AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gazeteciler is kanununa tabi mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gazeteciler iş kanununa tabi mi?​

Haberciler, gazeteciler, muhabirler, kameraman vb. gibi TV-Radyo gibi medya organlarında çalışanlar kanun koyucu tarafından Basın İş Kanunu hükümlerine tabi tutulmuştur.

5953 sayılı İş Kanunu nedir?​

5953 sayılı Basın İş Yasası, Türkiye’de yayınlanan gazete ve süreli yayınlarla, haber ve fotoğraf ajanslarında her türlü fikir ve sanat işlerinde çalışanları kapsar. Örneğin, gazeteci kimdir, kimeler gazeteci denir konusunun cevabı Basın İş Kanununda bulunur.
Basın İş Kanunu kimleri kapsar?
Basın İş Kanunu’nun 1. maddesinde gazeteci kavramı “Türkiye’de yayınlanan gazete ve mevkutelerle haber ve fotoğraf ajanslarında her türlü fikir ve sanat işlerinde çalışan ve İş Kanunundaki “işçi” tarifi şümulü haricinde kalan kimselerle bunların işverenleri hakkında uygulanır.

Basın sigortası nedir?​

Gazetecilerin çalışma yaşamı, işe girişleri, işten ayrılmaları ve emeklilikleri ile ilgili en önemli hukukî referans kaynağı, 5953 sayılı Basın İş Kanunu ve bu kanun ile birlikte Türk hukuk sistemine giren, normal iş sigortasından ayrı ‘basın sigortası’dır.

Kimler gazeteci sayılır?​

5953 sayılı Basın İş Kanunu’na göre, bir kimsenin gazeteci sayılabilmesi için; Türkiye’de yayınlanan gazetede, mevkute 4 işletmesi ya da kuruluşunda, haber ve fotoğraf ajanslarında veya radyo ve televizyon kuruluşlarının haberle ilgili birimlerinde çalışması gerekmektedir 5.
212 sayılı kanun nedir?
Madde 1 – (Değişik: 4/1/1961 – 212/1 md.) Bu Kanun hükümleri Türkiye’de yayınlanan gazete ve mevkutelerle haber ve fotoğraf ajanslarında her türlü fikir ve sanat işlerinde çalışan ve İş Kanunundaki “işçi” tarifi şümulü haricinde kalan kimselerle bunların işverenleri hakkında uygulanır.
5953 Sayılı Basın İş Kanunu, Türkiye’de yayımlanan gazete ve süreli yayınlar ile haber ve fotoğraf ajanslarında fikir ve sanat işlerinde çalışan, 4857 Sayılı Kanun’daki işçi tarifinin dışında kalan kişiler ve bu kişilerin işverenlerine uygulanır. 5953 Sayılı Basın İş Kanunu tam metni için tıklayınız.
Madde 42 – Türkiye’de yerleşik olarak faaliyet gösteren veya görev alanı Türkiye’yi de içine alan her bir yabancı haber ajans ve televizyon kuruluşunun mensuplarından en çok beş, radyo ve diğer yayın kuruluşlarının mensuplarından en çok iki kişiye (Değişik ibare:RG-23/10/2010-27738) süreli basın kartı verilebilir.
Sürekli Basın Kartı için kaç yıl?
Sürekli sarı basın kartı, Türkiye’de Basın Kartları Yönetmeliği hükümleri gereğince, gazeteciliğe başladıktan sonra, mezun olduğu okula göre 1-3 yıl sonra alınan sarı basın kartını, aralıksız olarak 20 yıl fiilen gazetecilik yaparak taşıyan gazetecilere, bu tarihten sonra fiilen gazetecilik yapmasalar bile ömür boyu …

Kimler 212 li olabilir?​

Kısaca 212 sayılı Basın İş Kanunu diye bahsi geçen kanunun asıl adı 5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun ‘dur. Bu kanuna tabi olan kişiler adından da anlaşılacağı üzere Basın alanında çalışan kişilerdir.

Basında 212 li olmak ne demek?​

Fikir İşçileri Kanunu. 4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu’nun Resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği 10 Ocak günü, 1962’den itibaren bir kutlama günü olmuştur.
 
Geri
Üst