Gazetecilerin ozel konumlarini duzenleyen ilk yasal duzenlemeler hangi ulkede yapilmistir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gazetecilerin özel konumlarını düzenleyen ilk yasal düzenlemeler hangi ülkede yapılmıştır?​

Gazetecilerin özel konumlarını yasal bir düzenlemeyle belirleyen ilk ülkelerden biri de Fransa’dır. Bu ülkede 1935 yılında, “Gazetecilerin Profesyonel Statüsü Yasası” (Le statut professionnel des journalistes) kabul edilmiştir.

Istifa eden gazeteci tazminat alabilir mi?​

Gazetecinin sözleşmesi işveren tarafından, haklı bir sebep olmadan ve ihbar sürelerine uyulmadan feshedilirse, gazeteci, ihbar sürelerine ilişkin ücretler tutarında “ihbar tazminatı”na hak kazanır.

212 basın kadrosu nedir?​

212 basın kadrosu nedir?
Madde 1- (Değişik: 4.1.1961-212/1 md.) Bu Kanun hükümleri Türkiye’de yayınlanan gazete ve mevkutelerle haber ve fotoğraf ajanslarında her türlü fikir ve sanat işlerinde çalışan ve İş Kanunundaki “işçi” tarifi şumulün haricinde kalan kimselerle bunların işverenleri hakkında uygulanır.

Gazeteciler hangi kanuna tabi?​

Gazeteciler hangi kanuna tabi?
Basın Kanununa Tabi Kişiler Haberciler, gazeteciler, muhabirler, kameraman vb. gibi TV-Radyo gibi medya organlarında çalışanlar kanun koyucu tarafından Basın İş Kanunu hükümlerine tabi tutulmuştur.

Gazetecinin kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?​

Kıdem tazminatı, iş sözleşmesi sona eren gazeteciye sözleşmenin başından beri çalıştığı her yıla karşılık bir aylık ücreti dikkate alınarak hesaplanır. Bu aylık ücret işçinin son ücreti üzerinden dikkate alınmalıdır. Küsuratlı kıdem sürelerinde ise 6 aydan az olan kısımlar dikkate alınmaz.

Basın iş kanununa tabi bir gazetecinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için doldurulması gereken asgari çalışma yılı ne kadar?​

5953 sayılı Kanunun 6. ve 11. Maddeleri gazeteciler için kıdem tazminatı hakkını düzenlemektedir. Kanun, gazetecilerin kıdem tazminatını hak edebil- meleri için “en az beş yıllık” çalışma süresi aramıştır.

212 basin Calisani ne demek?​

212 basin Calisani ne demek?
Madde 21- (Değişik: 4.1.1961-212/1 md.) Günlük bir mevkutede çalışan bir gazeteciye, en az bir yıl çalışmış olmak şartıyle, yılda dört hafta tam ücretli izin verilir. Gazetecilik mesleğindeki hizmeti on yıldan yukarı olan bir gazeteciye, altı hafta ücretli izin verilir.
 
Fransa, gazetecilerin özel konumlarını yasal bir düzenlemeyle belirleyen ilk ülkelerden biridir. 1935 yılında Fransa'da kabul edilen "Gazetecilerin Profesyonel Statüsü Yasası" (Le statut professionnel des journalistes) gazetecilerin hak ve özgürlüklerini düzenlemiştir.

Istifa eden bir gazeteci, işveren tarafından haklı bir sebep olmadan ve ihbar sürelerine uyulmadan sözleşmesi feshedilirse, ihbar sürelerine ilişkin ücretler tutarında "ihbar tazminatı" alma hakkına sahiptir.

212 basın kadrosu, 212 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanların Çalışma Şartları ve Gazetecilerin Sendikaları Hakkında Kanun'un 1. maddesinde belirtilen Türkiye'deki gazete, mevkute, haber ve fotoğraf ajanslarında fikir ve sanat işlerinde çalışan kişilerin statülerini ve haklarını düzenleyen bir kavramdır.

Gazeteciler, Türkiye'de Basın İş Kanunu hükümlerine tabi tutulmuşlardır. Haberciler, gazeteciler, muhabirler ve TV-radyo gibi medya organlarında çalışanlar, Basın İş Kanunu'na göre belirlenen haklara ve yükümlülüklere sahiptir.

Gazetecilerin kıdem tazminatı, iş sözleşmesi sona eren gazeteciye sözleşmenin başından beri çalıştığı her yıla karşılık bir aylık ücret dikkate alınarak hesaplanır. Gazetecinin son ücreti üzerinden hesaplanan aylık ücret, küsuratlı kıdem sürelerinde 6 aydan az olan kısımlar dikkate alınmaz.

Basın iş kanununa tabi bir gazetecinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için en az beş yıllık çalışma süresini doldurması gerekmektedir. 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlar ve Gazetecilerin Çalışma Şartlarının Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 6. ve 11. Maddeleri, gazetecilerin kıdem tazminatı hakkını düzenlemektedir.

212 basın çalışanı, günlük bir mevkutede çalışan bir gazeteciye, en az bir yıl çalışmış olması şartıyla, yılda dört hafta tam ücretli izin verilmesi gerektiğini belirten bir kavramdır. Gazetecilik mesleğinde hizmeti on yıldan fazla olan bir gazeteciye ise altı hafta ücretli izin verilir.
 
Geri
Üst