- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Gaz ve soba zehirlenmelerine karşı hangi önlemler alınmalıdır?
Soba ve doğal gaz zehirlenmelerine karşı alınabilecek tedbirlerDoğalgaz petrol kullanirken nelere dikkat?
Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı; baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır. Özellikle lodoslu havalarda ölüm olayları artmaktadır. Bacalar standartlara uygun değilse lodoslu havalarda soba yakılmamalıdır.Soba dumanı ve doğalgaz zehirlenmeleri fark edildiğinde neler yapılmalıdır?
“Acil sağlık sorunlarında derhal 112 no’lu telefondan Acil Yardım Servisi aranmalıdır”
Soba ve doğalgaz zehirlenmesi nasıl olur?
Ülkemizde soba gazı zehirlenmeleri haberlerini sıkça duymaktayız. Isınma amaçlı kullandığımız odun, kömür, doğal gazın yanması sonucu zehirli gazlar oluşur. Bu gazlardan en zehirlisi karbonmonoksit gazıdır. Renksiz kokusuz olan karbonmonoksit fark edilmediği için ölüme neden olmaktadır.
Doğalgaz zehirlenmesi nasıl önlenir?
-Her yıl kış aylarına girmeden önce kombilerin bakımı yaptırılmalı. Bacalar da yılda en az bir kez temizletilmelidir. Baca ve cihazların esnek bağlantı elemanları düzenli aralıklarla kontrol edilmeli. -Doğalgaz bacalarına kesinlikle aspiratör gibi bir cihaz bağlanmamalıdır.Doğalgaz kullanırken aile bütçemiz açısından nelere dikkat etmeliyiz?
Doğalgaz tasarrufu yapmak için öncelikli kriter binanın ısı kaybının az olmasıdır. Isı kaybını önlemenin yöntemi ise iyi izolasyondur. Yüksek verimli bir cihaz almak ve önce yalıtım yaptırmak en ideal koşuldur. Yoğuşmalı cihazları kullanmak konvansiyonel cihazlara göre daha fazla yakıt tasarrufu yapılmasını sağlar.Okulda doğalgaz ve kömür kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Okulda bulunan eşyalara zarar vermemeliyiz. Bozuk olan muslukları tamir ettirmeliyiz. Kömür, doğal gaz gibi enerji kaynakları ihtiyaç fazlası olacak şekilde kullanılmamalıdır. Okulda bulunan kaynakları israf etmemeye dikkat etmeliyiz.
Soba zehirlenmesinden sonra ne yapılmalı?
Kişi hızla ortamdan uzaklaştırılmalı, açık havaya çıkılmalıdır. Acil Yardım Servisi (112 Hızır Acil) aranmalıdır. Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaşıldığında, ağız ve burun temizlenmeli, nefes alıp vermesi durmuşsa, suni solunuma( Temel Yaşam Desteğine) başlanmalıdır.