AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gebelikte Tomografi bebege zarar verirmi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.600
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gebelikte Tomografi bebeğe zarar verirmi nedir?​

Hatta bu endişeyle, gebelik sonlandırılmasına kadar gidilebilir. Bilimsel olarak kanıtlanmış olarak, tanı amaçlı, bir defa yapılmış olan görüntüleme yönteminin, anne karnındaki bebeğe bilinen hiçbir zararı yoktur.

Radyasyon bebeğe zarar verir mi?​

Hamilelikte maruz kalınan radyasyonun bebek doğduktan sonra bebekte lösemi gibi kanserlerin daha sık görülebileceği ile ilgili çalışmalar da bulunmaktadır. Sonuç olarak; çok yüksek dozlarda iyonizan radyasyon, anne karnındaki bebeklerde bazı hasarlar oluşturabilir. Bunlar; Rahim içinde ölüm, düşük.

Mr X ışını var mı?​

Mr X ışını var mı?
Birçok farklı hastalık için de uygulanabilir ve vücudun iç yapısı hakkında bilgi verici görüntüler oluşturur. Birçok MS hastasına hastalığın özelliği olan beyin lezyonlarını hekimin görmesine olanak sağlayan MR incelemesi uygulanmaktadır. Teknik tamamen zararsızdır ve bu inceleme X ışınları içermez.

Radyasyon yumurtalıklara zarar verir mi?​

Radyasyon yumurtalıklara zarar verir mi?
X – ışını: İyonizeonize radyasyona maruz kalınması kadın ve erkek üreme sağlığını olumsuz etkiler. Kadınlarda yumurtalıklarda, erkeklerde testislerde bulunan genetik materyal taşıyan yumurta ve spermlere zarar verir. Bu durum düşük ve anomalili doğum oranını arttırır.

Hamileler tomografiye girebilir mi?​

Hayır. Gebeliğin ilk ayında, tanı/tedavi amaçlı röntgen çekimiyle maruz kalınan radyasyon, doğacak çocukta bedensel ve zihinsel özre yol açmaz. Ancak düşüğe neden olma ihtimali vardır.

Ultrason ve röntgen aynı şey mi?​

Örneğin, göğüs röntgenleri pnömoniyi tespit edebilir. Mamogramlar meme kanserini aramak için röntgen kullanır. Ultrasonografi, iç organların ve diğer dokuların görüntülerini üretmek için yüksek frekanslı ses (ultrason) dalgaları kullanır.

Radyasyon alınırsa ne olur?​

Radyasyon alınırsa ne olur?
Radyoaktif maddeler vücutta tüm organları etkiler ama özellikle hızlı çoğalan hücreler radyasyona hemen cevap verirler. Örneğin deride kızarıklık, ülserasyon, üreme hücrelerinde sterilizasyon, gözde katarakt, saçlı deride saç dökülmesi, bağırsaklarda ishal ve bulantı bu reaksiyonlara birer örnektir.
 
Merhaba! Gebelikte tomografi bebeğe zarar verir mi konusunda endişe duyan birçok insan var ve bu konuda doğru bilgiye sahip olmak önemlidir. Bilimsel olarak kanıtlanmıştır ki, tanı amaçlı bir defa yapılmış olan tomografi yöntemi, anne karnındaki bebeğe bilinen hiçbir zarar vermez. Yani, tomografi çekimi bebeğinizin sağlığını olumsuz etkilemez.

Ancak, radyasyona maruz kalmanın gebelik dönemi üzerinde potansiyel etkileri hakkında endişeler vardır. Özellikle çok yüksek dozlarda iyonizan radyasyon, anne karnındaki bebeklerde bazı hasarlara neden olabilir. Bu hasarlar arasında rahim içinde ölüm ve düşük gibi durumlar yer alabilir. Bu nedenle, radyasyondan kaçınmak ve gerektiğinde alternatif görüntüleme yöntemlerini tercih etmek önemlidir.

MR (manyetik rezonans) görüntüleme ise X ışınları içermez ve tamamen zararsız bir inceleme yöntemidir. Bu nedenle, hamilelik döneminde MR görüntüleme yapılabilirken, X ışınları içeren radyasyonun gebelik döneminde mümkün olduğunca sınırlanması önerilir.

Radyasyonun yumurtalıklara olası zararları da dikkate alınmalıdır. Özellikle iyonize radyasyona maruz kalmak, kadın ve erkek üreme sağlığını olumsuz etkileyebilir. Kadınlarda yumurtalıklarda, erkeklerde ise testislerde bulunan genetik materyale zarar verebilir ve düşük ile anomalili doğum oranlarını artırabilir.

Sonuç olarak, gebelikte tomografi çekimi sırasında bebeğe zarar gelme olasılığı düşüktür ancak radyasyonun gebelik dönemi üzerinde potansiyel etkileri hakkında bilinçli olmak ve önlemleri almak önemlidir. Belirli durumlarda, alternatif görüntüleme yöntemleri tercih edilebilir ve doktorunuza danışarak en uygun seçeneği belirlemek önemlidir.
 
Geri
Üst