- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 209.857
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Gazlar hangi şartlarda ideal gaz gibi davranırlar?
İdeal Gaz: Moleküller arasında çekme itme kuvvetlerinin bulunmadığı ve moleküllerin öz hacimlerinin, moleküllerin serbestçe dolaştıkları tüm hacim yanında ihmal edilebilecek kadar küçük olan gazlara ideal gaz denir. Gazlar, 1 atmosferden daha küçük basınçlarda ve yüksek sıcaklıklarda ideal davranışa yaklaşırlar.Hacim ve gaz basıncı artar mı?
▶ Konsantrasyon yükseldikçe basınç da artar. ▶ Hacim arttıkça, gaz moleküllerinin konsantrasyonu azalır (molekül sayısı değişmez, ancak hacim arttıkça konsantrasyon düşer). ▶ Bu da daha az moleküler çarpışma ile sonuçlanır, bu da daha düşük basınca neden olur.
Gaz basıncını etkileyen faktörler nelerdir?
Gazların basıncının hesaplanmasında sıcaklık, bulunduğu kabın hacmi, gazın miktarı ve R sayısı önemlidir. Bunları formülle ifade edecek olursak; P.V=n.R.T Gazlarda basınç, gazın molekül sayısı ve sıcaklığı artarsa artar; gazın bulunduğu kabın hacmi artarsa azalır.
Gazlar neden ideal kabul edilir?
Gazların ideal olarak kabul edilebilmesi için çeşitli özelliklere sahip olmaları gerekir. Bu özelliklere sahip olan gazlar bilimde ideale yakın olan gazlar olarak tanımlanabilirler. İdeal gazların aralarındaki bir tek etkileşim kendi içlerinde veya içinde bulundukları kaplarla olan esnek sayılabilecek çarpışmalarıdır.Ideal gazlar nelerdir?
İdeal gaz moleküllerin yani öz hacimlerinin moleküllerin serbestçe dolaştıkları tüm hacme göre bir hayli küçük olan, moleküllerinin arasında herhangi bir çekme ve itme kuvvetleri bulunmayan ve de moleküller arası çarpışmaların nadir olarak görüldüğü gazlara ideal gaz adı verilmektedir.
Gaz basıncı açık hava basıncından büyük müdür?
Bunun sebebi şişeye dışarıdan etki eden açık hava basıncının şişe içerisindeki gaz basıncından daha büyük olmasıdır.
Gaz+gaz karışımları her zaman homojen karışımdır.
Her gaz buhar mı?
zira hem buhar basinci *’na bagli olarak sivisi (ya da sublime olan katisi) ile dengede olan ve ecnebice “fume” adi verilen az miktardaki gaz fazinda maddeye turkcede “buhar”, hem de suyun (h2o) gaz haline “buhar” denmektedir.