AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gebelik Lohusalık Emzirme-Doğum Sonrası Yapilacaklar

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
ALT KARIN KASLARINDA ZAYIFLAMA


Karnin alt kismini dolduran organlar (mesane, rahim ve ince bagirsaklar gibi) kas ve baglardan olusmus bir levha halindeki alt karin tabani tarafindan desteklenirler. Bu kaslar ayni zamanda idrar yolunun mesaneden ciktigi yerin kapanmasina da yardimci olurlar, bunlar dogum, yaslanma veya kalitimsal gucsuzluk gibi nedenlerle uzayip gevseyebilirler. Boyle bir durumda, ic organlarinizin bazilari sarkabilir (yani vucudunuzun daha asagi kismina cokerler). Bunun sonucu olarak yukarida sayilan belirtileri hissedebilirsiniz. Sarkma genellikle yasli kadinlarda ve cok dogum yapmis olanlarda gorulur.

Belirtiler

- Vajina duvarinda bir tumsek;

- One egildiginiz zaman bir dolgunluk ve rahatsizlik, bazen sirt agrisi

- Idrarini tutamama hali (oksurdugunuz veya guldugunuzde biraz idrar kacinirsiniz);

- Idrar veya diski yapmada zorluk;

- Bir sey kaldirdiginiz veya uzun sure ayakta durdugunuzda karninizin alt kisminda bir sikisma veya basinc hissi.

Bazen rahim vajinanin icine sarkar. Cok uctaki vakalarda rahim boynunun vajina girisinden tastigi gorulebilir. Mesane veya idrar yolu (uretra) sarkarsa, vajinanin on duvarinda bir tumsek meydana getirir. Arka duvardaki siskinlik ince bagirsaklar veya alt rektumun sarktigi anl----- gelir. Boyle bir durumda diskilamak zorlasabilir.

Teshis

Ne oldugu acik secik belli olan vajina duvarindaki tumsekler, alt karin muayenesinde sarkmanin nerede oldugu teshisini cok kolaylastirir. Ancak, doktorunuz sikayetleri agirlastirabilecek bir idrar kanallari enfeksiyonu olup olmadigini anlamak icin idrar tahlili isteyebilir

Hafif sarkmalar ozellikle yasli kadinlarda cok gorulur. Sarkmanin hafif oldugu ve fazla rahatsizlik vermedigi durumlarda tedavi icin aceleye gerek yoktur. Egzersiz ve diyetle sorunu cozmek mumkundur. Ancak mesane veya idrar yolu kaydiginda bazen idrar mesanede cok uzun zaman kalir ve bakteri uretmeye cok uygun bir ortam yaratir. Bu durumda idrar yollarinda devamli tekrarlayan enfeksiyonlar olabilir ve ameliyat en iyi cozum haline gelebilir. Alt rektum bolgesindeki sarkma, yigilma fazla degilse genellikle operasyon gerektirmez..

Tedavi

Basit egzersizler (Kegel egzersizleri) bazen gereken tek tedavidir. Yardimci olabilecek diger careler arasinda cok sismansaniz, kilo vermeniz ve cok posali yiyecekler yemeniz gibi (bagirsaklarinizi calistirarak zorlamadan disari cikmanizi saglar) yollar bulunabilir.

Ameliyat

Ameliyat gerekliyse, vajinanin onarilmasi denilen bir surecten gecersiniz. Operator sarkan organ veya organlari kaldirir ve yerlerine yerlestirir ve ait karin tabanindaki kas ve baglari sikistirir.

Bazen, son care olmasina karsin, bir rahim sarkmasi vakasinin ameliyati sirasinda vajinal histerektomi (vajinanin da rahimle birlikte alinmasi) yapilmasi da gerekebilir.
 
Geri
Üst