Gebeligin neden oldugu hipertansiyon?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gebeliğin neden olduğu hipertansiyon?​

Hipertansiyon, gebelik sırasında da oluşabilir. Farklı bir deyişle daha önce hipertansiyon tanısı almamış olan anne adayının tansiyonu, gebeliğin 20. Haftasından sonra 140/90 mmHg değerinin üzerine çıkabilir. Bu durum gebelikte hipertansiyon olarak kabul edilir ve yaklaşık her 100 gebenin 6’sında görülür.

Delta hipertansiyon nedir?​

Hasta B termde , kan basıncı göreceli olarak daha yüksektir ve 75. persantildedir , ancak halen normotansiftir . Bu ani artış « delta hipertansiyonu» olarak adlandırılır.
PREEKLAMPSİ TEDAVİSİ Gebelikte preeklampsi için önerilen tedavi bebeğin doğumudur. Çoğu durumda, bu hastalığın ilerlemesini önler. Hafif preeklampsi durumunda bile anne ve bebek çok yakın takibe alınır, kan değerleri takip edilirken tansiyon düşürülür.
Yüksek tansiyon bebeği etkiler mi?
Yüksek tansiyonda plasentaya yetersiz kan akımına sebep olabileceği için tehlikeli durumlar meydana getirebilir. Bebek, ihtiyacı olan oksijen ve besini alamadığı için bu durum bebeğin büyümesini yavaşlatabilir. Bu yüzden doktorlar hamilelik sırasında kan basıncını yakından izlerler.
Preeklampsi kaçıncı haftada çıkar?
Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsi, genellikle hamileliğin 20. haftasından sonra başlayan yüksek kan basıncıyla yani yüksek tansiyonla karakterize bir hastalıktır.

Preeklampside hangi ilaç kullanılır?​

Kronik hipertansiyon, preeklampsi olan hastalarda hafif-orta ve şiddetli tansiyon tedavisinde kullanılmaktadır. Oral olarak nifedipin ve verapamil fetüs üzerinde teratojenik etki göstermemektedir. Nicardipin, isradipin, felodipin ve verapamil ile gebelerde çalışmalar mevcuttur.

Büyük tansiyonun yüksek olması ne demek?​

Üst üste iki gün ve iki kez yapılan ölçümlerde büyük tansiyonun 140 mm Hg ve üzerinde ya da küçük tansiyonun 90 mm Hg ve üzerinde olmasına hipertansiyon (yüksek tansiyon) adı verilmektedir. Büyük tansiyonu 120-139 mmHg, küçük tansiyonu 80-89 mmHg arasında olan kişiler yüksek tansiyon hastalığı için adaydır.
Öncelikle anne adayı, preeklampsinin tekrarlamaması için kilo vermelidir. İkiz gebelikler gebelik zehirlenmesinin tekrarlamasında önemli bir risk faktörüdür. Gebeliğin ilk haftalarında yaşanan kilo artışı preeklampsinin tekrarlaması açısından risk faktörü değildir.
Tansiyon bebeği nasıl etkiler?
Bebeğin anne karnındaki gelişimi yavaşlayabilir. Hamiledeki uzun süreli yüksek tansiyon sonucunda bebek gelişmesinde gerilemenin yanı sıra; erken doğum, anne ile bebek arasındaki hayati bağlantıyı sağlayan plasentanın erken ayrılması, ani böbrek yetersizliği, yüksek tansiyon krizi gibi durumlar da yaşanabiliyor” dedi.
 
Geri
Üst