AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gebelikte Multipl Skleroz neyi etkiler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gebelikte Multipl Skleroz neyi etkiler?​

Hamilelikle ilgili yapılan yüzlerce çalışmanın sonuçlarına göre MS’in anne karnındaki bebeğe herhangi bir olumsuz etkisi gözlenmemiştir.Birçok kadında hamilelik sırasında MS’in neden olduğu atak riskleri ve kötüleşmesi en düşük seviyededir. Gebelik, halen MS tedavisinde kullanılmakta olan ilaçlar kadar etkindir.

Stres MS I tetikler mi?​

Yoğun stresin, MS atakları ve bağışıklık sistemiyle yakından ilişkili olduğu bilinmektedir. Ailelerin MS hastalarını engelli gibi görüp sürekli gözlem altında tutmaları, hareketlerini kısıtlamaları, stresi arttırıp hastalığı şiddetlendirebilmektedir.
MS hastaları için hangi aşı?​
MS hastalarının da diğer kişiler gibi bazı covid-19 aşılarının yaptırmasında sakınca bulunmamaktadır. Bu aşamada ülkemizde var olan Çin-Sinovac (inaktifvirüs) aşısı güvenli görünmektedir. Bu aşının covid-19 enfeksiyonunu ağır geçirme söz konusu olduğunda koruyucu etkinliği yüksek bulunmuştur.

MS atakları nasıl başlar?​

MS atakları nasıl başlar?
Bağışıklık sistemi miyelin kılıflarına saldırdığında ‘plak’ adı verilen hasarlı bölgeler oluşur. Bunun sonucunda yürüme, konuşma, görme gibi eylemlerde bozulmalar olabilir, bunlara MS atakları denir. Ancak miyelin tabakası kendini tekrar yeniler ve hastalar günlük yaşamına geri döner.

Multipl gebelik ne demek?​

Multipl gebelik ne demek?
Çoğul gebelik, birden fazla yumurta hücresinin aynı anda döllenip gelişmeye başlamasıyla oluşur. Tek bir yumurta hücresinin döllenme sonrasında ikiye veya birkaç eşit hücreye bölünmesi ve bölünen hücrelerden her birinin ayrı ayrı embriyolar halinde gelişmeye devam etmesiyle oluşmasına da denilmektedir.

MS hastalığı anneden çocuğa geçer mi?​

MS’in kalıtsal olduğuna dair kuvvetli delil bir yoktur. Fakat oluşumunda genlerin az da olsa rolleri olabilir. Anne ya da babası MS olan bir çocukta hastalığın görülme riski yüzde 2 civarındadır. Size ise kesinlikle bulaşmaz.

MS hastalığı psikolojik mi?​

Bazı kişilerde bu sorunlar birkaç semptom halinde gözükürken çok daha az kişide depresyon olarak ortaya çıkabilmektedir. Multipl Skleroz (MS) hastalarında depresyon, en sık görülen psikiyatrik bozukluk olup yaklaşık %50 oranında olduğu bildirilmektedir.
 
Gebelikte Multiple Skleroz (MS) genellikle hamilelik sırasında atak risklerinin ve kötüleşmenin en düşük seviyede olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalara göre, MS'in anne karnındaki bebeğe herhangi bir olumsuz etkisi görülmemiştir. Ayrıca, gebelik MS tedavisinde kullanılan ilaçlar kadar etkili olabilmektedir.

MS hastalarında yoğun stresin MS atakları ve bağışıklık sistemi üzerinde etkili olduğu konusunda bilimsel kanıtlar bulunmaktadır. Ailelerin MS hastalarını sürekli gözlem altında tutmaları, hareketlerini kısıtlamaları ve sürekli endişe duymaları, hastalığın şiddetlenmesine ve stresin artmasına neden olabilmektedir.

MS hastalarının Covid-19 gibi enfeksiyonlardan korunması için aşı olmalarında genellikle sakınca bulunmamaktadır. Ülkemizde kullanılan Çin-Sinovac (inaktif virüs) aşısının MS hastaları için güvenli olduğu bildirilmektedir.

MS atakları bağışıklık sisteminin miyelin kılıflarına saldırması sonucu oluşan hasarlı bölgelerle başlar. Bu nedenle yürüme, konuşma, görme gibi fonksiyonlarda bozulmalar meydana gelebilir. MS atakları genellikle belirli bir dönemde ortaya çıkar, ancak miyelin tabakası kendini yenileme yeteneğine sahip olduğundan hastalar genellikle günlük yaşamlarına dönebilirler.

Multipl gebelik, aynı anda birden fazla yumurta hücresinin döllenmesi ve gelişmeye başlaması sonucu oluşan duruma verilen addır. Bu durumda, birden fazla embriyo aynı anda gelişir ve çoğul gebelik olarak adlandırılır.

MS hastalığının anneden çocuğa geçme riski genellikle düşüktür. MS'in tam olarak kalıtsal olmadığı düşünülmekle birlikte, genetik faktörlerin hastalık oluşumunda rol oynayabileceği düşünülmektedir. Ebeveynlerinden birinde MS olan bir çocuğun hastalığı geliştirme riski yaklaşık %2 civarındadır.

MS hastalarında depresyon, en sık görülen psikiyatrik bozukluklardan biridir ve hastaların yaklaşık %50'sinde görülebilir. Bazı kişilerde depresyonun belirtileri daha farklı şekillerde ortaya çıkabilirken, bazılarında belirgin depresyon tablosu gözlenebilir. Bu nedenle MS hastalarının psikolojik durumlarının takip edilmesi ve gerekirse destek alması önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst