AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

GDO da en cok hangi organizma kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.575
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

GDO da en çok hangi organizma kullanılır?​

Dünyada GDO’ lu olarak üretilen bitkilerin % 99’unu soya, mısır, kolza ve pamuk oluşturmaktadır. Bunların yanında bazı ülkelerde patates, domates, pirinç, buğday, balkabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri, kasava ve papaya da GDO’lu olarak üretilmektedir.

Türkiyede GDO ürün serbest mi?​

Ülkemizde tarımsal üretimde genetiği değiştirilmiş tohum kullanımı yasaktır.

Mısırda GDO var mı?​

Mısırda GDO var mı?
Mısır Şurubu GDO’ lu maddeler içerir. Mısır, Soya Fasulyesi, Kanola, Pamuk ve bunların bulunduğu gıda ürünleridir. GDO’ suz etiketi taşımadığı sürece dört büyüklerden herhangi birini içeren dondurulmuş gıdalardan uzak durmak gerekir.

GDO hangi ülkelerde kullanılıyor?​

GDO hangi ülkelerde kullanılıyor?
ABD, 69,5 milyon hektarlık alanla en çok GDO’lu üretim gerçekleştiren ülke olurken, bunu, 36,6 milyon hektarla Brezilya, 23,9 milyon hektar ile Arjantin, 11,6 milyon hektar ile Kanada ve 10,8 milyon hektar ile Hindistan takip etti. GDO’lu üretim yapan ülkeler arasına geçen yıl Sudan ve Küba da katıldı.

GDO en çok hangi ürünlerde bulunur?​

Dünyada en sık ekimi yapılan GDO’lu ürünlerin başında mısır, soya, pamuk ve kanola bitkisi gelmektedir. GDO’lu ürünlerin en fazla ekiminin yapıldığı ülkeler ise Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Brezilya, Hindistan ve Çin’dir.

Mısır neden GDO’lu?​

Genetiği değiştirilmiş mısır, genetik olarak değişikliğe uğratılmış bir ekindir. Özel mısır soyları, haşere ve herbisit direnci gibi tarımsal olarak arzulanan özellikleri göstermeleri için genetik mühendisliği çalışmalarında kullanılmıştır. Günümüzde bu özelliklere sahip mısır soyları birçok ülkede kullanılmaktadır.

GDO neden zararlı?​

GDO neden zararlı?
GDO’lar tozlaşma yoluyla doğal türlere bulaşarak biyoçeşitliliğe zarar verir. Zehir salgılayan GDO’lar, kelebekler gibi zararsız canlıların ölümüne neden olur. Zehir salgılayan GDO’lar zehirlerini köklerinden toprağa geçirirler. Zaman içerisinde bu zehirlerin birikimi çevre için tehlike içerir.
 
GDO konusundaki mesajınız çok detaylı ve bilgilendirici bilgiler içeriyor. İşte GDO'ların genel kullanımı, Türkiye'deki durumu ve dünyadaki popüler ürünler hakkında bilgiler:

Dünyada genetik olarak değiştirilmiş organizmaların (GDO'ların) yoğun olarak kullanıldığı bitkiler genellikle soya, mısır, kolza ve pamuk gibi bitkilerdir. Ülkelerin ve bölgelerin koşullarına bağlı olarak patates, domates, pirinç, buğday, balkabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, balık türleri, kasava ve papaya gibi diğer ürünlerde de GDO'lu üretim yapılmaktadır.

Türkiye'de ise genetiği değiştirilmiş tohum kullanımı yasaklanmıştır. Tarımsal üretimde GDO'lu tohumların kullanımı ülkemizde yasal değildir.

Mısır da dünyada genetik olarak değiştirilmiş bitkiler arasında önemli bir yere sahiptir. Mısırın bazı ürünlerinde (örneğin mısır şurubu) GDO'lu maddeler bulunabilmektedir. Dolayısıyla, GDO'lu ürünlerden kaçınmak isteyenler, dört büyükler olarak adlandırılan mısır, soya fasulyesi, kanola ve pamuk içeren gıdalardaki GDO'lu etiketlerine dikkat etmelidir.

Dünyada en çok kullanılan GDO'lu ürünler arasında mısır, soya, pamuk ve kanola bulunmaktadır. ABD, Brezilya, Arjantin, Kanada, Hindistan ve Çin gibi ülkeler geniş alanlarda GDO'lu ürünler üretmektedir.

Genetik olarak değiştirilmiş mısır, istenilen tarımsal özelliklere sahip olması için genetik mühendislik çalışmalarıyla geliştirilmiştir. Bugün birçok ülkede genetik olarak değiştirilmiş mısır türleri yaygın olarak kullanılmaktadır.

GDO'ların zararlı olduğuna dair endişeler bulunmaktadır. Özellikle doğal türlere bulaşarak biyoçeşitliliğe zarar verebilir, zehir salgılayan GDO'lar çevredeki canlılara zarar verebilir ve toprakta birikebilir. Bu nedenle, GDO'ların çevresel etkileri ve uzun vadeli etkileri üzerinde araştırmalar devam etmektedir.
 
Geri
Üst