Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gazetecinin kidem tazminati nasil hesaplanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gazetecinin kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?​

Kıdem tazminatı, iş sözleşmesi sona eren gazeteciye sözleşmenin başından beri çalıştığı her yıla karşılık bir aylık ücreti dikkate alınarak hesaplanır. Bu aylık ücret işçinin son ücreti üzerinden dikkate alınmalıdır. Küsuratlı kıdem sürelerinde ise 6 aydan az olan kısımlar dikkate alınmaz.
Gazetecinin kıdemi nedir?
Basın İş Kanunu’nun 6. Maddesinde ise “Kıdem Tazimatı” şu şekilde dü- zenlenmiştir: “Meslekte en az 5 yıl çalışmış olan gazetecilere kıdem hakkı tanınır. Kı- dem hakkı gazetecinin mesleğe ilk giriş tarihinden itibaren hesaplanır.
Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı nasıl hesaplanır?
İhbar tazminatı hesaplanırken işçi kıdemine denk gelen bildirim süresinin her haftası 7 gün olarak alınır. Toplam gün sayısı ile sürekliliği devam eden brüt ödemelerin günlük miktarı çarpılır. Bu hesaplama ile bulunan sonuç işçinin brüt ihbar tazminatıdır.

212 sayılı kanun nedir?​

Madde 1 – (Değişik: 4/1/1961 – 212/1 md.) Bu Kanun hükümleri Türkiye’de yayınlanan gazete ve mevkutelerle haber ve fotoğraf ajanslarında her türlü fikir ve sanat işlerinde çalışan ve İş Kanunundaki “işçi” tarifi şümulü haricinde kalan kimselerle bunların işverenleri hakkında uygulanır.
Basın çalışanları hangi kanuna tabi?
Kanunda gazeteci olarak ilk maddesinde genel bir kavram ortaya konulmuştur. Yargıtay’a göre basın iş kanununa tabi olmak için devlet kurumunda çalışma zorunluluğu bulunmamakta özel radyo ve televizyon gibi kurumlarda çalışanlar da bu 5953 sayılı kanun olan basın iş kanununa tabi olmaktadır.
Gazeteci tarafından sözleşmenin feshi ne demek?
Basın iş sözleşmesi, gazeteci veya işveren tarafından tek taraflı bozucu yenilik doğuran bir irade açıklaması ile sona erdirilebilir. Buna “fesih bildirimi” denir. Fesih bildirimlerinin yazılı olarak yapılması, Yargıtay’a göre geçerlik değil, ispat şartıdır.

İhbar tazminatı neye göre belirlenir?​

 
Geri
Üst