AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

gazi terbiye enstitüsü müzik bölümü kaç yılında kuruldu

haberci

Yeni Üye
gazi nezaket enstitüsü müzik bölümü ne süre kuruldu kuruluş tarihi
Gazi Üniversitesi, tarihi Cumhuriyet dönemine dek uzanan bir kaç üniversiteden birisidir Cumhuriyetin ilanından hemencecik sonra Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının girişimiyle bir enstitü kurulması kararlaştırılır Bu karar 1926 yılında Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsünün açılmasıyla sonuçlanır
Enstitünün adı 1929 yılında Gazi Orta Muallim Mektebi ve Edep Enstitüsüolarak değiştirilir ve bu isimle uzun yıllar hizmet verir 1976 yılında ise Gazi Eğitim Enstitüsü ismini alır
1 Kasım 1924 ’te deneme eğitim öğretimine ilk tedrisat ’a tabi olarak başlayan Musiki Muallim Mektebi 29 Temmuz 1925 ’te talimatnamesinin yayınlanmasıyla 192526 öğretim yılında ilk yılı hazırlık edinmek üzere ilkokul üzerine dört yıllık müzik öğretmenini yetiştiren bir kurum hüviyetine kavuşmuştur ve orta tedrisat ’a aktarılmıştır Her geçen sene kadrosu, bütçesi ve teknik imkanları genişleyen bu kurumun 1931 yılında yeni bir talimatnamesi yayınlanmış ve okulun süresi genel ortaöğretim ve mesleki öğretim adıyla iki bölüm halinde 6 yıla çıkartılmıştır 1934 ’te Milli Musiki ve Temsil Akademisinin kurulmasıyla Musiki Muallim mektebi, Riyaseticumhur Filarmonik Orkestrası ve Temsil Şubesi Yüksek Tedrisat ’a devredilen bu kurumun bünyesinde yer almıştır 193637 öğretim yılında Musiki Muallim Mektebi Temsilcilik sınıfları ismiyle bir konservatuar faaliyete geçmiş, Riyaseti Cumhur Filarmonik Orkestrası ise bu akademiden ayrılmıştır Bütün bu gelişmelerin sonucu müzik öğretmeni yetiştirme amacının yanında usta yetiştirme amacı da tartı kazanmaya başlamış ve Musiki Muallim Mektebi 193839 öğretim yılından itibaren Gazi Orta Muallim Mektebi ve Nezaket Enstitüsü ’ ne aktarılmış ve Gazi Orta Hoca ve Nezaket Enstitüsü Müzik Şubesi adını almıştır
20 temmuz 1982 de 41 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında kanun hükmünde kararname ile hizmet öncesi hoca yetiştiren kurumlar üniversitelere bağlanarak yeni bir yapılanmaya gidilmiştir Bu yapılanmayla Eğitim Fakültesi bünyesine alınan müzik öğretmeni yetiştiren kurumlar, 4 takvim lisans programı olarak Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü adını almıştır Buna göre Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü günümüze kadar olan süreçte kurulmuştur *

Gazi Nezaket Enstitüsü Müzik Bölümü'nün tarihçesi oldukça zengin ve köklü bir geçmişe sahiptir. Müzik eğitimine olan katkıları ve gelişimi dikkate alındığında, kurumun geçirdiği evrelerin detaylı bir şekilde incelenmesi önem arz etmektedir.

1926 yılında Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü'nün açılmasıyla temelleri atılan müzik eğitimi, 1929 yılında "Gazi Orta Muallim Mektebi ve Edep Enstitüsü" adını alarak hizmet vermeye başlamıştır. Daha sonra 1976 yılında ismi "Gazi Eğitim Enstitüsü" olarak değişmiştir.

Müzik eğitiminin ayrı bir kola dönüşmesi ise 1 Kasım 1924 tarihinde Musiki Muallim Mektebi'nin deneme eğitimine başlamasıyla gerçekleşmiştir. 1925 yılında aldığı talimatnameden sonra, 1925-26 öğretim yılında ilk yılını tamamlayarak müzik öğretmeni yetiştiren bir kurum haline gelmiştir.

1931 yılında yayınlanan yeni bir talimatname ile okulun süresi genel ortaöğretim ve mesleki öğretim olmak üzere 6 yıla çıkarılmıştır. 1934 yılında kurulan Milli Musiki ve Temsil Akademisi ile birlikte Musiki Muallim Mektebi, yüksek öğretime devredilen ve gelişen bir kurum haline gelmiştir.

1938-39 öğretim yılından itibaren ise Gazi Orta Muallim Mektebi ve Nezaket Enstitüsü bünyesine alınmış ve "Gazi Orta Hoca ve Nezaket Enstitüsü Müzik Şubesi" adını almıştır. Ancak, 1982 yılında 41 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile müzik öğretmeni yetiştiren kurumlar üniversitelere bağlanmıştır.

Bu yapılanma ile Gazi Üniversitesi bünyesinde bulunan Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü günümüze kadar gelmiştir. Dolayısıyla, Gazi Nezaket Enstitüsü Müzik Bölümü'nün kökenlerinin izi, günümüzde Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü'nde devam etmektedir.

Geri