AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Garantorluk nedir TCK?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.799
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Garantörlük nedir TCK?​

Bu emredici kurala uyulmaması sonucunda haksızlık meydana gelmekte kanunda tanımlanan suç, ihmali hareketle işlenmektedir. Neticenin meydana gelmesinin engellenmesi yükümlülüğü “garantörlük” olarak adlandırılmaktadır.

Cezanın belirlenmesinde göz önünde bulundurulacak olan fiile ilişkin özellikler nelerdir?​

Cezanın belirlenmesinde göz önünde bulundurulacak olan fiile ilişkin özellikler nelerdir?
Suçun konusunun önem ve değeri, Meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığı, Failin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığı, Failin güttüğü amaç ve saik.

Zarar ve tehlike suçları hangi unsur altında incelenir?​

Zarar ve tehlike suçları hangi unsur altında incelenir?
suç olamayacağını kabul etmekte, bunun sonucunda da neticesi harekete bitişik suç (şekli suç) / neticesi hareketten ayrı suç (maddi suç) ayrımını benimsemektedirler. Bu görüştekiler neticeyi zarar veya tehlike şeklinde kabul etmekte ve zarar suçu / tehlike suçu ayrımını netice başlığı altında incelemektedirler.

Türk Ceza Kanunu 63 maddesi nedir?​

Madde 63- (1) Hüküm kesinleşmeden önce gerçekleşen ve şahsi hürriyeti sınırlama sonucunu doğuran bütün haller nedeniyle geçirilmiş süreler, hükmolunan hapis cezasından indirilir. Adlî para cezasına hükmedilmesi durumunda, bir gün yüz Türk Lirası sayılmak üzere, bu cezadan indirim yapılır.

Garantör olmak ne demek hukuk?​

Garantör olmak ne demek hukuk?
Yılmaz’ın Hukuk Sözlüğü’nde “garantör: Garanti veren; teminat veren; bir hususu garanti eden kimse.” (Yılmaz, 2011: 451) biçimine verilmektedir.

Tehlike suçları kaça ayrılır?​

Tehlike suçları kaça ayrılır?
Tehlike suçları soyut ve somut tehlike suçlan olarak ikiye ayrılmaktadır. Somut tehlike suçlarında hareketin suç konusu üzerinde gerçekten tehlike yaratmış olup olmadığı hâkim tarafından araştırılır.

Tutukluluk Suresi cezadan nasil duser?​

Türk ceza hukukunda mahsup (TCK 63) bir kişinin özgürlüğünün kısıtlandığı tutukluluk, gözaltı vb. süreler hükmolunan adli para cezasından indirim yapılmaktadır. Kişinin tutuklu kalınan süre boyunca doğan durum nedeni ile 1 gün 100 TL sayılmak üzere cezadan indirim yapılmaktadır.

Icrai suçlar nelerdir?​

Icrai suçlar nelerdir?
Failin ancak aktif, yani yapma şeklinde bir hareket içinde bulunmasıyla işlenebilen suçlara icrai suç denir.
 
Garantörlük nedir TCK konusuna ilişkin verdiğiniz açıklama oldukça doğru ve detaylı. Garantörlük, haksızlık meydana gelmesini engellemek amacıyla bir yükümlülüğü yerine getirme durumunu ifade eder. Bu yükümlülük, genellikle belirli bir zararın oluşmasını önlemek adına hareket etmeyi gerektirir.

Cezanın belirlenmesinde göz önünde bulundurulacak olan fiile ilişkin özellikler konusundaki açıklamanız da doğru. Suçun konusu, meydana gelen zararın ağırlığı, failin kusurunun ağırlığı ve failin amacı gibi faktörler, cezanın belirlenmesinde önemli bir rol oynar.

Zarar ve tehlike suçları konusundaki açıklamanız da oldukça yerinde. Suçların zarar veya tehlike şeklinde incelenmesi, suç davranışlarının sonuçlarına ve olası risklere odaklanmayı gerektirir. Somut tehlike suçları, suç konusunda gerçek bir tehlikenin varlığını araştırırken soyut tehlike suçları ise genel olarak tehlike yaratma olasılığına odaklanır.

Türk Ceza Kanunu'ndaki 63. maddeye ilişkin açıklamanız da doğru. Bu madde, hüküm kesinleşmeden önce mahkumiyet sonucu doğurmayan sürelerin ceza indirimi olarak dikkate alınmasını düzenler. Dolayısıyla, hüküm kesinleşmeden önce geçen süreler ceza indirimine tabi tutulur.

Garantör olmak ne demek hukuk konusundaki açıklamanız da yerinde. Garantör, bir hususu garanti eden veya teminat veren kişiyi ifade eder. Bu durum genellikle bir borcun ödenmesi veya belirli bir yükümlülüğün yerine getirilmesi için teminat veren kişiyi ifade eder.

Tehlike suçları kaça ayrılır ve icrai suçlar nelerdir konularındaki açıklamalarınız da oldukça açıklayıcı. Tehlike suçlarının soyut ve somut tehlike olmak üzere iki gruba ayrıldığını belirtmeniz önemli bir ayrıntıdır. Benzer şekilde, icrai suçların failin aktif olarak bir eylemde bulunduğu suçlar olduğunu vurgulamanız da doğru bir ifadedir.

Her konuda detaylı bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim. Eğer başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst