- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Gece karanlıktan korkan çocuğa ne yapmalı?
Öncelikle yapmanız gereken çocukların yatacağı odanın ışık seviyesini loş olarak ayarlamaktır. Işığın seviyesini yavaş yavaş azaltmak, korkunun kaynağını çocuğun anlayacağı şekilde anlatmak çocuğunuz karanlıkla ilgili korkularını azaltacaktır. Unutmayın, bu geçici bir korkudur, doğru tekniklerle yok edilmesi mümkündür.Karanlıktan korkmak normal mi?
Karanlık korkusu çocuklarda sık görülür ve gelişim döneminde normal bir yanıt olarak kabul edilir (Meltzer ve ark., 2008). Karanlık, beyinde kaygıyı artıran bir irkilme tepkisini kolaylaştırır (Grillon ve ark., 1997). Beyin “önce titremeye ve sonra soru sormaya” bağlanmıştır (Begley, 2007).Karanlıktan korkmamak için ne yapmalıyız?
İşte çocuğunuzun biraz cesaret kazanmasına ve karanlıktan korkmayı bırakmasına yardımcı olmak için yapabilecekleriniz.
- Çocuğunuzu dinleyin. Çocuğunuzun korkusunu ciddiye alın ve onları dinleyin.
- Takdir edin.
- Eğlenceli gece ışıkları alın.
- Karanlığı oyuna çevirin.
- 10 saniye oyunu oynayın.
Çocuklarda karanlıktan korkma ne zaman başlar?
Karanlık korkusu en sık 3-5 yaş grubunda ortaya çıkıyor. Soyut korkuların (canavar, hayalet gibi) ortaya çıkması ise 6 yaşından sonra başlıyor. Çünkü bu yaştan itibaren çocuk zihinsel olarak soyut düşünüyor.Karanlıktan korkan insana ne denir?
Niktofobi karanlıktan korkan kişiler için söylenen rahatsızlığın ismidir. Karanlık korkusu hemen hemen herkeste vardır ve bu korkunun sebepleri çocukluğa ya da yaşanmış kötü olaylara bağlıdır.Gece korkusu neden olur?
İnsanın bilinmeyenden korkması, ışığın yoksunluğundan yani karanlıktan korkmasına neden oluyor. Bizi asıl korkutan karanlık değil, kontrol edemediğimiz şeyler. Kontrol edemediğimiz şeylerden duyduğumuz korku, gelebilecek tehlikelere karşı bizi tetikte tutuyor.
Karanlık korkusu en sağlıklı olarak aşamalı olarak ortadan kaldırılabilir. Işıkta uyumak isteyen çocuğa gece lambası alarak onun ışığında uyumasını sağlamak çocuğun yavaş yavaş karanlıkla barışmasına yardımcı olacaktır. Çocuk bir sonraki aşamaya geçmeyi kendisi de istemeli, buna asla zorlanmamalıdır.