Gece terlemesinin en büyük sebepleri nedir?

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
74.060
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
Gece terlemesinin en büyük sebepleri nedir? Sorusuna cevap verdiğimiz bu yazımızda, bazen büyük bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilecek gece terlemelerinin nedenleri hakkında bilgiler verdik.

Özellikle gece yoğun bir şekilde terlemek, hava şartlarına bağlı olarak farklı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle kesinlikle ihmal edilmeden, doktor muayenesine gidilmesi gerekir. Bu durum menopoza giren kadınlarda ve çocuklarda da sıklıkla görürse de, özellikle orta yaş üzeri erkeklerde de görülmektedir.

Gece terlemesinin en büyük sebepleri nedir?
Gece terlemesinin en büyük sebepleri nelerdir? Sorusuna cevap verebileceğimiz, farklı birçok neden bulunmaktadır. Aşağıda gece terlemesinin nedenleri yer almaktadır.

Enfeksiyonlar: Özellikle tüberküloz enfeksiyonu, gece terlemesine sebep olacak önemli enfeksiyonlar arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra HIV virüsü ve farklı ateşli hastalıklarda gece terlemesine neden olabilmektedir.

Kanser: Tüm kanser çeşitleri, gece terlemesinin sebepleri arasında yer almaktadır. Kanser rahatsızlıklarının göstermiş olduğu semptomlar, geceleri terlemenin başlıca sebepleri arasındadır.



Yan etki yapan ilaçlar: Geceleri terlemenin sebebi, kullandığınız ilacının yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Amerika’da yapılan araştırmalarda özellikle depresyon ve anksiyete için kullanılan ilaçların yan etkisi olarak, gece terlemesi görüldüğünü ortaya koymaktadır.



Hipertiroid: Bir diğer nedeni ise, hipertiroid rahatsızlıklarıdır. Bu rahatsızlıklar gece uyurken yaşanan terlemenin en önemli nedenleri arasındadır. Tiroksin hormonu ile tiroid bezi ile ilişkili bir durum sonrasında metabolizmanın etkilenmesi ile beraber, geceleri vücut ısıya tahammül edemeyecek hale gelerek, aşırı terlemeye neden olur.

Hipoglisemi: Yapılan bilimsel araştırmalar, hipoglisemi rahatsızlığının özellikle vücut uyku halindeyken aşırı terlemeye neden olduğunu göstermiştir. Bu hastalığın metabolizma üzerindeki olumsuz etkileri, hasta uygularken daha yoğun görüldüğü için aşırı terlemeye neden olabilmektedir.

Aşırı yorgunluk: vücudun aşırı yorgun olması, uyku esnasında kişinin metabolizma ve hormonal dengesi yerinde farklı etkiler yaratmaktadır. Yorgunluğa bağlı olarak ortaya çıkan bu etkiler, aşırı terlemenin sebepleri arasında gösterilmektedir.

Yukarıda sayılanların dışında, gece terlemesinin en önemli nedenleri şunlardır.

Hormon dengesizlikleri
Bazı nörolojik sorunlar
İnme
Hiperhidroz
Aşırı şişmanlık
Anksiyete bozuklukları
Parkinson hastalığı
Alkol, sigara ve madde bağımlılıkları
Akciğer rahatsızlıkları
Tüm ateşli hastalıklar
Şeker hastalığı
Çocuklarda vitamin eksiklikleri
Kalp rahatsızlıkları
Diğer nedenler arasında yer almaktadır.

Gece terlemesinin tedavisi
Açıklanamayan sebeplerle yoğun görülen gece terlemesi için, tıbbi tedavi alınması gerekir. Aynı zamanda kişinin çeşitli muayeneleri yaptırarak farklı bir hastalığın belirtisi neticesinde terleyip terlemediği tespit edilmelidir. Terlemeye neden olan rahatsızlığın tedavisi, gece terlemesi’nin de tedavi edilmesi anlamı taşımaktadır. Hastalığa bağlı olmayan terlemelerde ise yaşam koşullarında değişiklik yapılmalı ve doktor tavsiyesi ile verilen ilaçlar kullanılmalıdır.

Gece terlemesinin en büyük sebepleri hakkındaki yorumlarınızı, aşağıdan bize iletebilirsiniz.

Önerilen İçerik: Kış Aylarında Hastalıklardan Korunmak için Yöntemler başlıklı yazımızı okuyarak, kış aylarında yakalanma riski bulunulan hastalıklardan nasıl korunacağınızı öğrenebilirsiniz.
 
Geri
Üst