AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Geceyle gunduz arasindaki zaman farki kutuplara dogru gidildikce neden artar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.508
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Geceyle gündüz arasındaki zaman farkı kutuplara doğru gidildikçe neden artar?​

Dünyanın şeklinin geoid olması nedeniyle güneş ışınları yeryüzüne farklı açılarla düşer. Ekvator ve çevresi, güneş ışınlarını büyük açılarla alırken güneş ışınlarının düşme açısı kutuplara doğru gidildikçe küçülür. Bunun sonucunda Gece ile gündüz arasındaki zaman farkı kutuplara doğru gidildikçe artar.

Gece ve gündüz farkı nedir?​

Ekvator’da gece gündüz süresi eşittir ancak Ekvator’dan kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar. Fakat 23 Eylül tarihine kadar gündüzler gecelerden uzundur.

Gece gündüz süresi neye bağlı?​

Gece gündüz süresi neye bağlı?
Gece ve gündüz arasındaki yıl boyunca olan süre farkı dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesinden kaynaklanır. Gece ve gündüz süresinin yıl boyunca değişmesinin nedeni dünyanın kendi ekseni etrafında dönerken eksen eğikliğine sahip olarak dönmesidir.

Dünyada neden gece ve gündüz meydana gelir?​

Dünya kendi ekseni etrafında dönmesi ile beraber aynı zamanda güneş sistemi etrafında dönmeye devam eder. Bu doğrultuda dünya kendi ekseni etrafında dönüşünü 24 saatte tamamlar. Böylece gece ve gündüz oluşumu meydana gelmektedir.

Gece gündüz süre farkı en fazla hangi bölgede?​

Kutup bölgelerinde.

Gece ve gündüz süreleri hangi tarihlerde eşit olur?​

Gece ve gündüz süreleri hangi tarihlerde eşit olur?
21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine “gündönümü” tarihleri, 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks (gece – gündüz eşitliği) tarihleri denir. 21 Aralık Kış gündönümünde Dünya’ya; Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 43°06′ lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır.
Gecelerin kısalması ne zaman başlıyor?​
Yılda iki kez gerçekleşen gündönümü 21 Aralık’ta kış gündönümü olarak yaşanıyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık’tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak.
21 Aralık tarihinde gece ve gündüz süreleri arasındaki ilişki nedir?​
Yengeç Dönencesi’nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. İstanbul’da 21 Aralık’ta güneş 08:27’de doğacak, 17:40’da ise batacak. Gece süresi 14 saat 47 dakika, gündüz süresi de 9 saat 13 dakika olacak.

Dünyanın bir yerinde gündüz yaşanırken başka bir yerinde gece yaşanmasının sebebi nedir?​

Dünyanın bir yerinde gündüz yaşanırken başka bir yerinde gece yaşanmasının sebebi nedir?
Dünya kendi ekseni etrafında gerçekleştirdiği dönüşü 24 saat içerisinde tamamlar. Bu zaman içerisinde ne kadar gece ve ne kadar gündüz olduğu ise mevsimlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Özellikle dünya güneş etrafında dönerken bir kısmı aydınlık tarafta kalırken diğer kısmı karanlığa gömülür.

Dünyanın her yerinde aynı anda gece veya gündüz yaşanmaz Bunun nedeni sizce nedir?​

Güneş ışınları dünyaya yaklaşık sekiz dakika civarında gelmektedir. Dünya, kendi ekseni etrafında dönmektedir. Dönerken de Güneş ışınları dünyayı taramaktadır. Bu nedenle dünyanın her yerinde gündüzün yaşanması imkansızdır.

Gece gündüz süre farkı en fazla nerede Türkiye?​

Güneyden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzayacak. Bu nedenle Türkiye’de bugün Sinop’ta en uzun gündüz, Hatay’da en kısa gündüz yaşanacak. 21 Haziranda, güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik geldiği için aydınlanma çemberi Kutup dairelerine teğet geçiyor.

Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe ne artar?​

Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe ne artar?
Ekvator’dan kutuplara gidildikçe sıcaklık, buharlaşma, denizlerdeki tuzluluk oranı, bitki tür ve çeşidi azalır. Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe yer çekimi, kalıcı kar sınırı artar. Dünya’nın bir yarısı aydınlık, diğer yarısı karanlıktır. Haritalarda bozulmalar meydana gelir.

Gece ve gündüz süreleri eşit mi?​

Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Kuzey Yarıküre’de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu – 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu’dur.

12 saat gece 12 saat gündüz ne zaman?​

21 Mart ekinoksu ile gündüz ile gecenin eşit olması durumu yaşanıyor. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanan ekinoks ile 21 Mart günü 12 saat gündüz, 12 saat gece olur. 21 Mart ilkbahar ekinoksu gündüzler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlar.

21 Haziran dan sonra Günler uzar mı?​

21 Haziran dan sonra Günler uzar mı?
21 Haziran yaz gündönümünde güneş ışınları, kuzey yarım küredeki Yengeç dönencesine dünyanın ekseni nedeniyle dik gelir. Bundan dolayı, bu tarihte kuzey yarımkürede gündüzler artık kısalmaya ve geceler uzamaya başlar. Güney yarım kürede ise bunun tam tersi geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar.
 
Geceyle gündüz arasındaki zaman farkının kutuplara doğru gidildikçe artmasının nedeni, dünyanın eğik bir şekilde dönmesiyle ilgilidir. Dünya üzerinde bulunan herhangi bir nokta, güneş ışınlarına farklı açılarda maruz kalır. Ekvator yakınlarındaki noktalar, güneş ışınlarını daha dik olarak alırken, kutuplara gidildikçe güneş ışınlarının düşme açısı azalır.

Bu durum, ekvator ve kutuplar arasındaki gece ve gündüz süre farkını oluşturur. Kutuplara gidildikçe güneş batıp doğma açısı düşük olduğundan, gündüz süresi kısalır ve gece süresi artar. Bu yüzden, kutuplara doğru ilerledikçe gece ile gündüz arasındaki zaman farkı giderek artar.

Ayrıca, gece ve gündüz sürelerinin eşit olduğu tarihler olan ekinoks (gece-gündüz eşitliği) tarihleri, her yıl Mart ve Eylül aylarında gerçekleşir. Bu tarihlerde dünyanın her iki yarıküresinde de yaklaşık olarak 12 saat gece ve 12 saat gündüz olur.
 
Geri
Üst