AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gece yanigi hastaligi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gece yanığı hastalığı neden olur?​

Halk arasında gece yanığı olarak da bilinen ve şiddetli ağrılara yol açan zona; su çiçeği hastalığına neden olan “varisella zoster”adlı virüsün meydana getirdiği sinir iltihabıdır. Çocukluk döneminde bulaşıcı hastalıklardan biri olarak geçirilen su çiçeği ilerleyen yaşlarda zona olarak karşımıza çıkabilir.
Gece yanığına hangi ilaç iyi gelir?
Virusun gelişimini engelleyen antiviral tabletler yanında sınırlı durumlarda bazen antiviral kremler de önerilir. Bunların uygulanmasına dermatoloğunuz karar vermelidir. İçi sıvı dolu kabarcıkların tedavisinde bazen antibiotik veya antiseptik solusyonlar da önerilebilir.
Gece yanığı nedir nasıl tedavi edilir?
Tedavide virüslere karşı ilaçlar, B vitaminleri, lokal pansumanlar, kremler ve ağrı kesiciler kullanılır. Daha önce suçiçeği geçirmemiş olan kişilere bulaşma riski vardır. İstirahat ve sıvı alınması iyileşmeye katkıda bulunmaktadır.

Gece yanığı belirtileri nelerdir?​

Döküntü içi sıvı dolu kabarcıklardan oluşan kızarık plaklar şeklindedir. Belirtiler vücudun sadece bir yarısında yani tek taraflı olur. Döküntüye çoğunlukla ağrı, yanma bazen de kaşıntı eşlik eder. Nadiren ateş, titreme, baş ağrısı, yorgunluk, kas güçsüzlüğü gibi belirtilere neden olur.
Gece yanığı evde nasıl tedavi edilir?
Aloe vera içeren kremleri kullanarak zonaya bitkisel bir tedavi uygulayabilirsiniz. Eğer aloe verayı zona için tercih ederseniz; iltihapları kurutarak bu hastalığın oluştuğu ağrıyı da dindirmiş olursunuz. Zona çıkan yerler bir süre aloe vera ile temizlenirse iz kalma ihtimali de oldukça düşüktür.
Gece yanığı iz kalır mı?
Ağrıyı takiben içi sıvı dolu kabarıkcıkların olduğu dönemde ise tanı dermatolog tarafından daha kolay konulur. Zona zoster iz bırakır mı? Sadece çok ağır olgularda ya da yaralar enfekte olduğunda iz kalabilir.
Zona kendiliğinden 2-3 hafta içinde düzelebilir. Tedavideki amaç ağrılı süreci azaltıp, iyileşmeyi hızlandırmaktır. Tedaviye ilk 3-4 gün içerisinde başlanırsa daha etkili olur. Tedavi seçenekleri antiviral tabletler ve kremler, ağrı kesiciler, antibiyotikler ve bazı solüsyonlardır.
 
Geri
Üst