- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Geçerli bir hukuki sebebe dayanmayan tescile ne ad verilir?
Bu husus, TMK’nın 1024. maddesinin ikinci fıkrasında “Bağlayıcı olmayan bir hukuki işleme dayanan veya hukuki sebepten yoksun bulunan tescil yolsuzdur” şeklinde açıklanmıştır. Yasa maddesindeki bu tanımdan da anlaşılacağı üzere gerçek hak durumuna uymayan tescil, yolsuz tescildir.Tescile zorlama davası ne zaman açılır?
Buna göre davalı aslında haklı bir sebep olmadan davacının malvarlığında yer alması gereken bir taşınmazın mülkiyetine kavuşur veya o taşınmaz üze- rinde sınırlı aynî hakka sahip olursa, bu takdirde açılması gereken dava yine TMK m. 716 hükmüne dayalı tescile zorlama davasıdır.Tapu sicillerinin tutulması kaynaklı rücuen ne demek?
Tapu sicilinin tutulmasında yaşanan aksaklıklar sonucunda ortaya zarar çıkması halinde zarar gören hak sahibi, Türk Medeni Kanunu’nun 1007. maddesi uya- rınca devletten zararının tazminini talep etme hakkını haizdir. Bu zararı tazmin eden devlet ise zarara neden olan görevliye kusuru ölçüsünde rücu hakkına sahip- tir.
Açıklayıcı tescil ne demek?
Tescil edilmese de genel müdür şirketi yönetir ve temsil eder. Ya da bir şahsı işletmesi veya adi ortaklık kurulduğu tescil sadece üçüncü kişileri haberdar etmek amacı ile yapılır. İşte bu tür tescile tescilin açıklayıcı etkisi adı verilir.Tescile zorlama davası ne demek?
TESCİLE ZORLAMA DAVASI (FERAĞA İCBAR DAVASI) NEDİR? Madde 716- Mülkiyetin kazanılmasına esas olacak bir hukukî sebebe dayanarak malikten mülkiyetin kendi adına tescilini istemek hususunda kişisel hakka sahip olan kimse, malikin kaçınması hâlinde hâkimden, mülkiyetin hükmen geçirilmesini isteyebilir.Tescile zorlama davası ne kadar sürer?
Bu sebeple sebepsiz zenginleşme nedeniyle açılacak tescile zorlama davasının da 2 yıl ve 10 yıllık süreler içinde açılması gerekir. Tescile zorlama davası haksız fiil sebebiyle de açılabilmektedir. Bu dava haksız fiil sebebiyle açıldığında da yine kanun gereği 2 ve 10 yıllık zamanaşımına tabi olacaktır.
Devam eden sözleşme ilişkisinde, yüklenicinin satışa konu olan taşınmazın devrine yanaşmaması halinde tüketiciler dava açmakta ve adlarına tescilin yapılmasını talep etmektedir. İşbu davalar, tescile zorlama -cebri tescil veya ferağa icbar davası olarak anılmaktadır.
Rücu, kişinin yükümlülüklerinden caymasını ifade eder. Tüzel ya da özel kişiler için geçerli olan bu kavram sigorta şirketlerini de kapsar. Sigorta şirketinin sözleşme ile belirlenen görevlerinden vazgeçebilmesi için rücu talebinde bulunması gerekir.
Tescilin kanuni etkisi nedir?
Tescilin Pozitif (Olumlu) Etkisi Zira tescil ve ilan edilen olgular hakkındaki bilginin üçüncü kiĢilerde var olduğu varsayılır. Bu varsayım bir kanuni karineye (gesetzliche Vermutung) iĢaret eder. Tescilin pozitif etkisi için tescili zorunlu ya da ihtiyari bir olgunun mevcudiyeti gerekir.