AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gayrimenkul kac yil icinde satilirsa vergi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gayrimenkul kaç yıl içinde satılırsa vergi?​

Cumhuriyet’e konuşan Gayrimenkul Danışmanı Tamer Yuvakuran, Gelir Vergisi Kanunu’nun 80. maddesi uyarınca miras ve bağış yolu ile alınan konutlar hâriç, gayrimenkul alış tarihinden itibaren “tam 5 yıl içinde” elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı vergisine konu olduğunu belirtti.

Gayrimenkul değer artış kazancı kaç yıl?​

Değer artış kazancı beyannamesi, bir gayrimenkulü satın aldıktan sonraki 5 yıl içinde kâr ederek satan kişilerin doldurması gereken bir evraktır.
Gayrimenkulü satın aldıktan sonra 5 yıl içinde satanlar beyanname verecek mi?
Örneğin 10.07.2017 tarihinde satın alınan gayrimenkulün 15.09.2020 tarihinde satılması halinde, söz konusu gayrimenkulü alış tarihinden itibaren beş tam yıl geçmeden satılmış olduğundan, elde edilen kazanç istisna tutarını aşıyorsa değer artışı kazancı olarak yıllık beyanname ile beyan edilecektir.

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi nereye ödenir?​

Gelir Vergisi Kanununa göre satın alınan konut, daire, ev, işyeri vb. yapılan satın almalardan sonraki 5 yıl içerisinde satılırsa gayrimenkul değer artışı kazancı olarak hesaplanır ve vergi talep edilir. Değer artış kazancı vergisi ve kira gelir vergisi ödemeleri vergi dairelerine yapılır.

Değer artışı kazançlarında vergilendirilecek kazanç nedir?​

Değer artışı kazancı olarak vergilendirilen gelir, mal ve hakların elden çıkarılmasından sağlanan kazançtır. Arızi kazanç olarak vergilendirilecek gelir ise, yapılması devamlılık arz etmeyen faaliyetlerden elde edilen kazançlardır.
Emlak değer artışı nasıl hesaplanır?
Değer artışı kazancında endeksleme nasıl yapılır? Alış tarihinden önceki ay ve satış tarihinden önceki ay Yİ-ÜFE oranındaki artış %10 ve üzeri ise mal ve hakların alış bedeline bu artış oranı uygulanarak bulunan yeniden değerlenmiş alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark bulunarak gayrisafi kazanç bulunur.
 
Geri
Üst