Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gebelik sekeri nasil anlasilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.660
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gebelik şekeri nasıl anlaşılır?​

Gebelik diyabeti genellikle belirti göstermemektedir. Çok su içme, çok sık idrara çıkma, idrarda glukoz saptanması, tekrarlayan idrar yolu/vajinal enfeksiyonlar, bulantı veya halsizlik gebelik diyabetinin olası belirtilerindendir.

Gebelik şekeri değeri kaç olmalı?​

Gebelik süresince kan şekeri takibi nasıl yapılmalıdır? İdeal açlık kan şekeri düzeyi 60-90mg/dl, tokluk kan şekeri düzeyi ise 120-130 mg/dl dir. Gebelik döneminde haftada en az 2 gün kahvaltıdan önce ve 2 saat sonra, öğle ve akşam yemeğinden önce ve gece 11.00’de olmak üzere günde 5 kez kan şekeri ölçümü yapılmalıdır.

Gebelik şekeri kaç olursa insülin başlanır?​

Gebelik şekeri kaç olursa insülin başlanır?
Gebelik diyabeti mevcut olan anne adayında iki haftalık diyet ve egzersiz tedavisine rağmen açlık kan şekeri 105 veya yemekten sonra 1. saat kan şekeri 140 mg/dl ise; mutlaka insülin tedavisine başlanmalıdır.

Gebelik şekeri testi ne zaman yapılır?​

Şeker yükleme testi gebeliğinin 24 ile 28’inci haftaları arasındaki kadınlarda gestasyonel diyabetin varlığının incelenmesi amacıyla yapılır.

Gebelikte şeker kaç olursa bebeği etkiler?​

Diyet ve egzersiz sonrası tokluk kan şekerleri hedeflenen değerlerin altında tutulamayan ve uzun süreli bu şekilde seyreden hastalarda bebekte bazı komplikasyonların oluşması riski artar. Bu değerler birinci saat tokluk kan şekeri için 140,ikinci saat tokluk kan şekeri için 120 dir.

Gebelikte şeker olursa ne olur?​

Gebelikte şeker olursa ne olur?
Kan şekeri kontrol altına alınamayan hamilelerin doğurdukları bebeklerde çoçukluk döneminde aşırı kilo artışı görülebilir. Gebellik diyabeti ortaya çıkan annede,gebelik sonrasında kalıcı diyabet gelişme oranı yüksektir.

Gebelik şekeri kaç olursa tehlikeli?​

Kan şekeri 140 mg/ dl üzerine çıkarsa 100 gr’lık şeker yükleme testine geçilir. Bu test esnasında bir, iki ve üçüncü saatlerde kan şekerine bakılır. En az iki değerin 140 mg/ dl’nin üzerinde olması gestasyonel diyabet tanısı koymak için yeterlidir.

Gebelikte 1 saat tokluk kan şekeri kaç olmalı?​

Gebelik diyabetinin tedavisindeki amaç bu gebelerin kan şekerlerini diyabeti olmayan gebelerle benzer düzeyde tutmaktır. Tedavi ile yemek öncesi kan şekerleri 95 mg/dl ve altında, yemek sonrası 1. saat tokluk şekerlerini 140 mg/dl ve altında, 2. saat tokluk şekerlerini <120 mg/dl ve altında tutmak hedeflenir.

Şeker yüklemesi aç mı tok mu?​

Şeker yüklemesi aç mı tok mu?
24-28. haftalar içerisinde gestasyonel diyabet yani hamilelikte meydana gelen şeker hastalığını saptamak için 50 gr glukoz yükleme testi uygulanır. Test aç karnına ya da tok karnına yapılabilir.

Gebelik şekeri anneden bebeğe geçer mi?​

Diyabet hastası olan anne adaylarının bebekleri diyabet hastası olarak dünyaya gelmez. Fakat diyabet hastalığı genetik olarak gelişebileceğinden, dünyaya gelen bebeklerin erişkin yaşa geldiğinde şeker hastası olma ihtimali yüksektir.

Hamilelikte şeker düşmesi bebeğe zarar verir mi?​

Gestasyonel diyabeti olan hastalarda ise oluşan hipoglisemi atakları, oldukça şiddetli seyredebilir. Tedavide geç kalınması halinde anne adayında ortaya çıkabilecek hipoglisemik şok, plasental kan akımının azalmasına neden olacağından bebek gelişiminde bozukluklar, erken doğum ve ani bebek ölümlerine yol açabilir.

Hamilelikte 143 şeker normal mi?​

Hamilelikte 143 şeker normal mi?
Gebelikte anne adayının açlık kan şekeri seviyesinin değeri 60 ve 90 mg/dl arasında olması gerekmektedir. Hamilelerde ölçülen tokluk şekeri değerlerinin ise120 ve 130 arasında olması normal olarak kabul edilen değerler olarak ifade edilmektedir.
 
Gebelik şekeri, yani gestasyonel diyabet, hamilelik sırasında ortaya çıkan bir durumdur ve bazı belirtilerle kendini gösterebilir. Bu belirtiler arasında çok su içme, çok sık idrara çıkma, idrarda glukoz bulunması, tekrarlayan idrar yolu/vajinal enfeksiyonlar, bulantı veya halsizlik bulunmaktadır. Ancak, gebelik diyabeti genellikle belirti göstermeyebilir, bu yüzden düzenli olarak kan şekeri takibi yapılması önemlidir.

Gebelik süresince kan şekeri takibi için ideal değerler şunlardır: Açlık kan şekeri düzeyi 60-90 mg/dL, tokluk kan şekeri düzeyi ise 120-130 mg/dL arasında olmalıdır. Gebelik döneminde haftada en az 2 gün kahvaltıdan önce ve 2 saat sonra, öğle ve akşam yemeğinden önce ve gece 11.00’de olmak üzere günde 5 kez kan şekeri ölçümü yapılmalıdır.

Gebelikte şeker değeri belirli sınırların üzerine çıktığında bazı durumlarda insülin tedavisine başvurulabilir. Gebelik diyabeti olan anne adayında iki haftalık diyet ve egzersiz tedavisine rağmen açlık kan şekeri 105 mg/dL veya yemekten sonra 1. saat kan şekeri 140 mg/dL ise insülin tedavisine başlanmalıdır.

Şeker yükleme testi, gebeliğin 24 ile 28. haftaları arasında yapılır ve gestasyonel diyabetin varlığını araştırmak için uygulanır. Gebelikte şeker değerleri belirli sınırların üzerinde seyrettiğinde bebekte bazı komplikasyon riskleri artabilir. Diyet ve egzersizle hedeflenen kan şeker düzeyleri sağlanamadığında bebeğe etkileri olabilir.

Doğru tedavi yapılmadığında gebelikte şeker yüksekliği uzun vadede anne adayında ve doğan bebekte bazı riskleri artırabilir. Kan şekeri kontrol altına alınamayan hamilelerin doğurduğu bebeklerde çocukluk döneminde aşırı kilo artışı görülebilir ve anne adayında gebelik sonrası kalıcı diyabet riski artabilir.

Son olarak, gestasyonel diyabetin teşhisi için yapılan testlerde belirli değerlerin üzerine çıkması durumunda tedavi planı belirlenir ve düzenli takip gereklidir. Gebelikte şeker seviyesinin normal aralıklarda olması, hem anne sağlığı hem de bebeğin sağlığı açısından önemlidir.
 
Geri
Üst