AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gecici vergi zamaninda odenmezse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Geçici vergi zamanında ödenmezse ne olur?​

Tahakkuk eden ancak ödenmeyen geçici vergi için ne yapılır? Üçer aylık kazançlar üzerinden tahakkuk ettirilmiş, ancak ödenmemesi nedeniyle yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup imkanı bulunmayan geçici vergi tutarları terkin edilir.

Yapılandırılan vergi borcu ödenmezse ne olur 2019?​

Yapılandırılan vergi borcu ödenmezse ne olur 2019?
Yapılandırılan borçlardan dolayı icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacaktır. Yapılandırmada ilk iki taksitin ve yapılandırma dışındaki borçların süresinde ve tam olarak ödenmesi halinde borcu yoktur yazısı alınabilecektir.

7326 6 2 A nedir?​

– Yıl İçinde Oniki Dönemden Az, İki Dönemden Fazla Beyanname Veren Mükellefler İçin KDV Artırım Bildirimi, – 7326 sayılı Kanunun 6/2-a maddesi kapsamında yapılacak beyanların taksitli ödenmesi durumunda verilmesi gereken Katma Değer Vergisi Beyannamesi.

4 dönem geçici vergi muhasebe kaydı ne zaman yapılır?​

4 dönem geçici vergi muhasebe kaydı ne zaman yapılır?
Dönemler | Beyan Tarihi
1.Dönem (Ocak, Şubat, Mart) | 14 Mayıs akşamına kadar
2.Dönem (Nisan, Mayıs, Haz.) | 14 Ağustos akşamına kadar
3.Dönem (Temmuz,Ağus.Eylül) | 14 Kasım akşamına kadar
4.Dönem (Ekim, Kasım, Aralık) | 14 Şubat akşamına kadar
Yapılandırılmış vergi borcu ödenmezse ne olur?​
Kanunda, yapılandırma düzenlemesinden yararlanılmaya devam edilmesi için ilk 2 taksitin süresinde ve tam olarak yatırılması şartı bulunuyor. Bir takvim yılında birden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde de kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek.

7326 6 1 C nedir?​

7326 6 1 C nedir?
1 No.lu 7326 sayılı Kanun Genel Tebliğinde, 7326 sayılı Kanunun 6. maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (d) bentleri uyarınca mükelleflerin kendilerince veya ilgili meslek kuruluşlarınca belirlenecek rayiç bedel üzerinden beyan edilerek kayıtlara intikal ettirilecek makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtianın rayiç …

Matrah artırımı 15 mi 20 mi?​

Örneğin, matrah artırımı yapılan yıllardan sadece 2020 yılında şartları taşıyan, diğer yıllarda aranılan şartları taşımayan bir mükellefe tüm yıllar için yaptırdığı matrah artırımlarına yüzde 15 oranı uygulanmayacak, sadece 2020 yılı için yüzde 15, diğer yıllar için yüzde 20 vergi oranı uygulanacak.
 
Geçici vergi zamanında ödenmezse, tahakkuk eden ancak ödenmeyen geçici vergi için bazı işlemler yapılabilir. Üçer aylık kazançlar üzerinden tahakkuk ettirilmiş, ancak ödenmemesi nedeniyle yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup imkanı bulunmayan geçici vergi tutarları terkin edilir. Bu durumda vergi daireleri tarafından mükelleflere ödeme hatırlatmaları yapılabilir ve gerekli takip işlemleri gerçekleştirilebilir.

Yapılandırılan vergi borcu ödenmezse, 2019 yılında yapılandırma kapsamında yer alan borçlar için icra takibi ve haciz işlemleri uygulanmaz. Ancak, yapılandırmada belirlenen taksitlerin ve yapılandırma dışındaki borçların süresinde ve tam olarak ödenmemesi durumunda borçlu hakkında yasal takip işlemleri başlatılabilir. Bu nedenle, yapılandırılan vergi borçlarının zamanında ve eksiksiz olarak ödenmesi önemlidir.

7326 sayılı Kanunun 6/2-a maddesi kapsamında yer alan "7326 6 2 A" ise Yıl İçinde Oniki Dönemden Az, İki Dönemden Fazla Beyanname Veren Mükellefler İçin KDV Artırım Bildirimi beyannamesi anlamına gelmektedir. Bu bildirimin taksitli ödenmesi durumunda verilmesi gereken Katma Değer Vergisi Beyannamesidir.

4 dönem geçici vergi muhasebe kaydı, belirtilen dönemlere göre aşağıdaki gibi yapılmalıdır:
- 1. Dönem (Ocak, Şubat, Mart): 14 Mayıs akşamına kadar
- 2. Dönem (Nisan, Mayıs, Haziran): 14 Ağustos akşamına kadar
- 3. Dönem (Temmuz, Ağustos, Eylül): 14 Kasım akşamına kadar
- 4. Dönem (Ekim, Kasım, Aralık): 14 Şubat akşamına kadar

Yapılandırılmış vergi borcu ödenmezse, kanunda belirtilen şartlara göre yapılandırma düzenlemesinden yararlanmaya devam edebilmek için ilk 2 taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi gereklidir. Bir takvim yılında birden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda, yapılandırma hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilebilir.

7326 6 1 C ise 7326 sayılı Kanunun 6. maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (d) bentleri uyarınca mükelleflerin belirli şartlara göre kayıtlara intikal ettirilecek makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtiaları beyan edilerek kaydedilmesini düzenleyen bir kavramdır.

Matrah artırımı durumunda, vergi oranları farklılık gösterebilir. Örneğin, matrah artırımı yapılan yıllardan sadece 2020 yılında şartları taşıyan bir mükellefe sadece 2020 yılı için belirli bir vergi oranı uygulanabilirken, diğer yıllar için farklı bir vergi oranı uygulanabilir. Matrah artırımı uygulamalarında vergi oranları belirli kriterlere göre değişebilir.
 
Geri
Üst