AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gaziantep ceviz ne zaman toplanir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Gaziantep ceviz ne zaman toplanır?​

Cevizde hasat işlemi, bulunduğunuz iklim şartlarına göre Ağustos ayı itibari ile başlayıp, Ekim ayı sonuna kadar sürebilir. Hasat mevsimi ceviz çeşidine bağlı olup, taze tüketim için erken hasat önerilir. Ceviz hasadı yapılmadan önce, mutlaka ağacı sulamanız önerilir.

Ceviz erken toplanırsa ne olur?​

Erken hasat iç ceviz ağırlığında kayıplara neden olur. Aynı zamanda ceviz hasadının fazla geciktirilmemesi de önemlidir. Hasadın gecikmesi halinde ceviz fidanlarındaki meyvelerin rengi koyu bir hal alır ve kalitesi azalır. Hasat işi genellikle birkaç defada yapılabilir.
Erken toplanan ceviz nasıl kurutulur?
Bütün cevizleri ayıklayıp yıkadıktan sonra gölgelik güneş görmeyen bir yere örtü serip cevizleri üzerine koyun. Cevizleri güzelce yaydıktan sonra kurumaya bırakın. Eğer tel ızgaranız varsa tel ızgaranın üzerinde kurutma işlemini yapmanız cevizlerin daha hızlı kurutmanıza yardımcı olur.

Ceviz en kolay nasıl toplanır?​

Ceviz hasadı elle veya mekanik sarsıcılar yardımıyla yapılır. Hasat işi genellikle birkaç defada yapılabilir. Elle (sırıkla çırparak) yapılan hasatta bir sonraki yılın ürününü oluşturacak ceviz sürgünleri zarar görecektir.

Ceviz yeşilken toplanır mı?​

En iyi ceviz toplama zamanı, cevizin yeşilinin 1/3’ü çatlamaya başladığında en iyi zamandır. Cevizin içinin tam dolu olduğu ve boşluk olmadığı zaman olgunlaşan ceviz toplanır.
Çetnır ceviz hasadı ne zaman yapılır?
Chandler ceviz hasat zamanı Chandler cinsi ceviz çoğu ceviz cinsinden daha geç uyanır ve gelişimine birkaç hafta geç başlar. Bu sebeple Chandler cevizinin hasat zamanı genelde geç Eylül veya Ekim aylarına tekabul eder.
Hasadı geldiği halde zamanında toplanmayan cevizlerin daha ağaçtayken iç rengi kararır ve kalitesi hızla düşer. Hasadı yapılan cevizlerin üzerinde kalan yeşil kabuklar en kısa zamanda soyularak temizlenmelidir. Yeşil kabuğundan ayıklanmış ceviz meyveleri tek kat olarak serilerek kurutulmalı.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır. Daha sonra, gölge bir yerde ve bir çarşaf üzerine ince bir biçimde serilerek kuruması beklenir. Altta kalan bölümlerinin de kuruması için ara ara karıştırılmalıdır. Kurutma işleminin çok daha kolay yapılması için ise, tel ızgara da kullanmak mümkündür.
Ayıklanmış taze ceviz nasıl kurutulur?
Cevizleri ayıklayıp yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine koyup 15 dak 100 derecede fırında biraz kuruttum. Daha sonra robotta çekip tekrar 20 dak kadar fırınladım. 100 derecede pişmeden kurutuyor. Fırının içinde sıcağıyla soğuyana kadar bıraktım. Soğuyunca buzdolabı poşetine koydum derin dondurucuya kaldırdım.

Ceviz en kolay nasıl soyulur?​

Sıcak suda 24 saat süreyle cevizleri bekletin. Bu uygulama ile kabukları yumuşacaktır. Sudan çıkardığınız cevizleri sivri ucları yukarıya gelecek şekilde düz bir düzeye koyun. Bir çekiç ile cevizin sivri bölümüne hafifçe vurun.

Cevizin iyi olduğu nasıl anlaşılır?​

Büzülme (su kaybetme gibi) az veya hiç olmamalı, kabuk ince ve kolay kırılabilir olmalı ve iç kabuktan kolayca ayrılabilmelidir. -Koyu renk ve kolay dağılan, iç kısmı yok denecek kadar az, büzüşme (kuruma, içi yoksa) ceviz düşük kalitede ve çok beklemiş cevizdir, tüketilmemesi tavsiye edilir.
Chandler ceviz neden dökülür?
Yetersiz döllenmeden dolayı erken meyve dökülmesi Yetersiz döllenmeye bağlı meyve dökülmesi özellikçe Chandler cinsi cevizde meydana gelmektedir.

Ceviz hangi ayda olur?​

Ülkemizde genellikle ceviz toplaması sonbahar mevsiminin Eylül ayının ortasında yapılır. En iyi ceviz toplama zamanı, cevizin yeşilinin 1/3’ü çatlamaya başladığında en iyi zamandır.

Ceviz içini ne zaman doldurur?​

d ) Meyve içlerini doldururken, e ) Hasattan 15 gün önce. Geç donların olacağı bölgelerde, ağaç uyanmadan verilen suların geç uyanmayı gerçekleştirdiğinden faydalı sonuçlar alınmıştır. Ceviz içini doldurma zamanında mutlaka su verilmesi gerekli olup su verilmediği takdirde meyvenin kalitesi düşer.

Geri