AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gayrimenkul yatirim ortakligi nasil alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gayrimenkul yatırım ortaklığı nasıl alınır?​

Gayrimenkul yatırım ortaklığı paylarına yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, borsada işlem yapmaya yetkili bir yatırım kuruluşuna talimat vererek, diledikleri gayrimenkul yatırım ortaklığının paylarını satın alabilirler.

Gayrimenkul yatırım fonu nelere yatırım yapabilir?​

FON ADINA YAPILABİLECEK İŞLEMLER a) Alım satım karı veya kira geliri elde etmek amacıyla; arsa, arazi, konut, ofis, alışveriş merkezi, otel, lojistik merkezi, depo, park, hastane ve benzeri her türlü gayrimenkulü satın alabilir, satabilir, kiralayabilir, kiraya verebilir ve satın almayı veya satmayı vaad edebilir.

Yatırım ortaklıkları nedir?​

Yatırım ortaklıkları nedir?
Yatırım ortaklıkları, sermaye piyasası araçları ile ulusal ve uluslararası borsalarda veya borsa dışı organize piyasalarda işlem gören altın ve diğer kıymetli madenler portföyü işletmek üzere anonim ortaklık şeklinde ve kayıtlı sermaye esasına göre kurulan sermaye piyasası kurumlarıdır.

Yatırım ortaklıkları kaça ayrılır?​

Yatırım ortaklıkları kaça ayrılır?
‘nunda ve Sermaye Piyasası Kurulu tebliğleri ile üç çeşit yatırım ortaklığı türü düzenlenmiştir:
- Gayrimenkul yatırım ortaklığı,
- Risk (Girişim) sermayesi yatırım ortaklığı,
- Sermaye piyasası araçları ve kıymetli madenler yatırım ortaklığı.

Gayrimenkul yatırım fonları nedir?​

Gayrımenkul Yatırım Fonu, nitelikli yatırımcılardan katılma payları karşılığında toplanan paralarla, pay sahipleri hesabına inançlı mülkiyet esaslarına göre Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul) tarafından belirlenmiş varlık ve işlemlerden oluşan portföyü işletmek amacıyla portföy yönetim şirketleri ve gayrımenkul portföy …

Yatırım ortaklıkları kim denetler?​

Ortaklık paylarının halka arz edildiği hesap dönemi itibariyle menkul kıymet yatırım ortaklıkları, sürekli bağımsız denetime tabidir. Bunun sonucu olarak şirketin finansal tabloları Kurul tarafından listeye alınmış bir bağımsız denetim kuruluşu tarafından 6. ve 12. ay sonları itibariyle denetlenir.

Yatırım ortakları hangi işleri yapabilir?​

Yatırım ortakları hangi işleri yapabilir?
Yatırım ortaklıkları, bazı kısıtlamalar dahilinde nakit ve kıymetli madenlere de yatırım yapabilmekle beraber, temel amaçları menkul kıymet alıp satmak ve alım satımlar arasında oluşan olumlu fark ile bu menkul kıymetlerin kar payları ve faizlerinden gelir sağlamak olan kuruluşlardır.
 
Gayrimenkul yatırım ortaklığı paylarına yatırım yapmak isteyen yatırımcılar genellikle borsada işlem yapmaya yetkili bir yatırım kuruluşuna başvurarak, istedikleri gayrimenkul yatırım ortaklığının paylarını satın alabilirler. Bu süreçte yatırımcılar, tercih ettikleri gayrimenkul yatırım ortaklığının performansını, portföyünü ve gelecek hedeflerini araştırmalı ve risklerini değerlendirmelidir.

Gayrimenkul yatırım fonları ise genellikle arsa, arazi, konut, ofis, alışveriş merkezi, otel, lojistik merkezi, depo, park, hastane gibi çeşitli gayrimenkullere yatırım yapabilirler. Fonlar, bu gayrimenkulleri satın alarak kira geliri elde edebilir, kiraya verebilir, satın alma veya satma taahhüdünde bulunabilirler.

Yatırım ortaklıkları, sermaye piyasası araçlarıyla işlem gören ve kayıtlı sermaye esasına göre kurulan anonim ortaklıklardır. Yatırım ortaklıkları genellikle gayrimenkul yatırım ortaklığı, risk (girişim) sermayesi yatırım ortaklığı ve sermaye piyasası araçları ve kıymetli madenler yatırım ortaklığı olmak üzere üç farklı türe ayrılırlar.

Gayrimenkul yatırım fonları ise nitelikli yatırımcılardan toplanan paralarla oluşturulan portföyleri yöneten fon türüdür. Gayrimenkul yatırım fonları, portföy yönetim şirketleri ve gayrimenkul portföy yönetim şirketleri tarafından işletilir ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre faaliyet gösterirler.

Yatırım ortaklıkları halka açılmışsa, ortaklık paylarının denetimi genellikle sürekli bağımsız denetim kuruluşları tarafından yapılır. Yatırım ortaklıklarının finansal tabloları ve işlemleri düzenli aralıklarla bağımsız denetimlere tabi tutulur ve denetim sonuçları gerekli mercilere raporlanır.

Yatırım ortaklıklarının temel işlevi genellikle menkul kıymet alım ve satımıdır. Bu kuruluşlar, belirli kısıtlamalar dahilinde nakit ve kıymetli madenlere de yatırım yapabilirken, asıl hedefleri menkul kıymet alım-satımı yaparak oluşan kar farkı ile temettülerden gelir elde etmektir.
 
Geri
Üst