AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

GBT sildirme islemi nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.658
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

GBT sildirme işlemi nasıl yapılır?​

Kişinin, genel bilgi taraması yani halk dilinde bilinen GBT kaydının silinmesi için ilgili suçla alakalı Cumhuriyet Savcılığının takipsizlik kararı vermiş olması veya kişi hakkındaki tedbirlerin ortadan kalkması gerekmektedir. Kovuşturma aşamasında ise beraat, düşme vb. durumlarda GBT kaydı silinmektedir.

Yerine getirme fişi nereden nasıl alınır?​

Yerine getirme fişi nereden nasıl alınır?
-Adliyelerde bulunan Adli Sicil Müdürlüklerinden, -Kaymakamlıklardan, -Yurt dışında Büyükelçiliklerden ve konsolosluklardan, -E – devlet sistemiyle internet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir.

Arşiv kaydını kimler görebilir?​

Arşiv kaydını kimler görebilir?
Ancak Cumhuriyet savcılığının talebi üzerine, hükmün açıklanmasının geri bırakılması ile ilgili kararlar, adli sicil kaydına kaydedilebilir fakat bu kaydı sadece yargı organları görebilir.

Arşiv kaydı ne zaman silinir?​

Sicile işlenen suçlar ne zaman silinir Adli sicil kaydına işlenen suçlar infaz tamamlandıktan sonra adli sicil arşiv kaydına alınır. Adli sicil arşiv kaydından kayıtların silinmesinde ise suçun ve cezanın niteliğine göre 5-15 ve 30 yıllık sürelerde silinir.

Karakol kayıtları ne zaman silinir?​

Karakol kayıtları ne zaman silinir?
Kural olarak hükümlüye ait adli sicil kaydı cezanın infaz edilmesinden sonra silinerek arşiv kaydına alınır. Hükümlüye ait arşiv kaydı ise 5 yıl sonra silinir.

GBT sorgusunda ne çıkar?​

GBT sorgusunda ne çıkar?
Sorgusu yapılan kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, Kişi hakkında daha önce işlediği bir suçtan dolayı hüküm var veya bu suçtan cezalandırılmış ise buna ait bilgiler, Sorguya tabi tutulan kişi hakkında arama, yakalama vs. kararı varsa bu bilgiler, Asker kaçağı olunması halinde bu bilgi de sorguda görülmektedir.

Yerine getirme fişini kim düzenler?​

Cumhuriyet başsavcılıkları mahkemelerden gönderilen ceza ve tâli karar fişleri ile kendilerince düzenlenecek talî karar ve yerine getirme fişlerini üç gün içerisinde, bilgi işlem sistemi kurulmuş ise mahallî adlî sicile; kurulmamış ise, o yerin bağlı bulunduğu ağır ceza merkezindeki mahallî adlî sicile gönderir.

Yerine getirme fişi ne ise yarar?​

Yerine getirme fişi ne ise yarar?
Adli sicil kaydının silinebilmesi için, adli sicil kaydında görünen cezaya ilişkin infazın tamamlandığı, para cezasının ödendiği, denetim süresinin dolduğu bilgilerini içeren evrakın alınması gerekmektedir. Bu evraka hukuk literatüründe “yerine getirme fişi” denilmektedir.

Hagb arşiv araştırmasında çıkar mı?​

Hagb arşiv araştırmasında çıkar mı?
HAGB arşiv kaydında görünür mü sorusunun cevabı bu kararın adli sicil kaydınızda görülmeyeceği yönünde olacaktır. Zira bu düzenlemenin amacı 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu madde 231 uyarınca kişi hakkında hiçbir hukuki sonuç doğurmamasıdır.
 
GBT sildirme işlemi nasıl yapılır?
GBT kaydının silinmesi için öncelikle ilgili suçla alakalı Cumhuriyet Savcılığının takipsizlik kararı vermiş olması veya kişi hakkındaki tedbirlerin ortadan kalkması gerekmektedir. Ayrıca kovuşturma aşamasında beraat, düşme gibi durumlarda da GBT kaydı silinebilmektedir.

Yerine getirme fişi nereden nasıl alınır?
Yerine getirme fişi, Adli Sicil Müdürlükleri, Kaymakamlıklar, Yurt dışındaki Büyükelçilikler ve konsolosluklar ile e-devlet sistemi üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir.

Arşiv kaydını kimler görebilir?
Arşiv kaydı, genel olarak yargı organları tarafından görülebilir. Ancak Cumhuriyet Savcılığının talebi üzerine hükmün açıklanmasının geri bırakılması ile ilgili kararlar adli sicil kaydına kaydedilebilir ancak bu kayda sadece yargı organları erişebilir.

Arşiv kaydı ne zaman silinir?
Adli sicil kaydına işlenen suçlar infaz tamamlandıktan sonra adli sicil arşiv kaydına alınır. Suçun ve cezanın niteliğine göre adli sicil arşiv kaydından kayıtların silinmesi 5, 15 ve 30 yıllık sürelerde gerçekleşebilir.

Karakol kayıtları ne zaman silinir?
Hükümlüye ait adli sicil kaydı, cezanın infaz edilmesinden sonra silinerek arşiv kaydına alınır. Hükümlüye ait arşiv kaydı ise genellikle 5 yıl sonra silinir.

GBT sorgusunda ne çıkar?
GBT sorgusunda, kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, daha önce işlediği suçlar ve hükümleri, arama ve yakalama kararları gibi bilgiler ortaya çıkabilir. Ayrıca asker kaçağı olup olmadığı da sorguda görülebilir.

Yerine getirme fişini kim düzenler?
Yerine getirme fişi genellikle Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından düzenlenir. Mahkemelerden gelen ceza ve tâli karar fişleri ile yerine getirme fişleri üç gün içerisinde ilgili adli sicile gönderilir.

Yerine getirme fişi ne işe yarar?
Yerine getirme fişi, adli sicil kaydının silinebilmesi için gerekli olan bilgileri içerir. Bu belge, cezanın tamamlandığını, para cezasının ödendiğini ve denetim süresinin dolmuş olduğunu gösterir.

HAGB arşiv araştırmasında çıkar mı?
HAGB kararı adli sicil kaydında görünmez çünkü bu kararın, kişi hakkında herhangi bir hukuki sonuç doğurmaması amaçlanmaktadır. Dolayısıyla HAGB arşiv kaydı, adli sicil kaydında görünmez.
 
Geri
Üst