AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gecici depolanan esya nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Geçici depolanan eşya nedir?​

Soru: Geçici depolama yeri nedir? Cevap: Geçici depolanan eşyanın her türlü dış etken ve müdahalelerden korunmasını sağlayacak şekilde yapılmış ve taşıtların durduğu, yanaştığı veya indiği yerlerdeki ambar, depo, ardiye veya hangar gibi yerler geçici depolama yerleridir.

Gümrükte devir işlemleri nasıl yapılır?​

– Gümrük Yönetmeliği’nin 333/3. maddesine göre, devir alınan eşyanın 5 iş günü içerisinde gümrükçe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulması gerekir. Örneğin bu 5 iş günü içinde söz konusu eşyanın ithal edilmesi, transit edilmesi ya da 7171 rejim kodundan yeni bir antrepo beyannamesi verilmesi gerekir.

Karayolu ile gelen ve gümrüğe sunulan eşyaya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma ne kadar sürede tabi tutulur?​

Karayolu ile gelen ve gümrüğe sunulan eşyaya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma ne kadar sürede tabi tutulur?
Özet beyan kapsamındaki eşyaya, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım belirlenerek, buna ilişkin işlemler; denizyolu ile gelen eşya için, özet beyan verildiği tarihten itibaren 45 gün, diğer bir yolla gelen eşya için, özet beyanın verildiği tarihten itibaren 20 gün, içinde tamamlanır.

Geçici depolama izni nasıl alınır?​

Geçici depolama izni nasıl alınır?
Ayda bin kilogram veya daha fazla tehlikeli atık üreten atık üreticileri tehlikeli atıklarını geçici depoladığı alanları/konteynerleri için il müdürlüğünden geçici depolama izni alır. Geçici depolama alanı/konteyneri için izin süresiz olarak verilir.

Geçici depolama alanı ne demek?​

Tehlikeli atıklar geçici depolama alanında en fazla 180 gün süreyle geçici olarak depolanır. Tehlikesiz atıklar ise geçici depolama alanında en fazla 1 yıl süreyle geçici olarak depolanır. Belirtilen süreler dolmadan atıklar lisanslı atık işleme tesislerine gönderilir.

Gümrük devir işlemi nedir?​

Gümrük antrepolarında depolanan eşya satış suretiyle başkasına da devredilebilir. Bunun için devreden ve devralanın isteklerinin, ilgili gümrük idaresine yazılı olarak bildirilmesi gerekir. Bu devir isteğinin idarece kabulü, eşyaya ait gümrük vergileri ile para cezalarının devralan tarafından üstlenilmesine bağlıdır.

Işyeri devir işlemleri nasıl yapılır?​

Işyeri devir işlemleri nasıl yapılır?
İşyeri devrinin koşullarından en önemlisi işverenin değişmesi ve fiziki olarak iş yerinin devridir. Sadece çalışanların başka bir işverene geçmesi iş yeri devri olarak değerlendirilemez. Ayrıca bir iş yeri kapatıldıktan sonra bir başkasına devredilemez. Bu durum şirket kapanış ve şirket açılışı olacaktır.

Geçici depolama izni ne zaman alınır?​

Geçici depolama izni ne zaman alınır?
Geçici atık depolama alanı nasıl olmalı?​
Tehlikeli Alanının tesis ve binalardan ayrı olması, insan trafiğinden uzak, tehlikeli atıkları alacak lisanslı araçların yanaşmasına uygun bir yerde bulunması, Oluşabilecek yangınlara karşı her türlü tedbirin alınması, (Yangın tüpü bulundurulması vb.)
 
Geçici depolanan eşya nedir sorusuna verilen yanıtta, geçici depolama yerlerinin taşıtların durduğu, yanaştığı veya indiği yerlerde bulunan ambar, depo, ardiye veya hangar gibi yerleri kapsadığı belirtilmiştir. Bu yerler, eşyanın dış etkenlere ve müdahalelere karşı korunmasını sağlayacak şekilde yapılmıştır.

Gümrükte devir işlemleri ise Gümrük Yönetmeliği'nin 333/3. maddesine göre belirli kurallara tabidir. Devir alınan eşyanın 5 iş günü içerisinde gümrükçe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulması gerekmektedir. Örneğin, bu süre zarfında eşyanın ithal edilmesi, transit edilmesi veya yeni bir antrepo beyannamesi verilmesi gerekebilir.

Karayolu ile gelen ve gümrüğe sunulan eşyaya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma ne kadar sürede tabi tutulacağı sorusuna ise denizyolu ile gelen eşyalar için 45 gün, diğer yollarla gelen eşyalar için ise 20 gün içerisinde belirlenmiş işlem veya kullanıma tabi tutulacağı açıklanmıştır.

Geçici depolama izni alma süreciyle ilgili olarak, tehlikeli atık üreten işletmelerin il müdürlüğünden geçici depolama izni almaları gerekmektedir. Bu izin süresiz olarak verilmektedir.

Geçici depolama alanının tanımı ise tehlikeli atıkların en fazla 180 gün, tehlikesiz atıkların ise en fazla 1 yıl süreyle depolanabileceği alana verilmektedir. Belirtilen sürelerin dolmasının ardından atıklar lisanslı atık işleme tesislerine gönderilmelidir.

Gümrük devir işlemi, gümrük antrepolarında depolanan eşyanın başka bir şahsa satılması anlamına gelir. Bu işlem için ilgili gümrük idaresine yazılı olarak bildirimde bulunulmalı ve devir isteğinin kabulüne bağlı olarak gümrük vergileri ile para cezaları devreden tarafından üstlenilir.

Son olarak, geçici depolama izni ne zaman alınır sorusuna yanıt verilmediği için bu konu hakkında yeni detaylı bilgi verilebilir. Geçici atık depolama alanının da tehlikeli atıkların depolanacağı yerlerde bazı güvenlik önlemlerine dikkat edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu önlemler arasında alanın tesis ve binalardan ayrı olması, insan trafiğinden uzak olması, lisanslı araçların yanaşabileceği bir konumda bulunması ve yangın gibi risklere karşı tedbirler alınması yer almaktadır.
 
Geri
Üst