Gardner in 7 zeka turune sonradan ekledigi zeka turleri nelerdir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gardner ın 7 zeka türüne sonradan eklediği zeka türleri nelerdir?​

Çoklu Zeka Kuramına göre insan aklı/beyni milyonlarca yıl içinde 7 değişik beceri alanı geliştirmiştir. Bunlar dilsel, mantıksal-matematiksel, müziksel, alansal, sosyal ve kişiye dönük zeka olarak adlandırılır. Daha sonra yapılan araştırmalarla bu alanlara bir beceri alanı daha (doğacı zeka) eklenmiştir.

Çoklu Zeka Kuramı kaç tanedir?​

Gardner’in ilk araştırmalarında yedi adet zeka tespit edilmiştir. Bunlar sözel-dilsel zeka, mantıksal-matematiksel zeka, bedensel-kinestetik zeka, görsel-uzamsal zeka, müziksel-ritmik zeka, kişilerarası sosyal zeka ve içsel zekadır. Daha sonra sekizinci zeka olan doğacı zeka da bunlara eklenmiştir.

Gardner ın çoklu zeka kuramına göre her insanın belli zeka alanları bulunmaktadır çoklu zeka alanları nelerdir?​

Gardner ın çoklu zeka kuramına göre her insanın belli zeka alanları bulunmaktadır çoklu zeka alanları nelerdir?
İçindekiler
- 1.1 Mantıksal-Matematiksel.
- 1.2 Uzamsal.
- 1.3 Sözel.
- 1.4 Müziksel.
- 1.5 Varoluşsal.
- 1.6 Kinestetik.
- 1.7 İçsel.
- 1.8 Doğasal.

3 zeka bileşeni nedir?​

Bileşimsel, bağlamsal ve deneyimsel üç alt boyutu içeren triarşik zeka kuramında Sternberg, zekanın etkileşerek işleyen farklı bileşenlerden oluştuğunu, bireyin içsel ve dışsal dünyası ile deneyimlerinin zeka ile ilişkisi olduğunu savlamıştır .

Üç aşamalı zeka kuramı nedir?​

Başarılı zekayı oluşturan üç yetenek analitik, yaratıcı ve uygulamalı yeteneklerdir. Bu üç yeteneğin dengeli kullanımı başarılı zeka kuramının temelinde yer almaktadır. Üç ayaklı öğretim olarak da değerlendirilen başarılı zeka kuramı ile öğretimin değerlendirme aşamaları da açıklanmaktadır.

Çoklu Zeka Testi Nedir?​

Çoklu Zeka Testi Nedir?
Çoklu zekâ testinin amacı, özel ilgi ve beceri alanlarını tespit ederek, potansiyelini keşfetmene yardımcı olmaktır. Kesin hüküm içermez. Testi çözerken seni en iyi ifade eden seçenekleri işaretle. Bu test sadede 9 dakikanı alır.

Çoklu Zeka Kuramı kime ait?​

Çoklu zekâ kuramı, Howard Gardner’in zekâyı yeniden tanımlaması olarak ortaya çıkmış bir felsefe ya da teoridir. Çoklu zekâ, çevresel ve genetik etmenlerle birlikte insanı yorumlamaya dair yeni bir bakış açısıdır.

Görsel hafızası güçlü olanlar hangi meslek?​

Görsel-Mekansal zekası güçlü olan insanlar, aktris, fotoğrafçı, mühendis, kameraman, mimar, heykeltraş, tasarımcı, dekoratörlük gibi meslek alanlarında başarıyla çalışabilirler.

Içsel zeka nasıl anlaşılır?​

Içsel zeka nasıl anlaşılır?
İçsel zeka
- Kendini iyi motive eder, kendi üzerinde düşünceyi yoğunlaştırabilir.
- Farklı duyguların farkına varabilir.
- Karmaşık düşünebilir ve sonuç çıkarabilir.
- Yalnız yaşamaktan ve dolaşmaktan hoşlanır.
- Fazla arkadaşı yoktur.
- Kendine saygı duyar ve kendisi ile barışıktır.
- Hobi sahibidir ama kendisi için yapar.
 
Gardner'a göre ilk olarak öne sürülen 7 zeka türünün sonradan eklenen zeka türleri doğacı zeka ve kişisel zeka olarak belirlenmiştir. Bu ek zeka türleriyle birlikte toplamda 9 zeka türü ortaya çıkmıştır. Doğacı zeka, insanın doğayla uyum içinde olma, bitkiler, hayvanlar ve doğal süreçlere olan anlayışını ifade ederken, kişisel zeka ise bireyin kendisini tanıma, psikolojik içgörü ve kendi duygu ve düşüncelerini anlama yeteneğini temsil etmektedir.

Çoklu Zeka Kuramı'na göre her bireyin farklı zeka alanlarında belirli yeteneklere sahip olduğu kabul edilir. Bu zeka alanları ise şunlardır:
1. Mantıksal-Matematiksel Zeka
2. Uzamsal Zeka
3. Sözel Zeka
4. Müziksel Zeka
5. Varoluşsal Zeka
6. Kinestetik Zeka
7. İçsel Zeka
8. Doğasal Zeka

Gardner'ın teorisine ek olarak Sternberg'in triarşik zeka kuramı da üç zeka bileşenini içerir: bileşimsel, bağlamsal ve deneyimsel. Bu kurama göre zeka, farklı bileşenlerin etkileşimi sonucunda oluşur ve bireyin iç ve dış dünya ile deneyimleri zekasının oluşumunda rol oynar.

Üç aşamalı zeka kuramı ise analitik, yaratıcı ve uygulamalı yeteneklerin dengeli bir şekilde kullanılmasıyla başarılı zekanın oluştuğunu savunur.

Görsel hafızası güçlü olan insanların tercih edebileceği meslekler arasında aktris, fotoğrafçı, mühendis, kameraman, mimar, heykeltraş, tasarımcı, dekoratör gibi alanlar yer almaktadır.

Içsel zekaya sahip bireyler genellikle kendilerini iyi motive edebilen, farklı duyguları fark edebilen, karmaşık düşünebilen, yalnız olmaktan hoşlanabilen, az sayıda arkadaşı olan, kendine saygılı ve hobi sahibi olan bireylerdir. Bu özellikler içsel zekaya sahip olunduğunu gösterebilir.
 
Geri
Üst