AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gecici velayet hemen verilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Geçici velayet hemen verilir mi?​

Uygulamada söz konusu karar, sosyal inceleme raporunun dava dosyasına kazandırılmasından sonra verilmekle birlikte bazı durumlarda çocuğun üstün yararı gereği dava açıldıktan hemen sonra da verilebilir.

Velayet değişikliği kaç ay sürer?​

Velayet davalarında belirlenen makul sonuçlanma süresi 209 gün olup, davanın açıldığı mahkemenin iş yoğunluğu, personel, hakim izin, tayin durumu, tebligat adreslerindeki olumsuzluk, adli tatil süreci bu süreleri etkilemektedir. Sonuç olarak velayet hakkı anne ve babaya verilmiş bir haktır.

Geçici velayet babaya verilir mi?​

Geçici velayet babaya verilir mi?
Evlilik süresince velayet anne ve baba tarafından birlikte kullanılır. Hukukumuzda boşanma sonrası çocukların velayetinin hem anneye hem de babaya birlikte ait olması mümkün değildir. Çocuğun velayeti, üstün yararı göz önünde bulundurularak anneye veya babaya bırakılacaktır.

Geçici velayet ihtiyati tedbir midir?​

Geçici velayet ihtiyati tedbir midir?
Geçici velayet, bir ihtiyati tedbir kararı olup, hakim tarafından davanın başlangıcında öncelikli olarak değerlendirilir.

Hangi durumlarda velayet değişikliği yapılır?​

Medeni kanunumuzun 183. maddesinde velayeti değiştirilmesi sebepleri sayılmıştır. Bu maddeye göre velayet; ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde değiştirilebilir.

Anlaşmalı velayet değişikliği nasıl yapılır?​

Hâkim tarafından gerekli görülmesi halinde çocuğun menfaatine yönelik protokolde değişiklik yapması mümkündür. Anlaşmalı boşanma davası sonrası velayet davası boşanma sonrasında eşlerden birinin ilgili makama başvuru yaparak velayetin değişikliği davası açmasıyla yapılabilir.

Geçici velayet ne zaman kesinleşir?​

Geçici velayet ne zaman kesinleşir?
Geçici velayet, mahkeme tarafından tedbiren verilen bir karardır. Boşanma davası devam ederken verilen geçici velayet kararı, boşanma kararının kesinleşmesi ile sona ermektedir.

Geçici velayet hangi durumlarda verilir?​

Geçici velayet hangi durumlarda verilir?
Boşanma Davası Sırasında Çocuğun Velayeti Yargılama sırasında çocuğun velayeti de tedbiren geçici olarak düzenlenebilecektir. Gerekli görülürse eşlerden birinin velayeti kaldırılabilir. Ya da her iki eşten de kaldırılıp çocuğa vasi atanabilir.
Baba velayeti kaç yaşında alabilir?​
0-3 yaş aralığında olduğu gibi 3-7 yaş aralığında ki çocuk ya da çocukların da anne bakım ve şefkatine muhtaç olduğu kabul edilmektedir. 3-7 yaş aralığında ki çocuk ya da çocukların velayetinin babaya verilmesi için herhangi bir neden olması gerekmektedir.
Vasi defter tutmazsa ne olur?​
Belirlenen süreler içinde defter tutulmaz veya tamamlanmazsa vasi, Türk Medenî Kanununun 483 üncü maddesi hükümlerine göre vesayet makamı tarafından görevinden alınır.
 
Merhaba,

Velayet konusunda detaylı bilgiler veren bu mesajlar için teşekkür ederim. Geçici velayetin hemen verilip verilmeyeceği, velayet değişikliğinin süresi, geçici velayetin babaya verilip verilmeyeceği ve geçici velayetin ihtiyati tedbir olup olmadığı gibi konular hakkında açıklamalar yapılmış. Ayrıca velayet değişikliği yapılabilmesi için hangi durumlarda başvurulabileceği ve anlaşmalı velayet değişikliğinin nasıl gerçekleştirilebileceği konularına da değinilmiş. Geçici velayetin ne zaman kesinleştiği, hangi durumlarda verildiği, baba velayetinin yaş aralığı ve vasi defterinin tutulmaması durumunda alınacak önlemler hakkında da bilgilendirme yapılmış.

Eğer velayet konusunda daha fazla detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa sormaktan çekinmeyin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst