AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gecici korumadan kimler yararlanabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Geçici korumadan kimler yararlanabilir?​

Geçici Koruma Yönetmeliği uyarınca refakatsiz çocuklar, engelli, yaşlı, hamile, beraberinde çocuğu olan yalnız anne ya da baba veya işkence, cinsel saldırı ya da diğer ciddi psikolojik, bedensel ya da cinsel şiddete maruz kalmış kişiler özel ihtiyaç sahibi olarak kabul edilmektedirler.

Geçici koruma kararı nasıl alınır?​

Geçici koruma kararı nasıl alınır?
1-) Tedbir kararı, ilgilinin talebi, Bakanlık veya kolluk görevlileri ya da Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine verilir. Tedbir kararları en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer hâkiminden, mülkî amirden ya da kolluk biriminden talep edilebilir.

Geçici koruma kararı kim tarafından alınır?​

MADDE 15- (1) Bakanlar Kurulu, milli güvenliği, kamu düzenini, kamu güvenliğini veya kamu sağlığını tehdit edebilecek şartların oluşması durumunda, uygulanmakta olan geçici koruma tedbirlerinin sınırlandırılmasına ya da süreli veya süresiz durdurulmasına karar verebilir.

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin geçici koruma kapsamındaki Suriyeli yabancılar için uyguladığı politikadır?​

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin geçici koruma kapsamındaki Suriyeli yabancılar için uyguladığı politikadır?
Eğer bir Suriye vatandaşıysanız, Suriye’den gelen bir mülteci veya vatansız bir kişiyseniz ve koruma talep ediyorsanız, lütfen ikamet ettiğiniz ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gidin ve geçici koruma faydalanıcısı olmak üzere koruma talebinde bulunun.
Geçici koruma kimlik belgesi nereden alınır?​
Geçici Koruma kapsamındaki Suriyelilerin ikamet izni alabilmesi için bulundukları ilde yer alan İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri gerekmektedir.

Koruma kararı nasıl çıkartılır?​

Koruma kararı nasıl çıkartılır?
Koruma Kararı Nasıl Alınır, Yasa ile düzenlenmiş olan koruma tedbirine doğrudan nöbetçi Aile Mahkemesine başvurarak da ulaşmak mümkündür. Burada yapılan başvuruda konu edilen şiddetin belgelenmesi şart değildir. Fakat yine de kişinin elinde belge varsa, bu belgeyi ilave etmek kişiye çok büyük fayda sağlar.

Koruma kararı kaç ay?​

Bununla birlikte, bu sürenin çeşitli sebeplerle uzayabilmesi de mümkündür. Fakat 6284 Sayılı Kanunun 8. maddesi hükmü gereğince, bu kararın verilmesi kanunun amacının gerçekleşmesini tehlikeye atacak bir biçimde geciktirilemez. Verilecek önleyici tedbir kararları en fazla 6 ayı kapsayacak şekilde olabilir.

Geçici koruma kimlik belgesi ile çalışabilir mi?​

Geçici koruma kimlik belgesi ile çalışabilir mi?
1. Geçici koruma sağlanan yabancılar, çalışma izni muafiyeti veya çalışma izni olmaksızın Türkiye’de çalışamaz veya çalıştırılamaz. Geçici koruma sağlanan yabancılara verilen “çalışma izin belgesi” ile “çalışma izni muafiyetine ilişkin bilgi formu” ikamet izni yerine geçmez.
 
Geçici korumadan kimler yararlanabilir sorusuna verilen açıklamaya göre, Geçici Koruma Yönetmeliği'ne göre refakatsiz çocuklar, engelli bireyler, yaşlılar, hamileler, beraberinde çocuğu olan yalnız anne veya baba, işkence, cinsel saldırı veya diğer ciddi şiddet vakalarına maruz kalmış kişiler özel ihtiyaç sahibi olarak kabul edilmektedirler.

Geçici koruma kararı almak için ise tedbir kararı, ilgilinin talebi, Bakanlık veya kolluk görevlileri ya da Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine verilmektedir. Tedbir kararları en hızlı şekilde, hâkimden, mülkî amirden veya kolluk biriminden talep edilebilir.

Geçici koruma kararının kim tarafından alınacağına dair açıklamada ise Bakanlar Kurulu'nun milli güvenliği, kamu düzenini, kamu güvenliğini veya kamu sağlığını tehdit edebilecek durumlarda, uygulanmakta olan geçici koruma tedbirlerinin sınırlandırılmasına veya durdurulmasına karar verebileceği belirtilmiştir.

Suriyeli yabancılar için uygulanan geçici koruma politikasına dair verilen bilgide ise eğer bir Suriye vatandaşıysanız, Suriye'den gelen bir mülteci veya vatansız bir kişiyseniz ve koruma talebiniz varsa, bulunduğunuz ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğüne giderek koruma talebinde bulunmanız gerektiği ifade edilmiştir.

Geçici koruma kimlik belgesi alımı için ise Suriyeli bireylerin bulundukları ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne başvurmaları gerektiği vurgulanmıştır.

Koruma kararı nasıl alınır sorusuna verilen açıklamada ise yasa gereği koruma tedbirine doğrudan nöbetçi Aile Mahkemesine başvurulabileceği belirtilmiş ve şiddetin belgelenmesinin şart olmadığı, ancak eldeki belgelerin başvuruya büyük fayda sağlayabileceği ifade edilmiştir.

Koruma kararının süresine dair verilen bilgide, 6284 Sayılı Kanun gereğince verilecek önleyici tedbir kararlarının en fazla 6 ayı kapsayabileceği belirtilmiştir.

Son olarak, geçici koruma sağlanan yabancıların çalışma durumu ile ilgili olarak, çalışma izni muafiyeti veya çalışma izni olmaksızın Türkiye'de çalışamayacakları vurgulanmıştır. Geçici koruma sağlanan yabancılara verilen "çalışma izin belgesi", "çalışma izni muafiyetine ilişkin bilgi formu"nun ikamet izni yerine geçmeyeceği ifade edilmiştir.
 
Geri
Üst