AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gecersiz maliyet nedir?

Editör

Yeni Üye

Geçersiz maliyet nedir?​

Alternatifler arasından yapılacak seçimden etkilenmeyecek olan maliyetler, ilgili bulunduğu karar açısından geçersiz maliyetler olarak adlandırılmaktadır. Sabit maliyetler, alternatifler arasında değişiklik yaratmayacaksa geçersiz maliyete örnek olabilmektedir.

Üreticinin birim üretim başına düşen maliyetine ne ad verilir?​

Üreticinin birim üretim başına düşen maliyetine ne ad verilir?
1-Ortalama Sabit Maliyet (AFC ): Firmanın birim üretim başına düşen sabit maliyetidir.

Bütün girdiler aynı oranda arttırıldığında ürünün hangi oranda artacağını gösteren kavram?​

Bütün girdiler aynı oranda arttırıldığında ürünün hangi oranda artacağını gösteren kavram?
Ölçeğe Göre Getiri Üretimde kullanılan girdiler aynı oranda arttırıldığında üretim düzeyinde yani çıktıda meydana gelen değişme ölçeğe göre getiri kavramıyla ifade edilir.

Marjinal maliyet, firmanın üretim hızını artırma seçeneğidir.?​

Marjinal maliyet, ürün satışı fiyatından daha düşük olduğu sürece firma üretim hızını artırma seçeneğine sahiptir ve her iki maliyet de eşit olduğunda sınır birleşir. Marjinal maliyet ile ortalama maliyet arasındaki en önemli ayırt edici özellikler, karı en üst düzeye çıkarmak veya maliyetleri en aza indirmek arasında seçim ve ayırma denir.

Hangi maliyetlerin toplama maliyeti var?​

Hangi maliyetlerin toplama maliyeti var?
Toplam maliyetlere gelecek olursak, bunlar, görüldüğü üzere, sabit ve değişken maliyetlerimin toplamı Yani mesela 9000 litre portakal suyu üretmemin maliyeti 4360 Lira O halde ortalama sabit. Excel kullanıyorum bu arada Ortalama sabit maliyeti hesaplayalım. Sıfıra bölmek istemiyorum.

Ne Demek ki bu maliyetler ne kadar?​

Ne Demek ki bu maliyetler ne kadar?
Makinenin taksidine girmişim, işçilerle de mesela bir yıllık kontrat imzalamışım O yüzden bu maliyetler sabit – en azından önümüzdeki bir yıl boyunca Gelelim değişken maliyetlerime. Nedir bu maliyetler?

Ortalama maliyeti, ortalama maliyeti kapsayan masraflardır.?​

Ortalama maliyetler, üretim hızıyla ilgili masrafları ve yalnızca ortalama üretim seviyesine bağlı olmayan maliyetleri kapsayan ortalama sabit maliyeti içeriyorsa, ortalama değişken maliyetten ayrılabilir.

Geçersiz maliyet kavramı, belirli bir karar ya da seçenek üzerinde etkisi olmayan maliyetleri ifade eder. Yani alternatifler arasında seçim yaparken dikkate alınmayan, kararın sonucunu değiştirmeyen maliyetlerdir. Örneğin, sabit maliyetler genellikle geçersiz maliyetlere örnek olarak verilebilir çünkü alternatifler arasında tercih yapılırken sabit maliyetlerde bir değişiklik olmaz.

Üreticinin birim üretim başına düşen maliyetine "ortalama maliyet" denir. Bu maliyet, birim başına toplam maliyetin üretilen ürün miktarına bölünmesiyle hesaplanır. Ayrıca ortalama sabit maliyet ve ortalama değişken maliyet gibi kavramlar da maliyet analizinde kullanılan önemli terimlerdir.

Ölçeğe göre getiri kavramı ise, bütün girdilerin aynı oranda arttırıldığında ürün miktarındaki artışı ifade eder. Yüksek ölçekli üretimde ölçeğe göre getiri artabilir ya da azalabilir, bu durum şirketlerin karar alma süreçlerinde önemli bir rol oynar.

Marjinal maliyet ise, birim üretim miktarını artırmak için ek birim daha üretildiğinde ortaya çıkan maliyet değişimidir. Eğer marjinal maliyet, ürün satış fiyatından daha düşükse, firma üretim hızını artırabilir. Ancak marjinal maliyet ve ortalama maliyet eşitlendiğinde firma sınırda üretim seviyesine ulaşmış olur.

Toplama maliyeti, sabit ve değişken maliyetlerin toplamını ifade eder. Yani bir ürünün üretim maliyeti, sabit ve değişken maliyetlerin toplamından oluşur. Bu maliyetler toplamı, şirketlerin bütçeleme, karar alma ve performans takibi gibi süreçlerinde önemli bir rol oynar.

Ortalama maliyet ise, üretim hızıyla ilişkili masrafları kapsar ve sadece ortalama üretim seviyesine bağlı olmayan maliyetleri içerir. Ortalama sabit maliyet ise birim başına düşen sabit maliyeti ifade ederken, ortalama değişken maliyet ise birim başına düşen değişken maliyeti temsil eder. Bu kavramlar, şirketlerin maliyet analizinde karar alma süreçlerinde kullanılır.

Geri