yapanın kim olduğunu sormak ve buna yanıt almak önemlidir. Eğer işi yapanı belirlemek mümkünse, o cümle etken çatılı olarak nitelendirilebilir.
 
Geri
Üst