AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gazlarin hacimleri ile sicakliklari arasindaki iliski?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gazların hacimleri ile sıcaklıkları arasındaki ilişki?​

Gazların hacimleri ile sıcaklıkları arasındaki ilişki ilk kez 1787 yılında Fransız fizikçi Jocques Charles tarafından keşfedilmiş ve bundan bağımsız olarak 1802 yılında başka bir Fransız fizikçi Joseph Gay Lussac tarafından yayınlanmıştır.

Gaz taneciklerinin Genel Özellikleri Nelerdir?​

GAZLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ Maddenin en düzensiz halidir. Birbirleriyle her oranda karışarak homojen karışımlar oluştururlar. Bulundukları kabın şeklini ve hacmini alırlar. Gaz tanecikleri arasında büyük boşluklar vardır. Bu boşluklardan dolayı gazlar bir kuvvetin etkisiyle sıvılaşana kadar sıkıştırılabilir.
Yani gazın üzerindeki basınç 2 katına çıkarılırsa hacim yarıya düşer, basınç 4 katına çıkarılırsa hacim 1/4 üne düşer. Boyle adındaki bilim insanı, gazların bu davranışını Boyle yasası ile ifade etmiştir. Boyle yasasına göre, sabit sıcaklıkta belli bir miktar gazın hacmi basıncıyla ters orantılıdır.

Bir gazın özkütlesi, yoğunluk katı ve basınç altındadır.?
özkütle yani yoğunluk katı ve sıvılar için sabit sıcaklıkta ayırt edici bir özelliktir. Ama gazlarda ise sabit sıcaklık ve basınç altında ayırt edici bir özellik olarak tanımlanmıştır. normal şartlar altındaki bir gazın özkütlesi molekül ağırlığının 22,4 e bölünmesiyle bulunur. PV=nRT denklemiyle bulunur.

Gaz fazındaki taneciklerin davranışları nelerdir?
Gazlar konuldukları kabı doldurmak üzere genişleyen, bastırıldıklarında çok küçük hacimlere kadar sıkıştırılabilen akışkanlardır. Bu konuda; hacim, sıcaklık, mol sayısının değişmesiyle gaz fazındaki taneciklerin davranışları incelenecektir. İçinde bulundukları kabın hacmini ve şeklini alırlar. Yoğunlukları sıvılardan ve katılardan daha azdır.

Gaz taneciklerinin hareket yönleri değişir.?​

Gaz tanecikleri kap içerisinde gelişi güzel hareket ederler. Bu esnada birbirleriyle ve kabın çeperleriyle esnek çarpışmalar yaparlar. Çarpışma sırasında sistemin toplam kinetik enerjisi sabit kalmaktadır. Ancak hareket yönleri değişir. Gaz tanecikleri her yöne doğru sürekli, hızlı ve doğrusal hareket yaparlar.

Peki genel gaz denklemi nasıl hesaplanabilir?​

Kısacası soruda sabit kabul edilen verilen formülden sadeleştirilir. Yukarıda ideal gaz denkleminde R diye bir sabitten bahsetmiştik. Bu sabit bütün ideal gazlar için aynı olduğundan denklemin bir tarafında yalnız bıraktığımızda genel gaz denklemini elde ederiz. P 1 .V1/n 1 .T 1 = P 2 .V 2 /n 2 .T 2 = R formülünden bütün ideal gaz soruları çözülür.

Kan Gazı Nedir? Kandaki alyuvarlar; vücutta oksijen ve karbondioksiti taşımakla görevlidir. Bu gazlar kan gazı olarak bilinir.Kan akciğerlerden geçerken oksijen akciğere geçer ve karbondioksitte kanda dolaşıp akciğerden çıkar. Kan gazı testi, akciğerlerin kandaki oksijeni ne kadar iyi hareket ettirdiğini ve ne kadar karbondioksitin kandan çıktığını
Kısmi molar hacim nedir?
Molar Hacim: Molar hacim, bir maddenin bir molünün belirli bir sıcaklık ve basınçta kapladığı hacimdir. Kısmi Molar Hacmi: Kısmi molar hacim, bir karışımdaki bileşenlerin karışımın toplam hacmi için katkısı olarak tanımlanan maddelerin termodinamik bir özelliğidir.
Bir maddenin molar hacmi ve parsiyel mola hacmi nedir?
Molar hacim ve parsiyel molar hacim arasındaki temel fark şudur: bir maddenin molar hacmi, o maddenin bir molünün hacmine karşılık gelirken, kısmi molar hacim, bu karışıma bir bileşen eklendiğinde bir karışımın hacmindeki değişimdir. 1. Molar Hacmi Nedir? 2. Kısmi molar hacim nedir
 
Geri
Üst