AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gastroozofageal reflu ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gastroözofageal reflü ne demek?​

Halk arasında genellikle reflü olarak bilinen gastroözofagial reflü (GÖR) mide içeriğinin (mide asidi, pepsin, pankreas enzimleri ve safra) yemek borusuna (özefagus) geri kaçmasıdır.

Gastro Özofajial reflü tehlikeli mi?​

Asit boğaza kadar kaçarak sık üst solunum yolu enfeksiyonu, ses kısılması, irritan öksürük, astıma neden olabilir, Ağız ve boğazda kötü bir koku ve diş çürümelerine neden olabilir, Genellikle beş yılı geçen GÖRH olan olguların %1’inde kanser öncüsü olabilen Barret özofagusu denilen değişikliklere yol açabilir.
Kelime anlamı olarak, gidiş yönünün tersine yani “geriye kaçış” olarak bilinen Reflü: Mide sıvısının, yemek borusuna kaçması ve sonrasında oluşan yakınmalarla, yemek borusunun tahribatına neden olan bir sindirim sistemi hastalığıdır.
Gastroözofageal reflü geçer mi?
Yemeklerden sonra hazımsızlık, ekşime, yemek borusunda yanma ve ağza gelen mide asidi ile karakterize olan gastroözofagial reflü, bazı kişilerde geçici olarak meydana gelir ve bir süre sonra kendiliğinden geçer.
Gastroözofageal reflü nasil olur?
Mideden yemek borusuna mide asidi, safra, pankreas veya ince bağırsak içeriğinin; bazen yenilen gıdaları da içerecek şekilde kaçması sonucu ortaya çıkan yakınmalar gastroözofageal reflü hastalığı olarak adlandırılır.

Gastroözofageal reflü kanser yapar mı?​

Halk arasında reflü olarak bilinen gastroözofagial reflü hastalığı (GÖRH) toplumda yaygın olarak karşılaşılan ve mide asidi ile mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla oluşan bir hastalıktır. Reflü tedavi edilmediği taktirde kansere dahi yol açabilir.

Gastro Özofajial reflü hastalığı neden olur?​

Gastro özofajial reflü, alınan gıdaların ve/veya mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Bu kaçışın özellikle yatar pozisyonda ve yemeklerden hemen sonra mide içi basıncın artmasıyla günde 10 defaya kadar olması ve dört dakikadan kısa sürmesi normal kabul edilebilir.
Kullanılan ilaçlar kesilemiyorsa: Kemik erimesine karşı kullanılan ilaçlar, doğum kontrol hapları, ağrı kesiciler veya tansiyon ilaçları reflü şikayetlerinin artmasına yol açabiliyor.
GÖRH geçer mi?
Tekrarlayan göğüs arkası yanmaları, yaşam düzenleyici tedbirlere rağmen semptomları geçmeyen, kısa süreli tedaviye rağmen sık nükseden hastalarda uzun süreli tedavi gerekmektedir. Gastroözofageal Reflü hastalarının ancak % 30’u ömür boyu ilaç içmek zorunda kalır.
GÖRH ne iyi gelir?
Reflü şikayetlerini azaltan yiyecek ve içecekler:

Reflü tamamen nasıl geçer?​

4 farklı şekilde reflüden kurtulmak mümkün!
- İLAÇ TEDAVİSİ REFLÜ yakınması olan kişilerde başlangıçta mutlaka ilaç tedavisi uygulanıyor.
- ENDOSKOPİK REFLÜ CERRAHİSİ
- LAPAROSKOPİK YÖNTEM.
- ROBOTİK CERRAHİ

Gastroözofageal reflü kronik mi?​

Reflü kronik bir hastalıktır ve yemek borusundaki zedelenme iyileştikten sonra ilaç bırakıldığında olguların büyük kısmında nüks gözlenmektedir. Bu nedenle reflü hastalığının çoğunda idame tedavisi gerekli olmaktadır.
Reflü kansere donusur mu?
 
Geri
Üst